Bez straha u 2020. – novi počeci naših poduzetnica

 

 

U prošlom članku smo pisali o tome što je obilježilo 2019.g. na poduzetničkom i poslovnom planu žena, članica Međunarodne mreže poslovnih žena. Unatoč svim preprekama isplivale smo još jače i samouvjerenije s vizijom da u 2020oj bude bolje, kako se to uvijek na početku godine i želi svima.

Na svijetu trenutno živi oko 7,7 milijardi ljudi, a od toga je 4% poduzetnica ili poduzetnika. Zašto je tome tako? Vrlo jednostavno, to ne može svatko, a osim toga i za te poduzetnice i poduzetnike treba netko raditi. Poduzetništvo je izbor i način života s kojim se svakodnevno treba znati nositi.

Piše:Ivana Radić

U 2019. je bilo dosta promjena u zakonskom i poreznom okviru za poduzetnike i poduzetnice, a unatoč protivljenju nekih ženskih platformi i trudu kako da objasne donositeljima odluka da su mjere koje su nas sve, dovele u nezavidan položaj, štetne, nismo dobili nikakav konkretan odgovor ili razumijevanje “krojača poreznih propisa”.
No, u riječi poduzetnik ili poduzetnica je onaj jedan glagol, a to je poduzimati..i što smo poduzeli? Prilagodili se.

 

 “Prihvati ono što ne možeš promijeniti. Promijeni ono što ne možeš prihvatiti.”

Činjenica je da ne možemo mijenjati sve što želimo i kako želimo. Ponekad je potrebno prihvatiti da bi se mijenjalo.

Veliki sustavi jako teško prihvaćaju promjene i donose odluke, a za učinkovite odluke trebate ljude s vizijom, dugoročnom strategijom i znanjem. Mi ne moramo otkrivati “toplu vodu”, sve što trebamo je pogledati dobre primjere prakse i uvesti isto kod nas.

Za Indiju su govorili da je “kopirajuće društvo” i pogledajte gdje su dogurali.

Nije sramota kopirati uspješne primjere iz prakse, sramota je izmišljati i donositi nove zakone, propise i regulative koja nije isprobane i čiji efekti već u startu donosi negativan rezultat.
Sramota je uzimati malim poduzetnicima i nametati im još veće poreze, ne dati im da dišu i očekivati da ne zatvore svoja poduzeća. Sramota je stvarati nezaposlene ljude i ne dati im priliku da se okušaju sami u svom poslu. Sramota je mnogo toga, no treba se usmjeriti na pozitivne stvari.
Negativnim ljudima ništa nije dobro niti će ikad biti, kod njih nema svjetla na kraju tunela nego samo negativnost i mrak. Iz te pozicije ništa dobro ne može proizaći.

Okrenite se svjetlu i pozitivnim ljudima jer ćete i vi zasvijetliti uz njih.

 

NOVI POČECI I NOVE SURADNJE

Nena Mrkonjić - Međunarodna mreža poslovnih ženaNena Mrkonjić, direktorica i suvlasnica tvrtke LF Design je jedan svijetli primjer i kaže: „Moram priznati da mi je 2019. godina bila jako izazovna, moj moto i je “Što više riskiram to više više uživam“.
Riskirala je ulaskom u suradnju. Naime LF Design, čija je ona suvlasnica, je ostvario suradnju s tvrtkom Domusplus, koja ima iza sebe veoma kvalitetne projekte i visokoškolovane zaposlenike. Ove dvije tvrtke se s pravom nadaju uspješnoj suradnji jer su spremne na rizik, a zna se da tko ne riskira i ne profitira.

„ To je bilo vrlo zahtjevno, moja kolegica i ja smo morale dokazati da smo zaista spremne za suradnju s jednom stabilnom i kvalitetnom tvrtkom. Cilj nam je bio proširiti suradnju između DOMUSplusa i LF Designa, čime bi se na domaćem i stranom tržištu pojavio unikatan novi proizvod.

