Alpha Prijevodi – Kriza će se tek osjetiti

Razgovarali smo s našom članicom, Aleksandrom Mokrović, vlasnicom tvrtke Alpha prijevodi d.o.o. o budućnosti usluga prevođenja i krize s korona virusom koja nas je sve snašla.

Razgovarala: Ivana Radić

Koliko je  kriza s korona virusom utjecala na Vaše poslovanje?

Kriza nije znatno utjecala na moje poslovanje u ovom periodu od sredine 3 mjeseca pa do sad. Mislim da ću tek osjetiti, obzirom da su mi klijenti najavili rezanje troškova, u koje ulaze i prijevodi.

Kako vidite nastavak poslovanja i cijelu ovu 2020?

Prednost ovog posla je što se može obavljati od bilo kud, tako da mi nije nužno imati ured pa intenzivno razmišljam da uzmem manji ured kao neku bazu. Koliko ću imati posla ovisi o mojim kupcima, to sada niti oni ne znaju, jednostavno smo svi lančano povezani.

Bitno mi je da opstanemo, da sačuvam radna mjesta pa ćemo vidjeti kako će biti u 2021.

Osjeti li se pad potražnje za prevoditeljskim uslugama i kako teče naplata?

Radim 50% sa stranim  tržištem i 50 %  s domaćim.  Naplata je uredna. Ono što primjećujem je da oni koji su otezali s naplatom sad još više koriste situaciju da kasne s plaćanjem.

Što mislite da je potrebno  učiniti da bi se poslovanje prilagodilo trenutnoj situaciji.

Prilagodba nastaloj situaciji me tek čeka. Za sad ćemo iskoristiti stare godišnje. Ukoliko će biti potrebe smanjivat ćemo plaće.

Sav posao  zadržavam u uredu, ne dajem ga vanjskim suradnicima dok nemam većih najavljenih i potvrđenih projekata.  Sve konferencije koje su bile u planu ove godine su otkazane, održavaju su uglavnom online druženja, webinari itd.

Moje mišljenje je da su međusobno razumijevanje i podrška svih u kolektivu  ključnim faktori za opstanak i da se time osigurava napredak.

https://alpha-prijevodi.hr/en/

 

Photo: Alpha prijevodi