Curacao – Nizozemska kakvu ne poznajete

 

Lijepe plaže, uživanje u ronjenju s kornjačama, opuštanje uz bejzbol i iguane na tanjurima, ima li išta „nizozemskije“ od toga? U redu, možda navedeno nije baš prva asocijacija na Nizozemsku, ali budite uvjereni da ste i dalje u ovo državi, točnije u njenom najjužnijem dijelu, samo 300 kilometara sjeverno od Venezuele. Dobrodošli u Curacao.

 

Curacao je dio ABC otoka i uz Arubu i Bonaire čini najjužniju i najzapadniju točku Nizozemske. Iako vas 30ak predivnih pješčanih plaža neće asocirati na Nizozemsku, arhitektura glavnoga grada Willemstad sigurno hoće. Visoke i uske kuće zbijene jedna uz drugu podsjećaju na centar Amsterdama dok šarene i jarke boje pokazuju da su u pitanju ipak Karibi.

Zbog svoje ljepote, UNESCO je povijesni centar Willemstad proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Inače, unutrašnjosti kuća su često obojene u crveno s bijelim točkama – prema lokalnom vjerovanju, ova kombinacija odbija muhe. Još jedna zanimljivost ovog grada je i Most kraljice Eme – 170 metara dugačak pješački most koji stoji na 16 pontonskih brodova, što ga čini najdužim mostom svoje vrste na svijetu!

          Predivne plaže uz neobične “stanovnike”

 

Ipak, ono što je sigurno svima prva asocijacija na Karibe su plaže, a na Curocau ih ima preko 30 i svaka od njih nudi nešto drugačije. Plaže oko nenaseljenog otoka Mali Curacao (Klein Curacao) su idealne za ronjenje s kornjačama, baš kao i plaža Playa Lagun, a uz kornjače, često se mogu vidjeti raže i barakude.

 

 

 

Ukoliko odete do plaže Playa Porto Marie vjerojatno ćete imati priliku da upoznate lokalne svinje koje se vole sunčati tamo. Priviknute su na ljude i nisu opasne. Za kraj, plaža Tugboat je, kao što joj ime kaže po potonulom remorkeru, pa je stoga još jedna od popularnih odredišta za ronjenje. Flamingose je moguće vidjeti na plažama u Sint Michiel Baju i Sint Willibrordusu.

Životinja koju ćete sigurno vidjeti na Curacau je iguana. Ovih reptila ima na sve strane, pa je država bila malo kontradiktorna – zaštitila ih je kao vrstu, ali dopušta da se dio njih lovi i koristi u ishrani, kako se ne bi previše razmnožile. Stoba joana je ime za jelo od iguane, pa tko voli neka izvoli. Kažu da ima ukus sličan piletini, što i nije od velike pomoći, jer za većinu nepoznatih jela se kaže da su nalik piletini.

           Otok za zauvijek

Kao i većina Kariba, i Curacao je mješavina kultura, jer na ovom malenom otoku s 155.000 stanovnika živi oko 50 nacionalnosti. Dominantni jezik na ostrvu papijamento, mješavina španskog, nizozemskog i portugalskog. Mnogi stanovnici ovog otoka su kvadrilingvalni, točnije pričaju četiri jezika, najčešće nizozemski, španjolski, engleski i papijamento. Iako je nogomet bez premca u popularnosti u Nizozemskoj, na Curacau je, kao i u većini karipskih država, popularniji bejzbol. Curacao je dao čak 16 igrača koji su igrali u američkoj MLB ligi, čime je ova zemlja rekorder po broju profesionalnih bejzbol igrača po glavi stanovništva.

Ako vam se baš svidi i poželite ostati na otoku Curacao i to je moguće, jer ovaj otok ima program „zlatne vize“, točnije daje stalno boravište na osnovu investicija. Za doživotni boravak na otoku  trebate uložiti „samo“ 850.000 dolara u lokalnu ekonomiju. I ne brinite se, porezi su ovdje mali, Curacao je pored tropskog i porezni raj, pa tko ne bi razmislio da ipak ostane malo duže?

Posebna akcija zrakoplovnih karata

Ukoliko smo vam zagolicali pete i poželite izbjeći kišnu jesen ili hladnu zimu Europe bijegom na  Karibe,  sada je pravo vrijeme da donesete tu odluku, jer možete uštedjeti na  zrakoplovnoj karti. Naime, nizozemska zrakoplovna kompanija KLM Royal Dutch Airlines  pokrenula je promotivnu prodajnu kampanju u kojoj su karte za Curacao na značajnom popustu. KLM Dream Deals promotivna kampanja traje od 14. do 28. rujna 2022., a karte se mogu iskoristiti do 31. ožujka 2023. godine.  Više informacija i detalja možete pronaći OVDJE.

 

Foto:KLM

Promo tekst.