Dunja Bonacci Skenderović – utjecaj pandemije na porast nasilja nad ženama je ogroman

Dunja Bonacci Skenderović je neovisna konzultantica u području suzbijanja nasilja nad ženama. Članica je UNWOMEN regionalne savjetodavne grupe za civilno društvo za Europu i Centralnu Aziju.

Razgovarala:Ivana Radić

U kojoj mjeri je korona kriza utjecala na žene u izolaciji?

 

Utjecaj pandemije COVID-19 na žene u izolaciji je bila višestruka. Za početka brojne žene koje su poduzetnice bile su primorane prestati raditi jer su njihove firme ili obrti bile zatvorene odlukom stožera. Ovo je utjecalo na njihove prihode.

Nadalje, prema podacima EUROSTATA samo u ožujku 2020. godine u Europi gotovo pet puta više žena je izgubilo posao od muškaraca. Žene koje su nastavile raditi od kuće uz taj posao od kojeg žive su obavljale i veći dio neplaćenih poslova kao što su učenje s djecom, skrb o djeci koja su predškolske dobi, skrb o bolesnim članovima kućanstva.

Ovo je sve utjecalo na njihove mogućnosti ravnopravnog sudjelovanja u profesionalnom i društvenom životu.

 

 

Što je sa ženama u nefunkcionalnim odnosima? Prema nekim izvješćima povećano je nasilje u obiteljima za vrijeme karantene? Vode li se statistike i u Hrvatskoj i što su nadležna tijela učinila za te žene u Hrvatskoj?

 

Početkom pandemije COVID-19 na globalnom nivo se veoma brzo počelo govoriti o tome da bi jedna od posljedica izolacije mogla biti porast obiteljskog nasilja. Uskoro su podaci s terena počeli ukazivati da je ova ružna pretpostavka postala stvarnost.

Tako je u Francuskoj, uvođenjem izolacije u ožujku 2020. godine za 30% porastao broj slučajeva obiteljskog nasilja. Na Cipru je također za 30% porastao broj poziva prema SOS linijama za žrtve obiteljskog nasilja. Ovi i mnogi drugi brojni podaci, kao i preporuke koje su izdali Vijeće Europe, UN i UNWOMEM govore u prilog tome.

U Hrvatskoj podaci o obiteljskom nasilju se mogu pratiti na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova – Kalendar nasilja – Nasilje u obitelji. Prema tim podacima, usporede li se s prethodnom godinom, nije došlo do gotovo nikakvog povećanja broja slučajeva nasilja u obitelji koji su prijavljeni policiji i prema kojima je policija postupala.

Također u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP) od 11. travnja 2020. navodi se da je zbog pandemije i karantene u svijetu došlo do porasta obiteljskog nasilja za trećinu, međutim da službeni podaci u Hrvatskoj zasad ne pokazuju povećanje broja prijava obiteljskog nasilja.

Ovo ne znači da broj nasilja u obitelji nije porastao u Hrvatskoj tijekom pandemije COVIDA-19 i izolacije, već da se institucije oslanjaju samo na jedne izvore podataka.

Informacije iz nevladinih organizacije, koje se bave zaštitom žena žrtava nasilja prikazuju jednu drugu sliku. Tako je udruga Domine iz Splita početkom travanja na svojim FB stranicama objavila kako je zabilježila povećani broj  poziva žena žrtava nasilja te su krenule u kampanju nalaženja smještaja u kojem bi smjestile žene žrtve nasilja.

Nadležna tijela nisu učinila previše. Izrađena je jedna kampanja koja je fokusirana na djecu žrtve nasilja i koja apelira na susjede da prijave nasilje.

MDOMSP je izdao Priopćenje o postupanju u situaciji pojačanog rizika od nasilja u obitelji i zlostavljanja i zanemarivanja djece zbog pojačanih mjera izolacije radi suzbijanja epidemije COVID-19 i to bi negdje bilo to.

 

Kakve će biti posljedice za žene suočene s izolacijom i nasiljem?

O posljedicama se može samo nagađati. Uzme li se s jedne strane da će u većoj mjeri žene ostajati bez posla, a posredno i bez prihoda, dok s druge strane će možda zbog toga biti primorane ostajati u nasilnoj vezi posljedice mogu biti strašne.

 

Kome se mogu obratiti?

Žene uvijek mogu nazvati MUP na broj telefona 112 . Zatim mogu nazvati neku od organizacija civilnog društva koja se bavi suzbijanjem nasilja nad ženama i koja pruža, pravni, psihološku pomoć i/ili ima sklonište za žrtve nasilja.

Detaljne informacije i brojevi telefona se mogu naći na web stranici sigurnomjesto.hr koja omogućava pretraživanje po županijama.

Također toplo preporučam svim ženama da ako mogu pogledaju predavanja o nasilju nad ženama koje su objavljena na FB inicijative #spasime u kojima su brojne žene koje rade direktno sa žrtvama nasilja dale korisne savjete, ali i pokazale situaciju vezanu uz obiteljsko i seksualno nasilje u Hrvatskoj.

Photo: Dunja Bonacci Skenderović, vlastita arhiva