DR.SC. MARKO KRMPOTIĆ – vlasnik Poliklinike IMED – potrebni su nam ravnopravniji rodni odnosi

 

Mr. sc. MARKO KRMPOTIĆ dr. med. Dent., specijalist oralne kirurgije, osnivač, suvlasnik i ravnatelj Poliklinike IMED iz Zagreba, jedan od vodećih  implantologa u Hrvatskoj i predavač iz područja dentalne implantologije.

„Volio bih da se, kada su u pitanju medicinske usluge, bez obzira na sveprisutnost konzumerizma i površnosti u društvu, u selekciji pri odabiru svog liječnika pristupi odgovorno i ozbiljno.“

Razgovarala: Tajana Knez

 

Podulji je popis aktivnosti koje danas čine vašu poslovnu svakodnevnicu.  Sve one dogodile su se kao logičan slijed akcija koje ste poduzeli tijekom razvoja vašeg poslovnog puta. Zanima me jeste li oduvijek imali jasnu viziju čime se želite baviti i jasan cilj gdje želite doći ili su se prilike, izbori i zaokreti ipak događali putem kako bi vas u konačnici doveli ovdje gdje danas jeste?

Čini mi se kako je vizija zaista postojala, negdje duboko ukorijenjena. No, u potpunosti se iskristalizirala tek prije nekih petnaestak godina i postala moj glavni pokretač.

U početku je moj put imao logičan slijed. Nakon završetka Stomatološkog fakulteta i  specijalizacije oralne kirurgije, proveo ukupno 12 godina na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB Dubrava. Paralelno sam bio i asistent na Katedri za oralnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta gdje sam magistrirao i upisao doktorski studij. Kako je i moj otac bio sveučilišni profesor na istom fakultetu, činilo se da je put do profesure zacrtan u mojoj karijeri.

ŽELJA ZA RADOM S PACIJENTIMA PROMIJENILA JE VEĆ UCRTANI PUT MOJE KARIJERE

Ipak, pred samim doktoratom odlučio sam napraviti zaokret i prekinuti znanstveni rad i rad sa studentima kako bih se mogao sto posto posvetiti onome što sam najviše volio, a to je sama struka i rad s pacijentima. U tome sam vidio smisao mog rada i smisao svog kroz godine sakupljenog znanja.

Isto tako sustav javnog zdravstva kao sustav čvrste strukture i jasnih granica nije mi u mom području stomatologije ponudio mogućnosti kojima sam težio te nisam vidio perspektivu za nastavak rada unutar tog sustava.

Doslovno sam presjekao karijeru koja je tada imala već zacrtani perspektivni put i to je bilo vrlo neuobičajena, ali ključna odluka u mojoj karijeri. Nakon toga sve se odvijalo spontano, ali uvijek s jasnom vizijom da svakodnevno budem na usluzi pacijentima.

VIZIJA KAO POKRETAČ

„Ono što je naočigled izgledalo kao izlazak iz moje zone komfora zapravo je bila prekretnica koja me uvela u zonu komfora.“

Jednom kad se moja vizija o onome što želim postići u mome radu i struci iskristalizirala, postala je moj glavni pokretač u poslovnom smislu. Znao sam čemu težim i nisam pristajao na manje, to me vodilo na mojem putu.

 

DANAS JE IMED PRESLIKA MOJE VIZIJE I ONO  SMATRAM DA BI JEDNA STOMATOLOŠKA POLIKLINIKA TREBALA BITI

Od 2007. krenuli ste u poduzetničke vode kao voditelj vlastite privatne praksu koja je 2009. prerasla u Polikliniku IMED. IMED je danas vodeća je regionalna privatna poliklinika fokusirana na područje lica, čeljusti i usta. Rekli ste da je IMED trenutno na 90% vaše vizije, odnosno 90% onog što i kako vi mislite da bi trebalo biti. Čemu dugujete takav izvrstan rezultat?

Vizija IMEDA je biti najboljom mogućom dentalnom poliklinikom, a tome smo pristupili na način da stremimo biti najbolji u nekoliko jasno definiranih kategorija.

Najvažnija je kvaliteta naših radova, a zatim kvaliteta usluge koju isporučujemo našim pacijentima. Ukoliko imate to dvoje slijede ih kvaliteta korporativne kulture koja se zrcali na odnos prema pacijentu, kvaliteta imidža kojeg stvaramo u javnosti i konačno ono što sve nabrojano omogućuje, a to je financijski rezultat na kraju svake godine.

Stalna edukacija stručnog osoblja poliklinike IMED i profesionalizam liječničkog tima uz suvremenu tehnologiju omogućuju vrhunsku uslugu u poliklinici. Osam specijaliziranih ambulanti pod jednim krovom i vlastiti dentalni laboratorij zaslužni su za kvalitetnu i brzu uslugu. IMED-ovi stručnjaci njeguju multidisciplinaran, ali istovremeno i individualan pristup prema svakom pacijentu.

 

PRIMJENI FILERA I BOTOKSA KAO NEINVAZIVNIM METODAMA ESTETSKE KIRURGIJE TREBA PRISTUPITI STRUČNO I OZBILJNO

 

Djelatnost poliklinike IMED objedinjuje maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju, stomatologiju i zubotehnički laboratorij, dakle pružate usluge na području dentalne medicine, ali i na području estetske kirurgije. Ta dva segmenta unutar poliklinike funkcioniraju sinergijski i pružaju kompletniju uslugu pacijentima, ali su vođeni od strane zasebnih specijalista. Nažalost to nije uvijek slučaj na našem tržištu pa tako danas često čujemo kako se neinvazivne metode estetske medicine primjenjuju na neadekvatan način i na neadekvatnim mjestima. Kako to komentirate?

