Crnogorska modna kreatorica, Rada Krivokapić Radonjić osmislila Kovilm – novi modni detalj

Tekst:Ivana Radić

Rada je rođena je u Kotoru. U Beogradu je, 1996.godine, završila školu i specijalizaciju za modnu dizajnericu i stilisticu. Praksu je završila u Milanu 1997. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Giorgia Armania, koji ju je upoznao i s nekoliko najboljih svjetskih kreatora, gdje je Rada imala priliku usavršiti svoje dotadašnje znanje. Praksu je obavljala i kod konstruktorice odjeće, Ljiljane Kovač.

Kovilm je njen unikatan proizvod koji predstavlja preoblikovanje kravate i leptir mašne, ime je dobio od početnih slova kravata i leptir mašna i tako je nastala i riječ Kovilm. Izrada Kovilma je ručna, i samim tim je potrebno više vremena za njegovu izradu. Može se nositi u svim prilikama. Ono predstavlja dugoročnu, vječnu povezanost svojih prethodnika, kravate i leptir-mašne.

Rada ima bogato radno iskustvo na televiziji kroz njene emisije “Styling”, a njen modni studio “Rada” je surađivao s  modnim agencijama i manekenkama i manekenima za potrebe snimanja filmova, reklamnih spotova za strane televizijske kuće i Radinim modnim revijama pod nazivima „Ostvarene riječi” i „Moja zvijezda”. Okušala se u u osmišljavanju i realizaciji staylinga izvođača na glazbenom festivalu te kreirala jeans kolekcije za modne brandove. Idejni je tvorac branda “Baccara” jeans.

Sudjelovala je na Fashion weekovima i na Internacionalnim manifestacijama.

Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala je u svom rodnom gradu Kotoru, kao i u Podgorici. Članica je udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila je maske za najbolje karnevalske grupe.

 

Za Radu, čiji odjevni predmeti su prepoznatljivi po jednostavnosti, eleganciji i stilu, Kovilm je veliki uspjeh.

Kovilm označava značajno djelo u mojoj struci. Radi se u svim bojama sa ispisivanjem monograma vlasnika uključujući, po želji klijenata, interpunkcije na lijevoj strani. Može se nositi u svim prilikama. Izrada kovilma je ručna, a koriste se različiti materijali ovisno o željama klijenata. Odgovara slow-fashion tipu mode koji pokriva korištenje visoko-kvalitetnih materijala i dugoročnost industrijskog proizvoda.

Rado, kada ste otkrili ljubav prema modi?

Kada sam imala devet godina imala sam želju biti modna kreatorica. Profesionalno sam počela baviti modom prije 15 godina, kao stilistica na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i glazbenika. Važno je početi kao stilist, jer je stilist poznavatelj mode i pravilnog oblačenja, oni su specijalizirani za različite zadatke da bi točno predvidjeli koje će se boje i krojevi najbolje prihvatiti i koji trendovi najbolje razviti. Modni kreator je tvorac unikatnih kreacija. Svi najpoznatiji svjetski kreatori imaju svoje stiliste, koji im pomažu u usmjeravanju kreacija koje rade za kupce visoke platežne moći.

Kako ste uspjeli da izgradite svoj brand, na samom početku?

– Imala sam biznis plan, podršku banaka, općine Kotor i drugih institucija, a moje kolekcije su imale prodajno mjesto s ostalim kreatorima te su bile profitabilne. Radila sam odjevne predmete koji su dio kruga u svakom novom trendu. Osim od prodaje modela, izvore prihoda sam imala od predavanja o modi, od škole za manekene i fotomodele, konzultacija, izrade jeans kolekcije, kao stilistica na državnoj televiziji. Kovilm, novi modni detalj koji je službeno priznat, će moj brand i ubuduće učiniti održivim na tržištu.

Koji odjevni predmet Vam je uvijek izazov?

Mala crna haljina mi je bila najveći izazov na početku karijere, a tako je i trenutno za novu kolekciju. To je odjevni predmet koji je dio kruga u svakom novom trendu. Sada sam osmislila malu crnu haljinu, dvije haljine u jednoj. Haljina ima dva lica, dva različita materijala i dva različita kroja. Ne zahtijeva mijenjanje patentnog zatvarača, ni prišivanje gumbiju.

Otkuda ideja za  Baccara brand?

Jeans je uvijek aktualan i potreban u svačijoj garderobi. Modna industrija ga je napravila najutjecajnijim materijalom na svijetu, koji odolijeva vremenu. Nose ga muškarci i žene, siromašni i bogati. Jeans asocira na jednakost.

Kada počinje proizvodnja Kovilma? Na koji način se može naručiti?

Proizvodnja Kovilma na crnogorskom tržištu je planirana za rujan, ali će se moći kupiti online na:

www.radakrivokapicradonjic.me

Na stranici se nalazi način na koji se mogu odrediti mjere, veličine vrata kao i instrukcije za plaćanje.

Po Vašem mišljenju, koje su to odjevne kombinacije s kojima nikada ne možemo pogriješiti?

Odaberite modele koji pristaju vašoj građi i uvijek birajte najkvalitetnije materijale, kako bi se prilikom nošenja ugodno osjećali. Ne možete pogriješiti s klasičnim i elegantnim odjevnim predmetima. U mojoj novoj knjizi “Odijevanje” će sve biti o tome, biti će pojašnjeno s kojim odjevnim kombinacijama nećete pogriješiti.

Što je to što nikada neće izaći iz mode?

–Mala crna i bijela haljina, bijela košulja, suknja s pojasom, suknja A kroja, crna majica s ovratnikom, crni kaput, bijela bluza, haljina s naramenicama, mornarsko bijela haljina, crne hlače, bež kaput, dobro skrojeno odijelo, majica s odrezanim ramenom, kombinezon, bijela majica s ovratnikom.

Koliko je korona virus pogodio modnu industriju?

Ova kriza je utjecala na svakoga, pa i na modnu industriju. Modna industrija se prilagođava toj promjeni, i u tom pravcu će se osmisliti nešto novo, nešto zajedničko.

 radakrivokapicradonjic@gmail.com