Zašto žene dovoljno ne podržavaju druge žene?

Piše: Ivana Radić

Danas sam pročitala naslov na jednom portalu da je visoko pozicionirana žena, CEO, dobila otkaz jer je bezosjećajna i tvrdoglava. Odmah je bilo postavljeno pitanje, bi li se išta reklo da je muškarac umjesto nje? Vjerojatno ne bi, no loš lider je loš bez obzira na spol. Opravdanja za bezosjećajnost nema ni kod jednog spola, ali kada su muškarci bezosjećajni onda se to češće tolerira, ali kada je žena bezosjećajna onda baš i ne. Vrlo često imamo dvostruka mjerila, čak i kada toga nismo svjesni.

Na nedavno održanom Superbowlu, u pazi utakmice, održan je glazbeni performance koji će se dugo pamtiti. Dvije Latino ljepotice, Shakira i Jannifer Lopez priredile su show za pamćenje.
Neki mediji su se čudili ovim dvjema divama kako u „u tim godinama“ izgledaju odlično, odnosno „puno mlađe za svoje godine“. Prva pomisao na to mi je bila „Ne razumijem, pa što je čudno da u 42oj i 50oj odlično izgledaš?“.
Na negativne kritike i prozivanje od strane nezadovoljnika JLo je odgovorila: Obje smo izuzetni izvođači, a ujedno smo i majke i imamo djecu te smo svjesne onoga što radimo. Poruka je da se zalažete za sebe kao žene. To je ono što želim prenijeti djevojčicama: snažna si, lijepa si. Budi ponosna na sebe.” (CoverMedia)

I dalje zarobljeni u „kultu mladosti“ brojni će portali naglašavati kao žene izgledaju bolje za svoje godine, kako su rodile i unatoč tome nakon 2 mjeseca nastupaju na modnim revijama ili naprosto šeću gradom.

Iako su komentirali i  žene i muškarci  postavlja se pitanje: Zašto žene ne podržavaju žene?

 

Svatko ima pravo na svoje mišljenje,ali…

Reći ćete pa svatko ima pravo na svoje mišljenje, bilo muškarci, bilo žene. I da. Slažem se s tim, zaista svatko ima pravo na svoje mišljenje. No, s obzirom da uglavnom radim sa ženama pokazalo se da zaista neke od žena imaju situacije s kojima se teško nose.


Ako se već zalažemo za neka nova ženska prava, jednakost u praksi, jednake prilike, je li zaista moguće da na isti dan, u istome gradu imate dvije ženske konferencije? Ima li to smisla? Moje mišljenje je da nema, iako nam je publika drugačija, mislim da time ne radimo ono što proklamiramo: jednakost i poštovanje za žene.
Ono što sam primijetila na svojim edukacijama je da vrlo često žene imaju više neugodnih situacija sa vođenjem žena ili je naprosto broj muškaraca koji vode žene manji. Zaista ne znam u čemu je stvar, no na edukacije uglavnom dolaze žene.

 

Muško i žensko vođenje je jednostavno drugačije

iako je muški i ženski način vođenja drugačiji, ni jedan od njih nije niti dobar niti loš, nego je jednostavno stvar u razčičitom načinu razmišljanja koji je biološki određen, povijesnog konteksta i poslovnog svijeta u kojem još uvijek dominiraju muškarci. Muškarcima je natjecanje normalna stvar, no promatrajući procese odrastanja, još u 90tima Pat Heim, stručnjakinja za rodna pitanja primijetila je da se djevojčice potiče da se igraju s lutkicama, dok se dječake od ranog djetinjstva uči natjecanju – pobjedi i porazu. Djevojčice tako razvijaju odnose od ranog djetinjstva, a dječaci se uče pobjeđivati i gubiti.


U odrasloj dobi se to jako dobro vidi. U većini slučajeva će žene pokušati naći rješenje kako bi izbjegle konflikte i riješile situaciju na miroljubiv način. No, postoji i ona druga skupina žena koja će napraviti sve samo da bi „pobijedila“. No, je li zaista poanta u pobjedi ili je poanta u zajedničkom stvaranju? Možda je altruizam odavno zaboravljena kategorija, zajedno s empatijom, iako ćete za neke žene čuti da su „preosjetljive“ a neke “preagresivne”.

Pat Heim – relacijska agresija može nauditi ženama

Pat Heim je napisala nekoliko knjiga, jedna od njih je i In the company of women u kojoj opisuje kako neizravna, odnosno “relacijska” agresija može nauditi ženama i ometati ih u postizanju uspjeha i sklada u njihovim životima. Rodne studije pokazuju da kad je cilj vidljiv, muškarci uglavnom koriste izravnu akciju kako bi ga postigli. Žene su, s druge strane, socijalizirane za izražavanje agresivnih postupaka neizravnim sredstvima ponašanja poput izostanka, stigmatiziranja i sličnim “mjerama”.

Žene mogu izgraditi odnose i maksimalno iskoristiti ženske jedinstvene liderske i komunikacijske vještine ako prate svoju prirodu i ne kopiraju “muški način razmišljanja” koji je jednostavno drugačiji od ženskog.

Postoji posebno mjesto za žene koje ne podržavaju žene

Madeline Albright je jednom rekla:” Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne pomažu ženama!”
Podržavanje druge žene je stvar snage karaktera, nesebičnosti i pozitivnih promjena. Sjećam se kako je jedna visokopozicionirana žena u stranoj kompaniji rekla da se prijavila za posao predsjednice uprave kada je vidjela da se jedan muški kolega prijavio na to isto mjesto s puno manjim kvalifikacijama nego ona. Do tada je razmišljala bi li se uopće prijavila i je li dovoljno dobra.


Podrška ženama je izuzetno važan upravo zbog toga što često nismo sigurne u sebe, a često imamo sve resurse da budemo uspješne. Tada nam je potreban netko tko će nas ohrabriti i razumjeti, a tko nas može bolje razumjeti od druge žene?

Labirint nevidljivih prepreka i ključevi rješenja

Onog trenutka kada se žene prestanu uspoređivati jedna s drugom, počnu se ponašati na nama svojstven način uključivosti i razumijevanja, tek tada ćemo zaista moći okrenuti “stvari u svoju korist” i boriti se s nevidljivim preprekama u labirintu poslovnih mogućnosti.
Stakleni strop smo odavno probile, a sada se moramo naučiti nositi s nevidljivim preprekama u labirintu.

Međunarodna mreža poslovnih žena je udruga koja radi na podršci ženama kroz razne projekte, druženja i umrežavanja, a kod nas su one žene koje žele rasti, razvijati se i podržavati druge žene na njihovom putu.