Umjetnost i kreativnost kao alati svakodnevnog življenja

 

“Cause people often talk about being scared of change

But for me I’m more afraid of things staying the same

Cause the game is never won by standing in any one place for too long”

 

Glazbenik Nick Cave u navedenim stihovima izložio je mudrost promjene s kojom smo svi upoznati, ali nevoljko o njoj pričamo, a još manje smo ju spremni prihvatiti. Ponekad se čini da je sve isto što je prema zakonima fizike nemoguće jer je priroda zasnovana na promjenama. Samo 1% atoma našeg tijela ove godine zadržano je iz prošle godine!

Čudnovata je promjena i tako svakodnevna, a ipak joj se odupiremo kao mačka kupanju, kao da ju stvarno možemo pobijediti, zatomiti ili bar na trenutak potisnuti. Promjena nas uvodi u novo i nepoznato, a kad bismo znali da je ono prepuno potencijala i ideja, kako onih koje će se pokazati ‘uspješnim’ ili ‘propalim’ po našim kriterijima, oklijevali bismo manje i zajahali taj val Nepoznatog! Stanje svijeta prije trenutnog stanja za mene nije bilo normalno jer dugogodišnje sustavno uništavanje Prirode kojoj pripadamo ne može se nazivati našim prirodnim stanjem.

Courage over comfort

Poznata američka sveučilišna profesorica i spisateljica Brené Brown posljednja dva desetljeća proučava hrabrost, odvažnost, ranjivost, sram i empatiju. Potrebno je proći kroz ranjivost da bismo pronašli svoju osobnu hrabrost i odvažnost stoga, budite zahvalni na stvarima koje se čine kao veliko S. “Courage over comfort” moto je Brené koji nas podučava i podupire tezu da nam je svima zajedničko – da svi prolazimo kroz manje ili veće promjene koje su nam svima u manjoj ili većoj mjeri nelagodne i da se svi moramo naučiti s njima družiti. Ne ih svladati jer one neće nestati nego učiti biti hrabriji sa svakim novim izazovom.

Brené govori o umjetnicima/ama kao uzorima čija iskustva su pomoć upravo u ovakvim stanjima. Umjetnica/k je osoba koja se rijetko uklapa u društvo koja/i je kroz svoj razvoj naučila i uči prepoznati potencijal koji leži u samoći, u odmaku od potrebe da zatomljuje svoj glas, u suočavanju s osjećajima. Jedino kroz razvoj same sebe osoba može naći svoju hrabrost da stoji sama. S trenutnim promjenama sve smo usamljeniji, ali umjetnost nas može spasiti.

Umjetnost ima moć povezivanja kroz dijeljenje iskustva i transformacije očaja u nadu. Ona daje našim emocijama glas, jezik i oblik. Ona istovremeno može skupiti svu našu bol i osloboditi nas od te boli. Kroz kreativnu zajednicu bliži smo jedni drugima i osjećamo se sigurnije, ali nikada ne smijemo vjerovati da neće doći do trenutka kada ćemo morati stajati sami, sa sobom i za sebe.

 

Umjetnost i kreativnost su alati svakodnevnog življenja no često nevidljivi ili nejasni. Obično prestanemo crtati nakon osnovne škole jer sustav ne potiče kreativnost i odvažnost. Mišljenje društva je da se od umjetnosti ‘ne živi’ i da je to za one koji ‘žive na drugoj planeti’, lijene i boeme. Da, i za njih je, ali i za sve ostale.

Umjetnost je sveprisutna jer je u fotelji u kojoj sjedimo, utkana u zavjese, u olovku, u automobil, u Excel tablicu, boju na mobitelu, sve je jednom započelo upravo tom idejom za koju je netko nekome rekao da je ‘s druge planete’. I je! Jer da bismo se družili sa svojom kreativnosti moramo biti nježni i otvoreni prema onome što nam je nepoznato, nesigurno, strano, čudno i tajno.

Što je sve kreativnost?

Kreativnost nije u potpunom prepuštanju tehnologiji koja će odlučivati i kreirati umjesto nas jer je ona samo jedan od naših alata, i nije u veličanju digitalnog nad fizičkim. Kreativnost nije ni u nadmenim razgovorima o postignutom uspjehu gdje ranjivi ego puca po šavovima jer nije mazohistica, niti je u opravdanjima da danas nemamo vremena. Ona je uvijek sprema, mi nismo, ali ni to nije bitno jer ona jest. No hard feelings, kaže kreativnost. Idemo ispočetka svaki dan, čekam te. Ona je za čovjeka i korištenje njegovih potencijala u holističkom smislu – duh, um, tijelo.

 

Ljudi misle da nisu kreativni jer ne crtaju, slikaju ili ne razumiju suvremenu umjetnost. Kreativnost je skrivena u malim stvarima, u načinu na koji peremo suđe, gledamo drveće dok treperi na podnevnom suncu, ali istina je da voli umjetnost. Ona i umjetnost su najbolje prijateljice. Zato je danas toliko raznih mogućnosti na raspolaganju – jer nam je nužna za preživljavanje. Možemo plesati, štrikati, slikati, pjevati, za nikoga drugoga osim za sebe. To je moć umjetnosti. Možeš sam/a i upoznaje te sa sobom, ali osnažuje te da dijeliš svoj entuzijazam i znatiželju s drugima. Čini se ponekad da nema smisla jer današnje društvo korist vidi kroz materijalno. Ali tko može poreći vrijednost iskustva djeteta kad nacrta prvu mačku ili cvijet ili svoje ime?!

 

Umjetnost i kreativnost oplemenjuju nas čak i ako ne doživimo epifaniju i odlučimo promijeniti karijeru kao autorica članka. Ako ipak tako odlučite, bravo za vas! Nijedna osoba nije potpuno spremna, ali je spremna djelomično i upravo je taj mali djelić dovoljan!

 

“The creative process is a process of surrender, not control.” – Julia Cameron

 

Hvala na čitanju i želim vam da vas umjetnost vodi kroz vašu jedinstvenu preobrazbu kroz Nepoznato!

 

IVANA FILIP STUDIO, vl. Ivana Filip

Ulica grada Vukovara 261

10000 Zagreb, Croatia

I: ivanafilipstudio

FB: ivanafilipstudio

studio@ivanafilip.com

www.ivanafilip.com

Foto:Ivana Filip