Za investitore koji bi kupili jedan takav proizvod korist bi bila višestruka. S jedne strane bi izgradnju svog doma dogovorili na jednom mjestu, a s druge strane dobili bi educirane i perspektivne ekipe za unutrašnja uređenja i dizajn te tako dobili najbolje od LF designa i Domusplusa.

Krajnji proizvod dobiven sinergijom ove dvije tvrtke za investitore znači da će dobiti unikatan proizvod, samo njihov, a put dolaska do takvog proizvoda za njih bi značio veselo i zabavno putovanje, a ne muka s građevinskim tvrtkama, kakvu svaki prosječni investitor koji je gradio svoj dom do sada poznaje.

Iako još uvijek na samim počecima ,entuzijazam, znanje, iskustvo i inovativnost suradnika u ovom zajedničkom projektu daju im za pravo vjerovati da će ova suradnja u 2020.godini uroditi lijepim projektima, zadovoljnim investitorima, koji će po završetku projekta moći izjaviti da su njihove želje ne samo ispunjene, nego i premašene.

„Sada sam sigurna, da je smo Livija iz LF Design i ja savršena kombinacija uspješnog poslovanja dviju poslovnih žena različitih razvojnih putova, ali slične energije i vizije. – zaključila je Nena.

UČENJE JE UVIJEK DOBRA ODLUKA

Ljiljana KeliharLjiljana Kelihar, homeopatkinja, terapeutkinja i trenerica Dubokog Peata je u 2019. završila nekoliko edukacija i potvrdila da je uvijek vrijeme za naučiti nešto novo. Jedna od edukacija je bila vezana i za praktičara Bach cvjetnih esencija.

Bach cvjetne esencije su velika pomoć kad se nalazite u emotivnom disbalansu, kao što su: nedostatak interesa za sadašnjost, osjećaj nesigurnosti, obeshrabrenosti, preosjetljivost za tuđe utjecaje, zabrinutost ili usamljenost. Uzimanjem cvjetnih esencija lagano i blago se vraćate se u balans svog života i djelovanja.

“Ovo je nadopuna na moje dosadašnje interese i rad, kao trenera Dubokog Peata, tehnike koja osobu lišava dualističke svijesti, i prevodi je laganim koracima, u svijest Jednost.
Ako osoba na primjer, ima problem i osjeća da se uz konkretan problem veže tuga, uz ovaj proces sjedinjuju se svi traumatski momenti vezani za problem. Osoba započinje svoje novo ponašanje i sretniji život, te polagano postaje sve balansiranija u osjećajima i ponašanju. Duboko zacjeljujući životne traume, postaje sposobnija i lakše ostvaruje svoje životne ciljeve.”

Ljiljana naglašava da: “Nakon svih edukacija želim naučeno podijeliti sa drugim ljudima jer se na taj način još brže uči i napreduje.“

PROŠIRENJE POSLOVANJA U SUSJEDNE ZEMLJE

Suzana Simović, vlasnica tvrtke Sweety, Republika Srbija kaže da joj je 2019.godina u svih 14 godina poslovanja bila najuspješnija. “ Proširujemo postojeći prostor za 1200 m2, nabavljamo nove strojeve za rezanje i oblikovanje torti i kolača i jako smo zadovoljni izvozim zamrznutih torti u Rumunjsku. Planiramo se širiti izvan Srbije u okolne zemlje jer proizvodimo i šlag u vrećicama.”

Tvrtka Sweety ima 25 zaposlenih a proizvode rade ručno. Suzana je članica Međunarodne mreže poslovnih žena već dvije godine te je u nekoliko navrata pokušavala doći i na hrvatsko tržište no za sada nije bilo uspjeha. Očito su okolne zemlje bolja tržište od Hrvatske koja svojim preprekama u poslovanju ne dopušta ulazak malim “igračima”.

Photo:Pexels, vlastita arhiva