Mama Market – revolucija u online ponudi proizvoda za vaše mališane

 

Razgovarali smo s Tajanom Knez, vlasnicom tvrtke Happy Tree d.o.o. i istoimenog online concept store-a te idejnom začetnicom i osnivačicom hvaljenog novog projekta Mama Market. U vremenu kad se cijeli svijet kao i naša zemlja suočavaju s neočekivanim izazovima i promjenama, Tajanine ideje pronašle su gotovo revolucionarno svoje mjesto na online tržištu, učinivši prijeko potrebne, jedinstvene i kvalitetne, domaće i strane proizvode za bebe/djecu/majčinstvo dostupnim na klik.

Tajana, magistra si ekonomije s više od 10 godina iskustva u prodaji i marketingu. Ispričaj nam malo o tome kako si od karijere u marketingu i prodaji došla do želje za poduzetništvom i što poduzetništvo za tebe predstavlja?

Mnogo je faktora utjecalo na moju odluku da zaplovim burnim vodama poduzetništva.

Kada tu odluku sagledam iz današnje perspektive, onda vidim one poticaje kojih tada nisam bila svjesna, a danas znam da su bili ključni. Upuštanje u poduzetništvo proizašlo je iz želje za istraživanjem mojih mogućnosti, gladi za promjenom, ali isto tako iz potrebe da se dokažem kako sebi tako i okolini.

Negdje duboko u sebi znala sam da mogu, no dug je put do onog dana kada doista povjerujete u to, te jasno i glasno sebi kažete Ja to mogu!

Ovdje ne mislim samo na poduzetništvo i posao već općenito na sve životne izazove. U trenutku kad to zaista shvatite, želja za dokazivanjem nestaje i to je prilično dobar osjećaj.

Moja priča nije klasična priča o uspjehu, moja priča govori o poduzetništvu koje me naučilo da je uspjeh mnogo malih stvari koje na životnom putu usvajate s ciljem da postanete zadovoljnija, sretnija i bolja osoba. To je moje iskustvo s poduzetništvom.

Usudila bih se reći da me poduzetništvo resetiralo na početne postavke. One ispravne.

Posao koji si pokrenula odnosi se na tržište dječjih potrepština. Kako si se odlučila za taj segment tržišta i kako bi opisala svoj put od početka do danas?

Volim naglasiti da majčinstvo nama ženama najbrže osvijesti unutarnju snagu, a ta snaga tjera nas na promjene i budi potencijale za koje nismo znale da postoje.

Moja prekretnica na privatnom i poslovnom planu počinje s rečenicom; – A onda sam postala majka. Majka dva dječaka. Možda je potonje i ključno za odabir moje poslovne niše jer za djevojčice tržište nudi daleko veći izbor proizvoda, dok kod proizvoda za dječake nedostaje, da se tako izrazim, malo kreativnog zamaha i boja.

Svojoj djeci željela sam pružiti kvalitetne i drugačije proizvode. Istraživala sam tržište i naišla na zaista odlične proizvode. Kvalitetne, funkcionalne, drugačije, ekološki osviještene i oku privlačne. Rodila se ideja za biznis s misijom obogatiti hrvatsko tržište dječjim proizvodima koji podržavaju zdravlje i zdravi razvoj djeteta. Krajem 2015 osnovala sam Happy Tree d.o.o te krenula sa zastupstvima stranih brendova; Gucio cipelice, Babice shoes kožne papučice, WeeRide sjedalice za bicikle, Kazam bicikli, Pura boce za vodu, Liliputi 4 u 1 trudničke i babywearing jakne te Ilado nakit za trudnice.

Svi brendovi koje zastupam nisu imena velikih robnih marki već inovacije malih često obiteljskih tvrtki orijentirane na ekološki osviještenu proizvodnju, dobro poznatih na njihovim domicilnim tržištima te prilično nepoznatim na našem tržištu. Predstaviti ih našem tržištu bio je izazov s kojim sam se uhvatila ukoštac.

Kroz četiri godine poslovanja valjali su me mnogi valovi. Shvatila sam koje su moje prednosti, a koji nedostaci te jako dobro upoznala dio tržišta na kojem poslujem.

U siječnju 2019. godine obišla sam sajam dječjih proizvoda naziva Playtime u Parizu kako bih Happy Tree ponudu obogatila novim inovativnim proizvodima. Sajam okuplja pretežno male proizvođače iz raznih europskih država i ponuda me oduševila.

Vratila sam se s novim brendom za svoj tadašnji webshop no i s novom idejom koja se jednostavno nametnula i više nije silazila s mog uma.

Kvalitetni i inovativni uvozni proizvodi za djecu, ali i mame te pokojeg tatu unijeli su osvježenje na domaće tržište, no ti si znala da i hrvatski proizvođači imaju mnogo toga za ponuditi te si se prošle godine odlučila za još jedan projekt – Mama Market (mamamarket.hr). Što nam možeš ispričati o tome?

Kroz svoj rad, istraživanje na društvenim mrežama te posebice kroz izlaganje na domaćim sajmovima dječje  tematike, upoznala sam mnogo žena i mama koje izrađuju divne proizvode za bebe, djecu i mame. Oduševila me kvaliteta tih proizvoda te primjena kreativnosti u službi njihove funkcionalnosti. Ti proizvodi lako mogu stajati  „bok uz bok“ proizvodima koje sam vidjela na pariškom sajmu.

