Da je Pepeljuga bila poduzetnica…

Iliti 5 bitnih stvari koje možemo naučiti od Pepeljuge

Ovih se dana mnogo raspravlja oko literature. Jesu li određena književna dijela trebala biti povučena, te hoće li ih ljudi svejedno čitati s onima na kojima svijet ostaje?  Sve su to pitanja vezana uz pisanu riječ, koja je od pamtivijeka imala veliku moć. Moć da oblikuje pojedince, da nam daje krila k našim snovima, da nas suoči sa surovom realnošću i pripremi nas na nove izazove…

Ne znam za vas, ali uz ostala „teža štiva“ meni su bajke bile oduvijek posebno drage. Iako se i one danas mogu naći na žešćem udaru. Naročito progovaraju li o ženskim likovima, koje su svoj spas pronašle u princu na bijelom konju. Zato su na policama knjižara i knjižnica počela javljati neke nove priče o mladim buntovnicama od najranijih dana.

No, što je sa starim dobrim bajkama? Jesu li doista loše?

Iskreno, ne vidim ništa loše u tim nepopravljivo optimističnim pričama sa sretnim završetkom. Na njima sam i sama odrasla, a od rođenja ih pričam i čitam i svojoj djeci. Jedna od mojih omiljenih, a s izborom bi se složili i moji klinci, je Pepeljuga.

E pa u čast toj skromnoj gospođici, čije je prvo animirano uprizorenje prema poznatoj priči braće Grimm, pušteno u svijet na današnji dan davne 1950. godine, danas pišem i ovaj blog.

 

Put prema sazrijevanju otvara pogled na svijet sasvim drugim očima…

Znate onaj osjećaj kada ste već po deseti puta čuli isti stih na radiju, pogledali istu scenu ili pročitali isti odlomak? No, odjednom u svemu tome vidite sasvim drugo značenje? Baš kao da svaka nova faza u životu nosi nova saznanja. A nova iskustva omogućuju ti da se poistovjetiš sa situacijom, likom ili djelom u sasvim novom ruhu.

E pa hajdmo onda vidjeti kako to izgleda iz perspektive jedne poduzetnice, kroz prizmu poznate bajkovite priče koje uključuje izgubljenu cipelicu!

 

Svaki je početak težak

Ok, priznajem. Ne znam koliko sam se puta već do sada uhvatila u situaciji koju bi Walt Disney bez ikakva razmišljanja potpisao kao svoje autorsko djelo. Tu naravno prvenstveno mislim na Pepeljugu. No, pada mi napamet još par junakinja s njegovim potpisom, s kojima bi se bez problema mogla poistovjetiti.

Dakle, krenimo s analogijom. Kao što svaka priča ima neku poruku ili pouku, evo i par stvarčica koje sam izvukla i u kojima sam se pronašla, a koje bi i svaka poduzetnica mogla naučiti od Pepeljuge!

 

Nikad nemoj prestati sanjati ili vjerovati u svoje snove

 

Svi znamo Pepeljuginu situaciju, koja nije bila nimalo laka. No, usprkos svemu, umjesto da kuka i jadikuje nad svojom sudbinom, Pepeljuga je iz teške situacije crpila svoju snagu, nikad ne zaboravljajući na svoje snove!

Prebacimo sada situaciju na meni malo bližu i trenutno aktualniju temu- poduzetništvo. Od one idile i početne zanesenosti, dočekuje te surova i nimalo laka realnost pretrpanog tržišta, koja htjela ili ne htjela, nekad ozbiljno poljulja tvoje snove. No, najgore od svega u cijeloj priči je da te s vremena na vrijeme tjera na propitkivanje u Bebekovom stilu: Što je meni ovo trebalo? Srećom, uvijek je tu i ona dobra stara R. Kellyjeva: I believe I can fly!

 

 

Ne boj se malo zafrkati rukave

 

Pepeljuga je između ostaloga morala raditi i teške fizičke poslove, koje joj je još k tome netko nametnuo. No, usprkos tome nije klonula duhom, već je i tu ne baš poželjnu životnu rutinu, preokrenula u svoju korist. Njena je osobnost jačala, a snovi su rasli.

Svaka poduzetnica zna da nijedan početak nije lak. I da bi uspio moraš se malo primiti krampanja (uzeti kramp u ruke i kopati)! Ok, sada više nema nadređenog da ti daje nepoželjne zadatke (kao što je to bio slučaj s Pepeljugom), no svejedno se može povući analogija! Vjerujem da je svima poznata situacija da na kraju radiš i ono što si mislio da nikada nećeš, kako bi tvoj cilj bio ostvaren. Jer svi smo mi ispočetka „one man show“.

