Nataša Cikač- s nama je put do efikasnije nabave još lakši

 

Razgovarali smo s Natašom Cikač, vlasnicom tvrtke Cronata d.o.o. koja se specijalizirala za nabavu i upravljanje zalihama.

Razgovarala:Ivana Radić

S obzirom da se baviš segmentom nabave, koliko su firme u Hrvatskoj zainteresirane za taj segment?

Kao netko tko se cijeli profesionalni razvoj bavi nabavom, kada sam osnovala konzultantsku tvrtku Cronata (www.cronata.hr) bilo mi je logično da firme prepoznaju važnost segmenta nabave. Međutim, praksa je pokazala da je tek manji broj firmi spreman sustavno baviti se nabavom, edukacijama, poboljšanjima i općenito prihvaćanjem nabave kao strateškog partnera u organizaciji.

Stvari su se značajno promijenile kad smo 2016. godine proveli istraživanje gdje su djelatnici nabave otkrili da im nedostaju specijalistička znanja, ali i da moraju promijeniti pristup prema nabavi. Tada sam pokrenula Nabavnu akademiju i to se pokazalo odličnim potezom jer su voditelji i direktori nabave napokon počeli dobivati stručna znanja i vještine iz nabave i upravljanje zalihama.

Sada je već  u tijeku 5. generacija Nabavne akademije, a sve češće radim i in-house edukacije. Naravno da su poduzećima važni pokazatelji troškovi i profit, ali oni će biti na željenoj razini tek kad postoji motiviranost i kompetentnost zaposlenika i sinergija pojedinih odjela. Polaznici mojih edukacija to prepoznaju pa im pomažem da unaprijede kompetencije i to je ono što čini razliku u procesu transformacije nabave.


Kako bi procijenila segment nabave u hrvatskim poduzećima?

Sada sa odmakom od više od 20 godina kako se bavim nabavom, rekla bih da hrvatska poduzeća postaju sve više svjesna važnosti nabave kao jednog od ključnih parametara u ostvarenju konkurentske prednosti poslovanja, kroz postizanje ušteda, kontrolu troškova poslovanja, stvaranje dodatne vrijednosti za kupca i sl.

Ponukana time organizirala sam 2017. konferenciju u hotelu Westin  pod nazivom „Nabava kao pokretač razvoja poduzeća“ uz gostovanje eminentnih stručnjaka iz HUP-a i HUND-a ( Hrvatska udruga za nabavnu djelatnost)  te vlasnika firmi i direktora nabave gdje smo pokušali pokazati dobre primjere iz prakse u procesu transformacije nabave, s kojim izazovima se takva poduzeća susreću i što su im promjene donijele na razini cjelokupnog poslovanja.

Bave li se sustavno firme u Hrvatskoj segmentom nabave?

Većina poduzeća još uvijek doživljava nabavu kao mjesto gdje se traže ponude, izabire najpovoljnija, traži dodatni popust od dobavljača. Međutim, vrlo sam optimistična jer se mijenja percepcija oko važnosti nabave i njezinog strateškog poimanja.

To prije svega dokazuje već 5. generacija polaznika Nabavne akademije, a sve više poduzeća traži da se program provodi i kao in house za njihov djelatnike. Također, u zadnje vrijeme sve mi se više javljaju poduzeća koja su vrlo brzo izrasla iz malih obiteljskih u ozbiljna poduzeća i gdje vlasnici sami postaju svjesni da ne mogu organizacijski pratiti taj rast.

Upravo sam završila jedan takav projekt gdje smo vrlo jasno definirali proces nabave, uveli obveze i odgovornosti, uskladili proces nabave sa ostalim odjelima u poduzeću i postavili vrlo jasne kontrolne točke. Iako je na početku vlasnik sam rekao: ma nemamo mi baš tako puno nabave, kada smo sve stavili na jedno mjesto, uspostavilo se da nabava uopće nije mala, da generira velike troškove i da određeni dio nabave uopće nitko ne kontrolira.

Moj moto je Nabava nije puko snižavanje cijena dobavljačima, nabava je daleko više, a uštede se ostvaruju primjenom novih strategija i metoda.

 

Što te inspiriralo da se baviš edukacijama u području nabave?

Kada sam radila u korporacijama, moram priznati da mogu na prste jedne ruke nabrojiti edukacije na koje me poslodavac poslao. Jedan razlog leži u tome što se općenito smatralo da nabava ne treba edukaciju već samo treba dobiti dodatni popust od dobavljača, a drugi je to što nije bilo dostupnih edukacija za djelatnike u nabavi.

Izuzetno sam zahvalna što sam 20 godina provela u odličnim firmama iz različitih grana industrije, od početničkih do top managerskih pozicija, stekla sam golemo znanje i iskustvo te sam jednostavno to htjela prenijeti na druge. Osim toga, prepoznala sam svoju sklonost prenošenja znanja koje se bazira na stvarnim primjerima iz prakse, što polaznici Nabavne akademije kao i ostalih otvorenih i in-house edukacija prepoznaju.

Najveće priznanje su klijenti koji se vraćaju te preporučuju drugima.

Kolike uštede se mogu napraviti ako firme uvedu kvalitetan sustav nabave?

Velike :- ) Da budemo konkretniji, svaki klijent/firma su specifični i individue za sebe. Uvijek naglašavam da nabava nije spuštanje cijena dobavljačima i uštede se na ostvaruju na dodatnim popustima. Da, cijene treba kontrolirati, one trebaju biti tržišne i dobavljači moraju znati da ih pratite.

No, ozbiljnije uštede postižu se kroz druge strategije – okrupnjivanje narudžbi, optimizacija dobavljača, dobivanje više za istu cijenu, pa do zahtjevnijih kao što su optimizacije procesa, definiranje obveza i odgovornosti, kontrolni mehanizmi u lancu opskrbe i sl. Zato uvijek ponavljam da nabava nije samo pregovaranje nego nabava je budući profit.

 

Kako bi opisala svoj posao?

Izuzetno volim posao koji radim. Svaka edukacija iz nabave i konzultantski projekti za mene su novi izazov, novo iskustvo. Najveća nagrada mi je onaj “AHA” efekt kod klijenta i naravno realizacija postavljenih ciljeva. Zahvalna sam kada čujem kako polaznici odmah nakon edukacija ono što su naučili primjenjuju u svom radu, puno takvih lijepih komentara imamo na web stranicama Nabavne akademije: www.nabavna-akademija.com.hr

Gledam svoj posao kao priliku da kolegama pomognem da kontinuirano poboljšavaju proces nabave te da kroz brojke i zadovoljstvo krajnjih kupaca, ali i osobno zadovoljstvo, ostvaruju izvrsnost u nabavi. Također stalno se educiram kako bih klijentima ponudila najnovija znanja I metode u poboljšanjima.

Jedan od primjenjivih alata je svakako koncept Kontinuiranih poboljšanja (Continuous improvement) za koji sam certificirana koji kroz metode Lean, 5S omogućava optimizaciju procesa u lancu opskrbe te stvaranje dodatne vrijednosti.

Više informacija na:http://www.cronata.hr/