10 STVARI KOJE POSLOVNO NE BISMO TREBALI RADITI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

 

I. SADRŽAJ

 

  1. NEKORIŠTENJE PUNOG POTENCIJALA KOJI DRUŠTVENE MREŽE NUDE

Većina društvenih mreža danas nudi opciju otvaranja business page-a ili business account-a. Zašto je važno da kao brand imate takav account? Za početak, on vam omogućava pristup analitici koja je broj jedan pokazatelj svih vaših napora. Nadalje, algortimi i tzv. botovi, kao i tražilice prilikom indeksacije, u startu mogu ‘preuzeti’ informaciju kako je riječ o tvrtki/brendu te vas tako i bolje svrstati među svoje rezultate.

Tu su i razne druge pogodnosti ovakvih profila te samih društvenih mreža koje nikako ne biste smjeli zanemariti, kao ni kvalitetan opis profila koji bi trebao sadržavati podatke o tome što nudite i kojoj branši pripadate, vašu web lokaciju ili drugi link na vama važan i aktualan sadržaj. Zatim i vaše kontakte, odnosno call to action (message, call..).

 

  1. PREVIŠE OSOBNOG SADRŽAJA

 Dok je pozitivno da ciljana publika vidi tko stoji iza branda i tako lakše stekne povjerenje u isti, poslovni account trebao bi biti upravo to – poslovni. Povremene objave privatnijeg karaktera su u redu, no i tada bi trebala postojati fina granica između privatnog i poslovnog.

Kod poznatih osoba, blogera i influencera česta je praksa npr. na Instagramu navesti privatni account u opisu poslovnog profila i obrnuto. Na taj način omogućava se rast zajednice na obje strane, rast povjerenja u brand, te se istovremeno potiču prodaja i atraktivnost proizvoda u ponudi. No ‘osobni poslovni sadržaj’ razlikuje se uvelike od onog ‘osobnog-osobnog’ koji ne izgleda profesionalno i otkriva više no što bi vaša publika trebala znati.

‘Poslovni osobni’ sadržaj tako može uključivati vašu fotografiju s nekim od vaših proizvoda, ili vašu sliku na kojoj vi i obitelj sudjelujete u aktivnostima koje podržavaju vrijednosti koje zastupate kao i tvrtka, npr. recikliranje, zdrav život i sl. Ukratko, svakako ne uključuje vaše selfije u svakoj trećoj objavi i vaše aktualno mišljenje o osjetljivim temama poput npr. politike.

  1. OBJAVLJIVANJE SADRŽAJA ZA KOJI NEMAMO DOPUŠTENJE

Živimo u vremenu u kojem je informacija najskuplji i najatraktivniji proizvod na tržištu, a dijeljenje informacija nikad nije bilo brže. Borba za svoje mjesto i svoj djelić publike na tom ogromnom tržištu ponekad se može činiti preteškom pa i uzaludnom, stoga svakodnevno svjedočimo raznim pogreškama koje veliki i mali brandovi čine na društvenim mrežama.

Neke od njih su ‘prebrzo’ dijeljenje neprovjerenih informacija ili informacija koje dolaze iz upitnih izvora zbog čega možemo ispasti neozbiljni i nepouzdani kao brend. Zatim su tu dijeljenje tuđeg sadržaja (share, repost..) bez prethodnog dopuštenja za objavu istih ili pak dijeljenje fotografija koje nismo legalno preuzeli ili zakupili.

Stres objava lako vam mogu umanjiti razni alati poput content calendara kakve možete bez problema pronaći na internetu, a ukoliko vam nedostaje foto sadržaja, tu su razne free stock fotografije. Ne zaboravite ipak kako je vaš vlastiti sadržaj ujedno onaj koji najbolje predstavlja vaše poslovanje, a autentičnost ono što vas izdvaja iz mase.

 

  1. NEKVALITETAN CONTENT I ‘OVERSHARING’

Iako svi volimo povremeno vidjeti zgodan citat i svi volimo životinje, istina je da brandove pratimo prvenstveno zbog generalnog interesa za proizvode koje nude, a ne da bismo dobili još jedan Social media mood board. Za to već postoje brojni drugi ‘accounti’.