Iako bi htjeli početi graditi kuću od vrha, činjenica je da prvo moramo dobro iskopati temelje. I neko vrijeme provesti u onoj rupi, da se poslužim analogijom moje jako dobre kolegice. A kad smo već u rupi, izvucimo ono najbolje iz nje. Jer teško da će onaj koji je počeo graditi od vrha, ikada moći uvidjeti sve one korake i mogućnosti koji će ti u konačnici omogućiti uspjeh, nakon što tvoja glava konačno proviri, a tvoje srce zaokupi neopisiva sreća građenja prve cigle, koja je tek početak prekrasnog zdanja.

 

Slušaj sebe i svoje srce te otresi viškove

 

Uh, koliko se toga Pepeljuga naslušala lošega o sebi. I koliko su je puta pokušali staviti na margine, usprkos njezinim kvalitetama i vrlinama. Srećom krasila ju je jedna poželjna vrlina: sposobnost da zlonamjerne komentare i namjere, jednostavno otrese i krene dalje.

Sad kad spojimo točku 3 i 4, lako nekada poklekneš i zapitaš se možeš li ti to? Hoćeš li uspjeti u tim nemirnim vodama zvanim poduzetništvo? Pri tome ne pomažu ni prijateljska i dobronamjerna tapšanja i savjeti kako je danas teško u bilo čemu uspjeti.

No, ako može Pepeljuga, možemo i mi! Take it and shake it of, baby!

 

Uvijek budi svoja i nemoj se sramiti toga što jesi

 

Uvijek se možemo praviti da smo netko drugi, poneseni lažnim sjajem. No, kad tad će sat otkucati ponoć, i otkriti prave nas. Naravno da Pepeljuzi nije bilo lako stati pred princa, u blago rečeno ne baš fancy izdanju. Naročito kada su oko njega bili primjerci najnovijih trendova i mode. No, učinila je to! Jer bez obzira na privid skromne vanjštine, to je bila ona. Posebna i drugačija! Samosvjesna i krhka, odvažna i prestrašena, u isto vrijeme. I upravo ju je to, odnosno njezina prirodnost, izdvajalo od istovjetne gomile.

I poduzetnice su sklone uspoređivanju i nekad nemaju dovoljno hrabrosti nastupiti hrabro i odvažno, i bez suvišnih maski, misleći da je netko bolji ili uspješniji od njih. No, zapravo sve je stvar percepcije. A svi znamo da se ona danas može dosta dobro upakirati društvenim mrežama. Nekada nažalost i sami sebe kočimo, jer se bojimo nastupiti i prema prilikama koje bi trebale biti namijenjene „malo krupnijim ribama“. A sve su kočnice samo i isključivo u nama.  Zato biti svoj, i hrabro kročiti naprijed, čista srca i obraza, ne može proći bezuspješno!

 

Uspjeh se događa kada ga najmanje očekuješ. Samo trebaš iskoračiti…

 

Pepeljugu se često optužuje da je sve dobila na pladnju, uključujući princa na bijelom konju. No, ona je prije svega sanjarila o bijegu od svakodnevnice, i odlasku na bal.

Izašavši iz svoje životne kolotečine, i usprkos svim nedaćama i nepovoljnim prilikama koje su bile protiv nje, Pepeljuga je našla i svoju životnu sreću, ili je sreća pronašla nju. Ok. Možda joj se malo posrećilo usput, uz pomoć kume vile. No, sve ostalo i ključno, odradila je ona sama. Takva kakva je, uz stav i odluke ispunjene pozitivom.

Svaki napredak zahtjeva izlazak iz zone komfora. Naravno da to nije lak korak. No, ako ne probamo, ili prerano odustanemo, nikad nećemo znati da li je to bilo tik pred uspjeh i sreću koja nas je baš tada došla potražiti!

I eto, drage moje poduzetnice, i suputnice u nemirnim vodama zvanim poduzetništvo. Tko kaže da se ne možemo ugledati na Pepeljugu?

Nekada nije lako. Govorim iz prve ruke. I priznajem da se još borim s nekim od ovih točaka. No, u jedno sam čvrsto odlučila: „Ispričati jednu drugačiju priču“. Sebi i svom ostalom svijetu, a prije svega svojoj i svoj ostaloj djeci na kojima svijet ostaje!

Za kraj ću se poslužiti svojim omiljenim citatom, koji je jednom davno rekao upravo gospodin Walt Disney: „Ako možeš o nečemu sanjati, onda to možeš i učiniti“. I upravo je to ono što nastojim iz dana u dan, kroz razvojne i obrazovne programe za djecu i mlade, prenijeti na one na kojima svijet ostaje. Ne stavljajući ih u okvire bilo koje vrste. Jer tako svatko od njih ima priliku ostvariti svoje mjesto pod suncem, s jedinstvenim potpisom koji je svojstven samo njemu. Baš poput Pepeljugine cipelice.

dr.sc. Ivana Lončarek

SmArt Ideas Lab

https://smartideaslab.hr/