6 osnovnih pravila uspješne partnerske suradnje

 

Piše: Ivana Radić, Present communications d.o.o.

Nedavno me jedna kolegica pitala je li moguće ostvariti partnersku suradnju između dvije ili više žena? Njen problem je vrlo jednostavan – ona i kolegica su zajednički osnovale poduzeće i sada imaju problema u ‘kratkim spojevima’. Što učiniti u takvim situacijama?

Iako se uspješna suradnja ne može dijeliti prema spolu i svi imamo slične probleme kada je u pitanju partnerstvo, čini se da ipak žene teže ostvaruju dugoročnu suradnju. Muški kolege imaju također iskustava gdje su neki utvrdili da više rade ili očekuju veće nagrade za svoj udio u poslu, no kod žena je to obojeno i emotivnom komponentom te izostankom utvrđivanja osnovnih poslovnih pravila.

Jedan od najgorih načina da upropastite prijateljstvo je da počnete i poslovno surađivati – to je rečenica koju sam čula nekoliko puta. I složila bih se da u većini slučajeva bude baš tako. Rijetki su suprotni primjeri, iako ih ima. Osobno sam dva puta pokušala ostvariti suradnju sa ženama i jednom s jednim kolegom. Nijednom nije uspjelo pa sam pokušala vidjeti u čemu je problem. Najprije sam krenula od sebe.

Svi mi u odnose ulazimo s nekim očekivanjima, i muškarci i žene. Očekujemo uspjeh, financijsku stabilnost, osobno ispunjenje i druge stvari koje bismo mogli nabrajati unedogled. Uspjeh i sreća za svakoga od nas znače nešto drugo i svatko ima svoje poimanje naoko istih stvari.

1. Ne pretpostavljajte!

Kada je u pitanju partnerstvo sa ženama, mislim da, osim emotivne komponente koju sam već napomenula, veliku ulogu ima i to što na vrijeme, tj. na početku, ne postavljamo pravila, polazišne točke i očekivanja. Ne razgovaramo o onome o čemu bismo trebale. Mene osobno ponese ideja i potpuno joj se posvetim ne razmišljajući o nekim drugim komponentama jer računam da je osoba s druge strane nesebična, poštena i iskrena. To bih mogla staviti kao prvo pravilo – Ne pretpostavljajte!Mnoge tvrtke s partnerima potpisuju ugovore od nekoliko desetaka stranica u kojem se definiraju odnosi, isplate, dividende itd. Ako mislite da je to rezervirano samo za velike tvrtke, onda morate znati da mnoge krenu s više partnera ‘iz garaže’, a kada postanu velika tvrtke – što onda?

2. Utvrdite pravila i držite ih se!

Ako u svijetu postoje predbračni ugovori, onda bi bilo logično da se i prije osnivanja tvrtke ili kretanja u projekt utvrde osnovna pravila suradnje. Pretpostavka da će netko drugi raditi nešto samo zato što biste vi to napravili je pogrešna. Svatko ima svoju perspektivu i ništa ne možemo promatrati ‘iz svojih cipela’. Zato prije bilo kakve suradnje – pretresite moguće prepreke, utvrdite pravila i držite ih se.

3. Pretjerana očekivanja

Što se tiče emotivne komponente opet bih naglasila očekivanja. Posebno se to odnosi na žene. Mi stalno nešto očekujemo – počevši od partnera, prijatelja pa do poslovne suradnje. Očekivanja ‘ubijaju’ naše projekte, snove, potencijalne dobre ideje. Sasvim je normalno imati očekivanja, ali se za sve u životu moramo itekako potruditi i rekla bih da je važno ostati fokusiran i realan u vezi toga.

Vođenje tvrtke je poprilično zahtjevan posao. Ako uzmemo, na primjer, dvoje partnera – jednog kreativca i drugu osobu koja je bolja s brojevima, pronalaženjem posla, klijentima. Uloge je naoko jednostavno definirati jer proizlaze iz njihovih osobina i talenata. No u stvarnosti se ljudi vrlo često bave sličnim poslom i odlučuju udružiti da bi im bilo lakše, ali na kraju ispadne da ne samo da nije lakše nego je proces pretvoren u mrežu iluzija, očekivanja i razočaranja.

4. Utvrdite uloge i odgovornosti

Ako krećete s poslovnim pothvatom, svakom od partnera mora biti jasno što je čija uloga i tko je za što odgovoran. Pritom ne zaboravite da je puno lakše kritizirati nego se zaista boriti u poslovnoj areni. Ako se jedan od partnera bavi podučavanjem, a drugi je bolji u prikupljanju klijenata onda tako podijelite uloge i adekvatnu naknadu. Oko toga se morate dogovoriti i oboje morate biti zadovoljni. Morate biti sigurni da se jedna osoba nakon nekog vremena neće predomisliti jer joj se čini da je drugoj lakše. Odabrali ste uloge, igrajte ih do kraja. Uvijek trava izgleda zelenije kod susjeda, ali znajte da to samo tako izgleda.

Ako ste u istoj kompaniji i gradite posao oko neke ideje, projekta, proizvoda, onda je važno dijeliti iste ili slične vrijednosti jer ćete se bolje razumjeti. U tom slučaju ćete postupiti na sličan način ako klijent ili kupac nije zadovoljan – učinit ćete što je u vašoj moći da ispravite pogrešku. Ako s druge strane imate osobu koja misli da je bolje ‘zgrabiti novac i pobjeći’ onda imate problem jer se vi nećete osjećati dobro. Tada krenu problemi.

5. Posvetite se zajedničkoj viziji i misiji

Vizija i misija kompanije trebale bi biti dobro definirane kako biste ono što radite i želite postići mogli na pravi način komunicirati. Iako i danas mnoga uspješna poduzeća, nakon X godina dobro posluju i dalje nemaju definiranu viziju i misiju. Vlasnik je možda ima, ali se problem pojavljuje kada se poveća broj zaposlenika. Ako vaši zaposlenici ne znaju kamo tvrtka ide i koja je vizija i misija onda ne mogu biti entuzijastični oko tvrtke u kojoj rade, niti joj se mogu posvetiti na način na koji bi mogli.

Mnoge tvrtke su dugoročno na tržištu upravo zato što su njihovi zaposlenici i dalje entuzijastični oko vizije i misije kompanije u kojoj rade. Ona im daje onaj dodatni motiv za rad, kreativnost i lojalnost koja je sve rjeđa među mlađim generacijama.

6. Dopustite si pokušaje!

I za kraj, pokušajte! Jer ako niste pokušali nećete znati. Sve lekcije u životu nam dođu upravo onda kada moramo naučiti nešto novo, rasti i razvijati se u nekom smjeru. Osobno mi nije žao pokušaja, životne lekcije su skupe ali se ne uče u učionicama nego iskustvom.

Preuzeto s: Savjeti.hr

2022-06-03T07:17:49+00:00
Go to Top