Vaš profil nikako ne bi trebao biti sadržajno dosadan i isključivo prodajnog karaktera, no kao što je prethodno spomenuto, trebao bi prvenstveno sadržavati vlastiti sadržaj, što autentičniji i s kvalitetnim sadržajem. Ovo potonje podrazumijeva korištenje vlastitih, kvalitetnih fotografija, video zapisa te drugog brendiranog sadržaja.

Oko najboljeg broja dnevnih objava svakodnevno se pak mijenjaju stajališta i stručnjaka i samih brendova. Ovo je jedno pitanje za koje se može reći da ni nakon godina postojanja društvenih medija nema svoj pravi, univerzalni odgovor. Najbolje je pustiti da publika bude ta koja će ovdje odlučiti, tako što ćete pratiti reakcije iste na ono što objavljujete. Ako npr. vaša publika voli vidjeti više objava dnevno s vaše strane – tada je to najbolja praksa za vas.

II. PUBLIKA

  1. ULAGANJE U ‘POGREŠNU’ PUBLIKU

Pokrenuli ste posao, otvorili stranice na društvenim medijima i sljedeće što vam treba je dobar following zainteresiran za sve ono super što vaš brend nudi. Točno! Detaljno ste istražili članke na internetu i podlegli strategiji kojom biste trebali mahnito ‘lajkati’ sadržaje potencijalno zainteresirane publike po internetu, zapratiti sve moguće poznate profile, slati svakodnevno brojne zahtjeve za ‘prijateljstvima’, utući stotine dolara u oglašavanje, nuditi razne ‘giveaway’ poklone, a u očaju i ‘kupiti’ koju tisuću followera, jer što je brend bez velikog followinga? Netočno!

Nakon što ste se pretvorili u ‘katicu za sve’ i postali duboko uvjereni da ste uz vođenje posla ujedno postali i marketinški stručnjak, pobjedonosni osjećaj polako blijedi jer unatoč svim vašim naporima following je jedino što je donekle naraslo u vašoj tvrtki uz ostatak posla koji se gomila kao i troškovi jer vam previše vremena, energije i novca odlazi na vođenje društvenih medija.

Sporiji, organski rast publike može biti bolji od onog koji je forsirani rezultat raznih marketinških aktivnosti jer ujedno predstavlja rast publike koja vas zaista prati zbog iskrenog interesa za to što nudite. Takva publika će više i češće kupovati od vas te vas prije preporučiti dalje.

Naravno da do takve publike možete djelomično doći i dobrim kampanjama, no tada je ROI (return on investment) za vas vrlo važan faktor jer će vam najbolje pokazati koliko se vaše ulaganje u kampanje kratkoročno i dugoročno isplatilo.

  1. NEKORIŠTENJE POTENCIJALA KOJI LEŽI U VLASTITOJ PUBLICI

User generated content jedan je od najpoželjnijih sadržaja na poslovnim stranicama društvenih medija. Tajna leži u tome da vaši kupci ne mogu dočekati da se pohvale svojim novim proizvodima. Zašto im ne biste priznali trud i zahvalili se na kupnji tako da podijelite njihov sadržaj na svojim društvenim medijima?

Publika koja svakodnevno na društvenim mrežama svjedoči prednostima i kvaliteti vaših proizvoda ili usluga, i to od strane drugih kupaca, i sama će biti daleko sklonija istima no što bi to bila da je izložena samo promotional contentu. Da, i ovdje je potrebna dozvola za dijeljenje foto/video sadržaja, no malo ovakvog truda višestruko će vam se vratiti kroz porast publike i porast prodaje.

 


  1. KOMUNICIRANJE PREMA KRIVOJ PUBLICI I ROBOT KOMUNIKACIJA

Ako niste ‘organski’ došli do svoje baze pratitelja, tada je i interes za vaš sadržaj sigurno manji, no bez obzira kakav following ste izgradili, važno je da prema svojoj publici komunicirate jasno i transparentno, ali i da ste svjesni toga da na društvenim mrežama nema mjesta krutoj, korporativnoj, odnosno tzv. robot komunikaciji.

 

Publiku je potrebno pratiti kako bismo usput prilagođavali svoju komunikaciju, no što kad publike još nema? Tada je važno da ste prethodno definirali svoju ‘personu’ koja predstavlja vašeg idealnog kupca čiju pažnju želite privući te da svoju strategiju razvijete oko te ‘persone’.

