13 Sanjinih pravila za njegu i zaštitu kože kod sunčanja za poslovne žene

Ljeto je pri kraju, no briga o našoj koži se nastavlja.

Iako se praštamo se od ljeta, vrućina i sunca, ali naše zdravlje dugo će pamtiti svaku upijenu zraku. Utjecaj sunca na naše zdravlje može biti toliko značajan da izgledamo starije nego što to biološki jesmo ili da u nekim slučajevima i obolimo od raznih kožnih oboljenja.

Sanja Buinjac, poduzetnica, članica Međunarodne mreže poslovnih žena i stručnjakinja za područje njege lica i tijela, ističe da svjesnost opasnosti kojima izlažemo svoje zdravlje tijekom i nakon ljeta, još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. No, što prije shvatimo kakvu štetu radimo svom zdravlju, veća je šansa da će posljedice biti manje.

Što je to UV stres?

UV stres pogađa sve ljude, neovisno o dobi i životnom stilu. Budući da ga ne možemo izbjeći, najbolja stvar koju možemo učiniti za sebe jest naučiti kako očuvati kožu prije, za vrijeme i poslije sunčanja. To uključuje redovite pilinge, njegu kože poslije sunčanja i prije svega kvalitetnu pripremu kože prije izlaganja suncu. Jedan od najpoznatijih i svakako najpoželjnijih učinaka sunčeve svjetlosti na našu kožu je pojava tamnijeg tena. On se javlja kao posljedica stvaranja pigmenta u melanocitima (u bazalnom dijelu kože), stanicama koje sintetiziraju pigment melanin. Melanin se stvara pod utjecajem ultravioletnih (UV) zraka i osnovni zadatak mu je zaštita kože od “oštećenja” koje izaziva sunce. Ako ne brinemo o sebi i svojim potrebama za vrijeme izlaganja UV zrakama, samo je pitanje vremena kada će se prvi znakovi UV stresa pojaviti na kosi, koži i noktima. Koža nas štiti od vanjskih utjecaja, kemijskih, mehaničkih i toplinskih oštećenja,a apsorpcijom sunčeve svjetlosti pomaže organizam na proizvodnju vitamina D – jednog od ključnih vitamina za naše zdravlje koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa i smanjuje rizik pojavljivanja nekih oblika raka. Uz to, ključan je za učvršćivanje našeg imunološkog sustava.

 

 

Hormon sreće – seratonin

Sunčeva svjetlost također potiče proizvodnju serotonina koji zovemo i „hormonom radosti“ jer se osjećamo opuštenije, sretnije, zadovoljnije. Nedostatak ovog hormona najčešći je tijekom zimskog razdoblja i tada se osjećamo depresivnije. No,pretjerana izloženost kože UV zrakama bez primjerene zaštite, ostavlja posljedice koje koža pamti cijeli život. Jedna od njih je fotostarenje kože, na koje se, može utjecati ako pravilno provodimo  zaštitu kože od pretjeranog izlaganja suncu. Pretjerano sunčanje uzrokuje grubost kože, hrapavost, isušenu i tvrđu kožu koja izgleda starije nego što biološki jesmo.

 

 

Kako ostvariti lijep i njegovan izgled kože?

 

Kako bismo i nakon ljeta izgledali zadovoljno i zdravo potrebno je prije svega voditi računa o njezi kože, za što vam je potrebno pridržavati se ova tri koraka:
1. priprema
2. kvalitetna njega za vrijeme izlaganja i najvažnije

3. njega i oporavak nakon izlaganja suncu.

Sanjine preporuke kozmetike koja će vam pomoći da zablistate u svakom od navedenih koraka na putu do savršene kože uz optimalne rezultate je kozmetika Elemis: Elemis Tan Accelerator prije izlaganja suncu; Total Glow Bronzing Moisturiser for face/ Body Lotion – luksuzna krema koja potiče postupnu preplanulost, hidratizira kozu te poboljšava ten; za one koje ne vole sunce ali bi htjeli izgledati kao da su se sunčali je svakako Elemis Total Glow Self Tanning Cream.

 

 

Više informacija ovim proizvodima i uslugama salona možete pročitati na Sanjinoj stranici: https://ageness.com.hr/ ili na: info@ageness.com.hr | +385 91 407 7341

I za kraj…

 TOP 13 Sanjinih savjeta za zaštitu od sunca

1. Zaštite kožu SPF faktotrom prije izlaska na sunce
2. Pripremite kožu na izlaganje suncu i UV zrakama
3. Zaštitie se odjećom i šeširom
4. Radite redovite pilinge kože
5. Hidratizirajte kožu redovite svaki dan, prije za vrijeme i poslije sunčanja
6. Nanosite redovite kremu s SPF faktorom kada ste na plaži, a  ne zaboravite i na balzam za usne sa SPF faktorom
7. Izbjegavajte prženje na plaži
8. Uzimate li lijekove ili domaće proizvode za sunčanje provjerite jesu li fotoosjetljivi
9. Budite umjereni sa solarijem tijekom priprema za sunčanje ali i tijekom godine
10. Ne zaboravite uši ( šešir , marama ili krema će biti dovoljna)
11. UV zrake prodiru i kroz oblake tako da se pripazite. Boravak u hladu također nije pouzdana zaštita.
12. Izbjegavajte sunce od 11- 16 sati
13. I obavezno pijte puno vode.