Cronata d.o.o. omogućuje tvrtkama da postanu vlasnici certifikata izvrsnosti u nabavi

Razgovarali smo s Natašom Cikač, direktoricom tvrtke Cronata d.o.o. koja je vlasnica certifikata  PAM©STANDARD – EXCELLENCE IN PROCUREMENT za izvrsnost u nabavi i koja je ovlaštena za provođenje implementacije, kontrole i izdavanje ovog certifikata.

Razgovarala: Ivana Radić

Bez obzira na  već godinu dana nepovoljne epidemiološke situacije i nemogućnosti normalnog poslovanja, na koji način si se prilagodila okolnostima?

Prilagođavam se novim uvjetima kao i većina tvrtki koji se bave istom ili sličnom djelatnošću, znači konzultingom i edukacijama. Konzultantski projekti koji su započeti prije pandemije, uglavnom su nastavljeni, naravno u skladu sa epidemiološkim mjerama. No, s druge strane ipak se osjeća određena doza opreza prilikom dogovaranja novih projekata.

 

Kako tvoji klijenti gledaju na ovakav način rada i osjećaš li da je ipak sve drugačije? Što je ostalo isto?

Definitivno nedostaje osobni kontakt. On-line daje prednosti u situacijama kada je klijent udaljen nekoliko stotina kilometra pa relativno lakše uspostavimo komunikaciju te je razmjena informacija brža no ja osobno volim biti on site ( kod klijenta) kako bih mogla u potpunosti dati podršku prilikom reorganizacije ili unapređenja procesa. Što se tiče edukacija, u razgovoru sa svojim klijentima odlučili smo ipak za edukacije uživo, s manjim brojem ljudi. Nekako smo i oni i ja  smatrali da nam to daje pravu kvalitetu programa. Naravno, mana ove odluke je što sam svjesno propustila klijente koji su imali korporativne zabrane odlazaka na edukacije uživo.

Nedavno si predstavila na tržištu PAM©STANDARD – EXCELLENCE IN PROCUREMENT. O čemu je točno riječ? Zašto je ovaj certifikat važan općenito i tebi osobno?

PAM©STANDARD – EXCELLENCE IN PROCUREMENT je strateški alat koji obuhvaća sagledavanje kompletnog segmenta nabave kroz sljedeće parametre: procesi, resursi, operacije i mjerljivost. Kroz svoju dugogodišnju profesionalnu praksu razvila sam metodologiju za procjenu stanja nabave (PAM- Procurement Assasement Methodology) koju sam nadopunila sa provedenim istraživanjima i  međunarodnim standardima te je odličan vodič za ostvarenje izvrsnosti u nabavi.

Budući da nabava postaje sve više u fokusu direktora i managera, primjenom ovog alata kreiramo optimizirani proces nabave. Nabava postaje partner internim korisnicima i dobavljačima, kontinuirano radimo na unapređenju i poboljšanju lanca opskrbe, jačamo kompetencije djelatnika u nabavi te na kraju, a ne manje bitno brendiramo poslovanje kroz izvrsnost u nabavi.

Po završenoj procjeni i usklađenju sa standardom, tvrtka postaje vlasnik certifikata PAM©STANDARD – EXCELLENCE IN PROCUREMENT koji je odličan alata za brendiranje i pozicioniranje tvrtke kroz nabavu jer omogućuje vam da budete u vrhu sa kontinuiranim praćenjem vašeg procesa nabave i u skladu sa standardima i najnovijom praksom.

Certifikat će biti znak vašim kupcima i dobavljačima da je vaš lanac dobave kontroliran, transparentan i daje im sigurnost u poslovanju sa vama  i tvrtke koje teže izvrsnosti daleko lakše privlače, razvijaju i zadržavaju kvalitetne zaposlenike.

Važnost ovog certfikata prepoznali su Varteks d.d. te Hrvatski kišobran d.o.o. koji su nedavno završili postupak certifikacije.

 

Koliko je nabavni proces unutar tvrtke bitan za profitabilnost i smanjenje troškova?

Vrijeme pokazuje da je sve važniji i da Uprave i vlasnici sve više naglasak stavljaju na poziciju nabave. To je i razumljivo budući da je nabava ključna karika koja omogućava tvrtki kontinuitet poslovanja, no s druge strane je i generator troška. Stoga optimizirani proces nabave igra bitnu ulogu u ostvarenju profitabilnosti poslovanja i ostvarenju konkurentske prednosti na tržištu.

 

Nedavno si upisala već 9. generaciju Nabavne akademije – tržište očito treba ovaj vid edukacije? Imamo li dovoljno stručnjaka iz područja nabave?

Krenuli smo vrlo sramežljivo prije 4 godine s idejom da ponudimo tržištu program koji bi obuhvatio ključne parametre jedne nabave. Program je do sada prošlo preko 150 polaznika, trenutno je u tijeku 9. generacija i moram naglasiti da se uvijek traži mjesto više. Ovaj program radim i in house za tvrtke koje žele educirati veći broj svojih djelatnika, ne samo iz nabave već i odjela koji usko surađuju sa nabavom. Zainteresiranost za edukaciju samo pokazuje da su tvrtke svjesne važnosti nabave te da je ključno jačati kompetencije svojih zaposlenika. Ono što je sigurno da se kompetencije definitivno mijenjaju pa stoga i program Nabavne akademije prilagođavamo i usklađujemo sa međunarodnim novitetima i trendovima.

Koji su tvoji planovi u budućnosti vezano uz nabavu?

U završnoj je fazi projekt E-learning Procurement academy koji bi trebao zaživjeti sredinom godine. Vjerujem da će sve više tvrtki prepoznati važnost unapređenja i certificiranja svog procesa nabave te se odlučiti za PAM©STANDARD – EXCELLENCE IN PROCUREMENT.  Nabavna akademija ide i dalje te se veselim i 10. jubilarnoj generaciji polaznika. Ujedno radim i na svojoj edukaciji kako bih mogla ponuditi i tržištu i klijentima najnovije trendove i alate za ostvarenje izvrsnosti u nabavi i lancu opskrbe. Samo da se svi skupa čim prije vratimo u normalu ?.

mr.sc. Nataša Cikač

Konzultant za nabavu i lanac opskrbe/

Procurement and SCM expert

Cronata d.o.o.

Fotografija: Cronata d.o.o.