Intervju – Estetska ginekologija

doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić i dr.med. Marko Kisić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine.

Približava se još jedan kraj godine. Vrijeme kada sve nekako sabiremo i oduzimamo, analizirano i planiramo. Kao i većini žena, ispod radara „kuham“ plan za darove mojim najdražima već mjesec – dva. A sebi? Sebi?? O tome nikada nisam mislila. Možda bih trebala početi

I nije nužno odgovor na to pitanje u ovom članku, ali je svakako bilo dovoljno da bolje poslušam „što se to novoga nudi za zdravlje žena“. Ponukana time, bila sam sretna kada su na razgovor pristali doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr.med., specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine – Voditelj Centra za žensko zdravlje Specijalne Bolnice „Sveta Katarina“ u Zagrebu i Marko Kisić, dr.med, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine, pionir estetske kirurgije u Hrvatskoj

Za početak, objasnite nam što je zapravo estetska ginekologija?

Dr. Kisić: Estetska i regenerativna ginekologija je barem kod nas relativno novo, ali u zapadnom svijetu posljednjih nekoliko godina već naširoko zastupljeno područje kako estetske medicine, ali puno više same ginekologije koja uključuje niz nekirurških, minimalno invazivnih i kirurških metoda i tehnika pomoću kojih se korekcijama estetskih i funkcionalnih nepravilnosti, smetnji i tegoba, pospješuje i unapređuje kvaliteta života općenito, podiže samopouzdanje i poboljšava spolni život žena svih dobnih skupina, a ponajviše žena nakon poroda, u perimenopauzi i postmenopauzi.

Tko su žene koje su ciljana skupina? Ili se to na neki način tiče svih pripadnica ljepšeg spola?

 Doc. Erceg Ivkošić: Estetska ili kako ja radije volim reći regenerativna ginekologija ima puno mogućih primjena tako da je ciljana skupina vrlo velika.

Počevši od mladih djevojaka koje, bilo zbog prirođenih anomalija spolnog sustava ili zbog njihovog osobnog lošeg osjećaja u vezi sa svojim spolnim sustavom trebaju neki od zahvata, preko žena srednje dobi koje zbog npr. posljedica porođaja (npr. epiziotomije i sl.) imaju probleme pa sve do žena u starijoj dobi koje imaju probleme tzv. urogenitalne atrofije ili genitourinarnog sindroma menopauze sa suhoćom rodnice, bolnim odnosima, inkontinencijom i sl.

 

 

Čini se da živimo u vremenu u kojem je estetika nezaobilazni dio funkcionalnosti, a ne sama sebi svrha. Je li to tako i u ovom području? Kako estetika intimne regije žena pomaže njenoj funkcionalnosti i zdravlju?

Doc. Erceg Ivkošić: Estetika je nezaobilazni dio funkcionalnosti inače, a u intimnoj regiji posebno jer je intimna regija nešto što nije izloženo pogledima velikog broja ljudi, dakle prvenstveno se radi o samoj osobi i eventualno njenom intimnom partneru. ž

Zato se treba svakoj osobi individualno pristupiti i detaljno porazgovarati te nakon pregleda, zajedno donijeti zaključak što i kako će se raditi, zašto i što se može ili ne može očekivati od estetsko-regenerativnih postupaka.

 

Radi li se ovdje o kirurškim zahvatima ili postoje i konzervativni/minimalno invazivni tretmani? Možete li nam ukratko objasniti u kojim uvjetima se obavljaju i koliko prosječno traje “oporavak”? Ima li u estetskoj ginekologiji tzv. “Lunch break” zahvata gdje okolina zapravo uopće ne primjećuje da je žena izostala od uobičajenim privatnih i poslovnih aktivnosti?

Dr. Kisić: Ako govorimo o samim zahvatima i tretmanima, oni se mogu podijeliti na nekirurške i kirurške.

Od nekirurških tu su prije svega neinvazivni tretmani radiofrekvencijom i tretmani izbjeljivanja intimnog područja žene, potom minimalno invazivni, ali i dalje praktički bezbolni tretmani aplikacije hijaluronskih filera i PRP-a, a ako govorimo o kirurškim zahvatima tu spadaju labioplastika, himenoplastika, perineoplastika i minimalni kirurški zahvati aplikacije intimnih vaginalnih niti.

Nekirurški i minimalno invazivni tretmani se obavljaju u ambulantnim uvjetima, praktički su bezbolni i beskrvni, gotovi unutar pola sata i žena se može odmah vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima i normalnom životu.

Za kirurške zahvate vrijede naravno druga pravila, izvode se u operacijskoj dvorani, najčešće u lokalnoj anesteziji i oporavak je nešto dulji.

  Jesu li Hrvatice spremne za ovo? Prati li stigma i sram navedeno područje?

Doc. Erceg Ivkošić: Hrvatice su vrlo obrazovane žene i željne svega novoga što im može pomoći u životu tako da su apsolutno spremne za sve. Nažalost, još uvijek je malo prisutan sram za navedeno područje, ali ne bih rekla stigma. Više neinformiranost koja onda povlači za sobom sram i neugodnost, ali čim se pacijenticama objasni o čemu se radi, vrlo brzo se mijenja i taj sram.

Mora se više pričati o svemu pa će se i žene osloboditi kad vide da su to sve normalne i prirodne stvari koje se s godinama događaju, ali da im se može pomoći, a ne da šute i trpe kao što je do sada bio slučaj. ž

Sve se to u svijetu intenzivno razvija i kako smo mi uvijek bili uspješni u svemu, zašto bi zaostajali za estetskom tj. regenerativnom ginekologijom. Nakon razgovora pacijentice shvate da to nije nikakav modni hir nego da su to postupci koji im uvelike mogu popraviti kvalitetu života.

U današnje vrijeme kad se životni vijek produžava bez problema i uz malo sreće i vlastite brige o zdravlju možemo doživjeti 80, 90 pa i 100 godina.

Prema tome  sigurno trećinu, a puno žena i polovicu života će proživjeti u postmenopauzi i zašto si onda taj dugi i lijepi period života ne olakšati i učiniti ga ljepšim. Kvaliteta života će se sigurno popraviti, smanjit će se neugodne tegobe, a samim tim i poboljšati zdravlje, jer što smo sretniji to je i naše zdravlje bolje.

 

  Što biste još željeli poručiti?

Dr. Kisić: Poručio bih svim ženama koje nisu zadovoljne bilo estetikom svog intimnog područja ili trpe određene funkcionalne smetnje da se s punim povjerenjem jave na konzultacije u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina, regionalni edukacijski centar za estetsku i regenerativnu ginekologiju, da ne moraju prihvaćati stanje onakvim kakvo je, trpjeti i miriti se s tim.

Može vam se pomoći, danas imamo niz dokazanih metoda, preparata i tehnika kojim vam možemo uljepšati intimno područje i kvalitetu života, vratiti samopouzdanje, unaprijediti seksualni život i učiniti vas zadovoljnijom i sretnijom ženom.

Foto: Specijalna bolnica Sveta Katarina