Kako je kriza s korona virusom utjecala na poduzetnice?

Razgovarali smo s nekima od naših članica koje su dale svoje iskustvo rada u kriznoj situaciji. od poduzetnica koje su to tek godinu dana do onih s preko 20 godina iskustva. Ovo su njihova iskustva i razmišljanja u novim okolnostima.

OPTIMIZAM SE PRETVORIO U BORBU ZA OPSTANAK

Dubravka Lubina - ČlanicaDubravka Lubina, direktorica tvrtke Plan 360 d.o.o. prošle je godine uz pomoć poticaja pokrenula svoju tvrtku ali se našla, kao i večina poduzetnica u nezavidnoj situaciji.

“S velikim optimizmom prošle sam godine pokrenula tvrtku. Da, svi su rekli da će biti teško i vjerovala sam da će biti teško, ali mislila sam – sve ću ja to savladati.

No, da mi je netko rekao da će me u prvoj godini poduzetničkog iskustva dočekati i globalna pandemija i potres, to vjerojatno ne bih niti povjerovala.
Tvrtka se bavi prostornim podatcima i njihovim kartografskim prikazima. Najviše proizvoda se odnosi na turističke karte čija je proizvodnja baš u ovo doba godine trebala krenuti jačim tempom.

No, ova pandemija zaustavila je sve u turizmu pa tako i u mojoj tvrtci. Sada, umjesto ideje o proširenju poslovanja i zapošljavanju, u narednim mjesecima slijedi borba za opstanak tvrtke. ”

 

 

 

 

 

 

 

ON-LINE POSLOVANJE KAO NOVI OBLIK POSLOVANJA

Marija Bošković BatareloMarija Bošković Batarelo, direktorica tvrtke Parser compliance d.o.o. rekla nam je: “U ovim izvanrednim okolnostima prilagodili smo se na način da sav posao obavljamo iz kuće i online.

Novost je da sastanke i edukacije sada omogućavamo online, u terminu kada klijentima to odgovara. Klijentima izlazimo u susret na način da pratimo smjernice nadležnih tijela. mjere Vlade i zakonske izmjene te ih redovno obavještavamo o novostima.

Savjetujemo poduzetnike oko usklađenosti internetskih trgovina, online poslovanja, rada od kuće, sigurnosnih rizika, pitanja zaštite na radu i obrade osobnih podataka radnika.”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gordana Matković, vlasnica i direktorica centra za razvoj ljudskih potencijala Educamix d.o.o. koja se poduzetništvom bavi već 20ak godina kaže kako su i oni odlučili prilagoditi se novonastaloj situaciji i krenuti s on-line edukacijama.

Gordana Matković

“Novonastala situacija primarno usmjerena na zaštitu zdravlja zaposlenika, njihovih obitelji i cjelokupnog stanovništva, navela je velik broj tvrtki da u svega nekoliko dana organiziraju rad u izvanrednim okolnostima i organiziraju svoje radne aktivnosti tako da ih zaposlenici obavljaju od kuće.

U Hrvatskoj je rad od kuće poprilična nepoznanica zbog čega velik broj tvrtki i organizacija ne zna kako ga provesti, a rad u kriznim i izvanrednim okolnostima pandemije situacija je s kojom se svjetska populacija srećom još nije imala prilike sresti.

Nama mikro i malim poduzetnicama rad od kuće nije nepoznanica. Samo moramo biti disciplinirani. Rad od kuće ima svojih prednosti kao što je ušteda vremena i novaca na putovanja, manje troškova na sve dnevne nevidljive sitnice, manje stresa, veću slobodu i više zadovoljstva.

U novonastalim okolnostima na prvom mjestu moramo razmišljati o zdravlju i sigurnosti svih nas – svih pojedinaca i društva u cjelini. No, unatoč izvanrednoj i nadrealnoj situaciji (pandemija i potres) moramo razmišljati i o nastavku života i gospodarstva naše zajednice kako bi što spremnije dočekali vrijeme nakon izlaska iz izolacije.

Kao što je tehnološki napredak čovječanstva doveo da promjene načina življenja, rada, navika, prioriteta, vrijednosti i dr. tako je i novonastala situacija navela sve nas da razmišljamo izvan okvira. Čovječanstvo je pokazivalo iznimnu prilagodljivost, snalažljivost, kreativnost i snagu duha kroz cijelu svoju povijest, stoga će i ova situacija izvući iz nas nešto novo.

Naš centar za razvoj ljudskih potencijala Educamix do sada nije organizirao on-line edukacije jer smo oduvijek davali prednost interaktivnom načinu rada s ljudima, razmjeni iskustava i osobnom pristupu koju on-line edukacije ne mogu zamijeniti.

Dinamika treninga, energija u interakciji s polaznicima i koncentracija polaznika razlog su naše uporne ustrajnosti na treninzima uživo. Jedna od značajnih razlika između načina izvođenja treninga je i njegovo trajanje jer on-line trening iz svih prethodno navedenih razloga nikad ne može trajati onoliko dugo koliko može trajati edukacija uživo – trajanje on-line edukacija definitivno zahtijeva kraće formate, prilagodbu sadržaja, metodologije i načina prezentiranja.

Kako bismo prevladali ovu krizu koja nas je pogodila punom snagom – svi su nam poslovi odgođeni te samim tim do daljnjeg i prihodi svedeni na nulu – sad se silom prilika moramo prilagoditi i razviti programe i sustav on-line edukacija, a paralelno pripremamo potrebnu dokumentaciju kako bi iskoristili ponuđene mjere Vlade RH.

Srećom, materijalne posljedice potresa su nas mimoišle, a posljedice „u glavi“ moramo sami riješiti zajedno s ovima koje se tiču pandemije i izostanka prihoda. Jedna stara narodna kaže: „Nijedna nesreća ne dolazi sama“, a druga: „Svako zlo za neko dobro“. Kako nekad, tako i sad – pregrmit ćemo sve ovo, iz svega nešto naučiti, i iz svega ovoga izaći iskusniji, pametniji, mudriji i jači.

Fokusirajmo se na pozitivne aspekte novonastale situacije koliko god nam to izgledalo teško, kako bi zadržali motivaciju i snagu duha. Mi poduzetnice smo do sada pokazale da upornošću, motivacijom i solidarnošću to itekako možemo!” – zaključuje Gordana.

Fotografije: vlastita arhiva