Temeljem vlastitog iskustva jasno mi je bilo da svi ti mali proizvođači uz proizvodnju kao „core“ svoga posla velik dio energije moraju ulagati u samostalnu borbu za svoje mjesto na tržištu.

Što bi bilo kada bi malim proizvođačima omogućili da na jednoj krovnoj i uhodanoj webshop platformi mogu unajmiti svoj gotovi webshop o kojem će brinuti platforma, a proizvođači će moći svoje vrijeme posvetiti razvoju svojih proizvoda?

To je bila ideja koja danas na tržištu djeluje pod imenom Mama Market. Na ovom projektu pridružila mi se i partnerica Ivana Fakin, vlasnica agencije za web i marketing Essenta, te danas zajednički stojimo iza snažnog prodajnog kanala hrvatskih proizvoda za bebe, djecu i majke koji okuplja male proizvođače.

Vizija Mama Market multistore platfome je tržištu pružiti jedno mjesto, na kojem s puno povjerenja mogu kupiti kvalitetne i sigurne proizvode i usluge izrađene i osmišljene s pažnjom i ljubavlju kakvu samo mama može utkati u proizvod za dijete.

Nedavno sam u knjizi Do Cool Shit poznate poduzetnice i motivacijske govornice Miki Agraval pročitala kako osim pokazatelja ROI (return on investment) poduzeća trebaju svoj posao graditi imajući na umu i ROC – return on community pokazatelj.

Izuzetno me veseli ovim projektom koji se zalaže za male proizvođače pokazati da zajedništvo malih donosi snagu kojom se mogu činiti pozitivne promjene.

Oba tvoja projekta prisutna su na tržištu kroz online trgovinu. Happy Tree pokrenula si 2015., no i danas mnogi još zaziru od online poslovanja. Kako si se ohrabrila za digitalno rješenje, odnosno webshop i da li bi ovaj koncept poslovanja preporučila i drugima koji tek kreću u poduzetništvo i trgovinu?

Svakako smatram da je digitalno poslovanje budućnost. Danas je on-line prodaja putem webshopa praktički imperativ i nema tvrtke koja uz ostale prodajne kanale nema aktivan i webshop prodajni kanal.

Ipak kreirati webshop ne znači da je posao završen te da se prodaja jednom kad je webshop realiziran odvija sama od sebe. Usudila bih se reći da je to percepcija mnogo malih poduzetnika i mnogi se tu prevare. Vođenje ovog kanala zahtijeva određena znanja kao i prodajne vještine te kontinuirano praćenje ponašanja, navika i preferencija kupaca na webshopu, te optimizaciju webshopa u skladu s tim podacima.

Mnogo se poduzetnika prevari misleći da će proći jeftinije iskoriste li zaista privlačne ponude od 2.999 kn nadalje za realizaciju webshopa. Webshop je živ prodajni kanal  i pruža nam jako mnogo informacija kako utjecati na povećanje naše prodaje. Ipak sve te informacije treba znati pročitati.

Zato je umrežavanje malih proizvođača na digitalnoj platformi poput naše Mama Market multishop platforme doista ideja u koju vjerujem.

Osim poduzetništvom, baviš se i pisanjem kao blogerica kroz svoj blog Veseli kaos majčinstva koji je moguće pratiti putem tvoje stranice happy-tree.hr. Određeno vrijeme tvoji su blog članci bili objavljivani i pri Journal.hr, a i danas se tvoji tekstovi mogu pronaći na raznim portalima. Što pisanje predstavlja za tebe?

Pisanje je za mene oblik meditacije. Obožavam kako igrom riječima možemo iskazati sve misaone procese koji se odvijaju unutar nas. Bolje se izražavam pismeno nego usmeno , jer mi pisanje daje vrijeme da oblikujem sve što želim reći.

Veseli kaos majčinstva nastao je zaista iz kaosa poduzetnice s dvoje male djece i potrebe da tom kaosu dodam malo reda barem na papiru.

Volim pisati, možda se i u toj činjenici krije neka nova poslovna ideja.

Tvoja obitelj se uz supruga i dvoje djece nedavno povećala za još jednog preslatkog, četveronožnog člana, koji u ovim izazovnim vremenima sigurno donosi obilje prijeko potrebnog veselja. No moramo pitati za kraj – kada sve to stigneš kao mama poduzetnica? I što bi preporučila ženama koje se u želji za poduzetništvom najviše boje upravo nedostatka vremena?

Uh, teško pitanje. Nedostatak vremena je bolest današnjice i svi se s njome suočavamo.  No isto tako permanentni nedostatak vremena je stanje uma koje možemo promijeniti. Moramo trenirati biti opušteni jer na taj način privlačimo rješenje.

U ovoj situaciji školovanja od kuće upravo učim djecu da pristupaju svim obavezama bez panike i smireno. Razmišljajući o problemu i kukanju oko istog gubimo vrijeme i zatvaramo si mogućnost da vidimo rješenje odnosno kraći put do njega. Svaki problem u sebi nosi rješenje i na to svakodnevno moram podsjećati i sebe.

U poduzetništvu gdje barem na početku ovisimo sami o sebi moramo biti spremni na prihvaćanje i prilagodbu kao i na stalne promjene. Mislim da nam je nedavni potres i Covid-19 situacija najbolje to pokazala, a tek će i pokazati.

Ukoliko odaberete poduzetništvo budite sigurni da radite ono što doista volite i u čemu vidite svrhu koja vas pokreće.

Mama Market

Photo: vlastita arhiva