Project Description

TIHANA BANKO
TIHANA BANKOČlanica
Magistrica engleskog jezika i književnosti, ovlašteni sudski tumač za engleski jezik, doktorandica na programu Cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Zagrebu.

Kao strastveni edukator, bavim se poučavanjem i učenjem već 20 godina. Započela sam svoju edukacijsku karijeru najprije kao profesorica engleskog jezika u školama stranih jezika te potom u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Djelovala sam kao mentor studentima engleskog jezika, držala mentorske i ogledne sate za profesore- pripravnike te aktivno sudjelovala na brojnim konferencijama iz struke. Tijekom rada u školi, bila sam voditeljica županijskog stručnog vijeća I članica radne skupine za izradu kriterije praćenja i ocjenjivanja nastave engleskog jezika u osnovnoj školi. Suautorica sam serije udžbenika za rano učenje engleskog jezika.
Za sudskog tumača prisežem pri Županijskom sudu 2013. godine te se, uz nastavu, aktivno bavim svim vrstama ovlaštenih prijevoda, sa užom specijalizacijom u prijevodima pravne dokumentacije.

Profesorsku karijeru nastavljam u arapskim zemljama, prvo u Kataru, gdje predajem engleski jezik u Cambridge International School, a potom u Kuvajtu gdje se zapošljavam na Američkom sveučilištu kao predavačica na Odsjeku za društvene znanosti na kolegijima iz engleskog jezika, akademskog pisanja, komunikacije I govorništva, vještina učenja te rukovođenje međuljudskim odnosima.
Po povratku u Hrvatsku, upisujem doktorski studij iz Cjeloživotnog obrazovanja i zapošljavam se kao voditeljica međunarodnog ureda u splitskom visokom učilištu. Shvaćam da imam dovoljno utakmica u nogama i odlučujem uploviti u poduzetničke vode.

2018. otvaram obrt Online English za prevoditeljske i savjetodavne usluge. Uz prevođenje, bavim se obrazovnim savjetovanjem za međunarodne studente koji žele studirati na hrvatskim fakultetima. Surađujem s nekoliko zagrebačkih učilišta i posredujem prilikom upisa stranaca na odabrane fakultete. Početkom 2019. proširujem svoje poslovanje i otvaram prvu podružnicu londonske edukacijske agencije Maria Consultancy u Hrvatskoj koja ima za cilj savjetovati hrvatske studente o odabiru studija u inozemstvu. U Splitu planiram i organiziram veliki međunarodni sajam na kojem bi se susreli domaći studenti s predstavnicima raznih europskih sveučilišta. Međutim, sajam se otkazuje zbog proglašenja pandemije te odlučujem zatvoriti podružnicu agencije. Vraćam se u rodni grad, Zagreb, te 2020. osnivam Step First Recruitment d.o.o. – agenciju za zapošljavanje i poslovno savjetovanje koja je osnivač ustanove za obrazovanje odraslih – Institut Prvi korak ili Step First Institute – Further Education College. Glavna poslovna ideja koja stoji iza obje tvrtke je globalizacija – međunarodno poslovanje i obrazovanje. Step First Recruitment posreduje pri zapošljavanju domaćih radnika u inozemstvu i obratno – stranih radnika u Hrvatskoj. Učilište Step First Institute ima međunarodnu akreditaciju Velike Britanije za preddiplomske i diplomske programe iz poslovnog, turističkog, zdravstvenog i obrazovnog menadžmenta, koji se izvode na engleskom jeziku, a trenutno pripremamo i akreditaciju pri hrvatskom Ministarstvu obrazovanja. U prostoru učilišta organiziramo i kratke tečajeve i radionice iz svih područja interesa, uključujući i hrvatski jezik za strance te pripremni program za studiranje na engleskom jeziku.

Web stranice:
stepfirstinstitute.com
sfr-jobs.com

Step First Recruitment social networks:
https://www.linkedin.com/company/step-first-recruitment-croatia/
https://www.facebook.com/StepFirstRecruitmentCroatia/