Suzana Simović vlasnica tvrtke Sweety, Republika Srbija  – za uspjeh je potrebno strpljenje, staloženost i vjera u sebe

Suzana Simović  bila je gošća naše konferencije Uloga žena u politici i gospodarstvu održane 28. svibnja 2019.godine. Suzana je vlasnica tvrtke Sweety koja se bavi proizvodnjom torti i broji 30 zaposlenih, većinom žena, a na konferenciji je sudjelovala kao sugovornik. Više o sebi i svom poslovanju rekla nam je u pauzi između dva panela.

Razgovarala:Tajana Knez

 

Kako zašto i kada si postala poduzetnicom, koji je bio trenutak kada si stekla hrabrost da to učiniš i kakav je bio tvoj početak?

Slastičar sam po zanimanju i radila sam u jednoj radionici gdje sam stekla potrebna znanja i još potrebnije iskustvo. Atmosfera na poslu bila je prilično napeta i kada je postalo neizdrživo 2006. godine. S napunjene 24 godine odlučila sam pokrenuti svoj posao. Ključan trenutak za donošenje odluke bio je  kada sam sama sebi rekla da ja to mogu.

U početku je bilo vrlo teško, puno se radilo, bilo je potrebno razraditi tržište, boriti  se s konkurencijom, uložiti mnogo novaca, ali i mnogo vremena. Strpljenje je bilo od ključne važnosti i morala sam naučiti ići korak po korak, stepenicu po stepenicu, promišljeno i staloženo.  Strpljivo sam pratila  prirodan razvoj poslovanja, na početku sam imala dvoje zaposlenih i mjesečno smo izradili 60 torti, dok danas 13 godina kasnije brojimo 30 zaposlenih i proizvodimo 700 torti dnevno.

ISPRAVNA STRATEGIJA POSLOVANJA KLJUČ USPJEHA

Uspjela si pronaći svoje mjesto na tržištu, pozicionirati svoje torte, izgraditi ime Sweety i održati se na tržištu. Kojom si se ključnom strategijom vodila u poslovanju?

Tri su ključa na kojima temeljim svoje poslovanje, a to su održavanje jednake razine kvalitete, konkurentske cijene i ažurnost u isporuci.

S kojim si se problemima susretala na razvojnom putu tvoga poslovanja, što ti je bio najveći izazov koji ti se ispriječio?

Odabrala sam krivo knjigovodstvo i to me koštalo živaca i inspekcije. Papiri nisu bili vođeni ažurno. Tada sam naučila važnost dobrog knjigovođe kao i međusobnog povjerenja. No, svako zlo za neko dobro, to se riješilo, a ja sam stekla dobru poduku.

Razvijajući svoj posao razvijamo i sebe, upoznajemo bolje svoj kvalitete, ali i nedostatke, neprestano učimo nešto novo o sebi i svijetu, kako poslovnom tako i privatnom. Koliko je biti privatnom poduzetnicom utjecalo na tebe kao osobu?                                                                                                                                    .

Moj posao me jako promijenio u privatnom smislu kao ženu, ali i u poslovnom smislu kao poslodavca. U život  neprestano dolaze novi ljudi, neki ostaju neki odlaze.  Susrećeš se s puno razočaranja, ali isto tako sretneš ljude koji ti vrate vjeru u život. To je ciklus života u kojem neprestano učiš iz dana u dan. Moj posao, u kojem kao vlasnica nosim najveću odgovornost, naučio me biti odlučnom, jakom, direktnom i orijentiranom na cilj odnosno rješenje. Okolišanje  i zamaranje sitnicama nije moj način.

OD OSOBNE TRAGEDIJE DO SNAGE ZA POSLOVNI USPJEH

U privatnom životu doživjela si tragediju i izgubila kćer. Vjerujem da je to najteže što se čovjeku može dogoditi. Ipak ti si pronašla snagu za nastaviti dalje. Što te vodilo u tim trenucima?

Godinu dana nakon tragedije nisam radila, a onda sam osjetila potrebu da se borim još jače. Pronašla sam sebe u poslu i smisao života u mom trinaestogodišnjem sinu koji mi je sve na svijetu. Snagu za ići dalje crpila sam upravo tako što sam išla dalje.

Kako ti definiraš uspjeh?

Prije svega uspjeh kreće iz obitelji u kojoj postoji mir, ljubav, staloženost. To su temelji na kojima onda možemo graditi uspjeh bilo koje vrste. Zdravlje je također preduvjet uspjeha, jer bez zdravlja nema ničega. I ono što sam već spomenula uvijek treba ići korak po korak, strpljivo bez požurivanja, staloženo i s vjerom. Na taj način stvari uvijek dođu na svoje mjesto i uspjeh je zagarantiran.

Što za tebe znači umrežavanje i kako vidiš ovu konferenciju?

Puno mi znači upoznavanje novih ljudi kao i uvid što se događa u susjednim državama  na području poduzetništva. Mi trenutno izvozimo u Rumunjsku, a pokrenuli smo i Sloveniju. Kroz regionalno umrežavanja putem udruga kakva je i MMPŽ mogu doći do kontakata i informacija. Općenito smatram da se treba povezivati i da je networking neizostavan dio poslovanja. Isto tako međusobno podržavanje žena u biznisu smatram izuzetno važnim, kao i ovu konferenciju koja na svojevrstan način podiže svijest o jednakosti žena i muškaraca u poslovnom smislu.