  1. NE-UKLJUČIVANJE PUBLIKE

Društveni mediji već svojim samim nazivom podrazumijevaju ‘online druženje’, no prvo što mnogima padne na pamet je da je ‘druženje na društvenim mrežama’ rezervirano za privatne profile. Upravo ova pogreška može brendove mnogo stajati.

Da biste zadržali interes svoje publike, važno je pokazati da vam je stalo do iste. Uz već spomenuto dijeljenje njihovog sadržaja, također je važno i njihovo detaljnije mišljenje o vašim proizvodima. Što im se svidjelo, što nije, što bi popravili, kakve proizvode bi također voljeli kupovati od vas samo su neka od pitanja koja vam ‘leže nadohvat ruke’. Drugim riječima, svojim objavama možete steći detaljniji uvid u navike vaših kupaca, njihove potrebe i razmišljanja.

 

Do pojave društvenih medija, ova su istraživanja zahtijevala niz stručnjaka iz raznih područja od psihologije do marketinga i brendove su skupo koštala. Danas svoju publiku ‘imamo na dlanu’ kao i ‘instant pristup’ svim ovim informacijama, pa zašto ne iskoristiti što se nudi, a na taj način i dodatno doprinijeti svojim kupcima?

No, da sve ne bi bila samo ‘gola’ prodajna strategija, ‘engagement’ publike možete poticati i na razne druge načine, kako bi istu održali zainteresiranom za svoj sadržaj, a ne bi se trebali bojati ni uputiti ‘poziv na akciju’ svojim pratiteljima – zapratite nas, označite da vam se sviđa naša objava, podijelite ovaj video…).

  1. NE-KOMUNICIRANJE S PUBLIKOM

Kako raste brend, raste i komunikacija od strane publike, posebice u objavama koje za cilj imaju potaknuti publiku na komentiranje. Najgore što možete učiniti je postaviti takvu objavu (jer to svi rade, zar ne?) i potom ne iščitati ili ne odgovoriti na komentare pratitelja.

 

Loša praksa kakvu viđamo svaki dan na društvenim mrežama samo izgleda kao da nema posljedica, no posljedice na poslovanje ipak postoje, jer naravno nitko ne voli da ga se ignorira, pogotovo nakon uloženog truda i vremena oko podrške vašem brandu. Odgovarajte stoga svojoj publici, objavite ‘appreciation post’, odnosno priznanje/zahvalu onima koji su pridonijeli svojim trudom na društvenim mrežama vašem brandu te izbjegavajte copy/paste komentare.

  1. LOŠA KRIZNA KOMUNIKACIJA

Svi smo se barem jednom dosad pronašli u situaciji u kojoj smo zaprimili lošu kritiku kupca/klijenta. Kritike ionako teško padaju, no na početku poslovanja kada još tražite svoje mjesto na tržištu, mogu imati još jači utjecaj; obeshrabriti i vas i vaše ostale potencijalne kupce i postojeće pratitelje.

Ne ignorirajte stoga takve komentare, ne brišite ih, odgovarajte na njih odmah. Ako je pogreška vaša, priznajte je, ispravite, nagradite na neki način onoga tko vam je na tu pogrešku ukazao jer vam je na taj način dao vrijedan feedback za poboljšanje vlastitog poslovanja.

Da zaključimo, društvene mreže možete voljeti ili mrziti, no ne možete zanemariti činjenicu da ih trebate kao ni potencijal koji u njima leži vezano za promociju vašeg poslovanja. A kad ih već koristite, zašto ne biste iskoristili sve mogućnosti i sve alate koji su vam dostupni.

 

Autor: Ivana Fakin – Ekonomist, Specijalist digitalnog marketinga

Vlasnica Essenta Agencije za web i marketing, suosnivačica Mama Marketa, predsjednica Odbora za digitalno poslovanje i marketing pri udruzi Međunarodna mreža poslovnih žena, predavačica na Maloj školi poduzetništva za žene u organizaciji spomenute udruge, Hrvatske gospodarske komore i Europske poduzetničke mreže te osnivačica projekta Digital Picnic Zagreb.