Ono što se na tom polju događa je nažalost banalizacija  te vrlo sofisticirane struke na način da se neinvazivne metode primjenjuju na doista neadekvatnim mjestima poput beauty salona ili stomatoloških ordinacija.

Fileri kao neinvazivna estetska medicina bi se trebali primjenjivati samo u okvirima medicinskih ustanova i nikako van njih. Filer i botoks odnose se na estetiku lica i njihovoj primjeni treba pristupiti vrlo ozbiljno i sa strane pacijenta i sa strane onoga koji te metode primjenjuje. Njihova primjena zahtijeva stručna medicinska znanja, a ne završeni tečaj.

Mi se, u poliklinici IMED,  bavimo tim segmentom u zasebnom dijelu poliklinike koji se bavi isključivo estetskom kirurgijom. Taj dio je pod vodstvom specijalista maksilofacijalnog estetskog kirurga sa tridesetogodišnjim iskustvom dr.Vladimira Borića.

 

TEHNOLOGIJA I DIGITALIZACIJA JAKO UTJEČU NA NAPREDAK STOMATOLOŠKIH USLUGA I PROIZVODA ŠTO JE UJEDNO I NAŠA VELIKA MOTIVACIJA

U svakom poslu postoji ono nešto što nas gura naprijed. Što je to kod vas? Što vam daje energiju u poslovnom smislu,  želju za radom i postizanjem rezultata?

Volim svoju struku i volim gledati kako se neprekidno razvija zahvaljujući razvoju tehnologije i digitalizacije. Vrlo je uzbudljivo pa onda i motivirajuće implementirati novitete u naš rad te  svjedočiti promjeni na bolje. To zahtijeva i kontinuiranu edukaciju našeg medicinskog i ne-medicinskog osoblja.

Osobno jako vjerujem u obrazovanje i edukaciju i tome pridajem veliku pažnju pri odabiru naših zaposlenika. Sve to je sa svrhom pružanja najbolje usluge i isporuke najboljih radova našim pacijentima.

 

JEDINSTVENI SMO PO BROJU ZAPOSLENIH SPECIJALISTA

Kada bih Vas kao potencijalni pacijent pitala zašto odabrati IMED što biste mi rekli? Čime se diferencirate na tržištu?

Poliklinika IMED po svim bitnim elementima koji jednu polikliniku čine vrhunskom pruža visoku razinu kvalitete.

Što se tiče kadrova jedinstveni smo po trenutno 12 zaposlenih specijalista. Mladih doktora, koji tek stječu prijeko potrebno iskustvo imamo vrlo malo, a oni prolaze postepeni i vrlo temeljit put edukacije i uključivanja u rad s pacijentima. To znači da ste u našoj poliklinici sigurni da vam doktor s premalo iskustva neće raditi kompliciran zahvat kao što je primjerice ugradnja implantata, postava ortodontskog aparatića ili izrada keramičke krunice.

Nadalje naša oprema je visoke kvalitete, a unutar Poliklinike imamo vlastiti zubotehnički laboratorij i rtg kabinet te se sve radi na jednom mjestu. To je također velika prednost.

 

BUDUĆI PLANOVI IMED-A

Na čemu trenutno aktivno radite i koji su budući planovi poliklinike IMED?

Trenutno smo u fazi digitalizacije i transformacije s klasičnih metoda i postupaka u digitalne. U planu nam se do 2020. godine kompletno prebaciti na digitalne procese koji obuhvaćaju dijagnostiku, planiranje, izradu zubiju i isporuku.  Slobodno mogu reći da će se 70% postupaka zahvata digitalizirati te rezultirati efikasnijim i bržim radom za nas te ugodnijem postupku za pacijenta.

Konkretno to znači da će primjerice CT napraviti 3D rekonstrukciju zub i čeljusti, da će digitalni skener skenirati stanje u ustima, neće više biti klasičnog uzimanja otisaka ni gipsanih modela zubi, tehničar neće bojati zub kistom već će zub dizajnirati u računalu i isprintati 3D printerom ili CAD/CAM sustavom. Digitalizacija će na minimum svesti mogućnost pogreške izazvane ljudskim faktorom, ubrzati procese te unaprijediti kvalitetu kompletne usluge.

 

DENTALNI TURIZAM U HRVATSKOJ – VAŽNA JE KVALITETA KOJA TRENUTNO NEDOSTAJE

 

Bavite li se dentalnim turizmom i kakvo je vaše mišljenje vezano uz taj, u Hrvatskoj popularan i unosan segment poslovanja?

Pozitivnog sam mišljenja o ideji dentalnog turizma, no dentalni turizam u Hrvatskoj pretvorio se nažalost u nešto o čemu nemam dobro mišljenje.

Naime naši susjedi Talijani su najveći svjetski dentalni turisti i najveći svjetski potrošači implantata te se dio tog ogromnog tržišta preko Istre i Primorja prelio u ostatak Hrvatske.

Problem našeg dentalnog turizma je što pacijenti u Hrvatsku dolaze isključivo radi stomatološke usluge te se po završetku vraćaju u svoju zemlju, dakle izostaje moment gdje će hrvatski turizam imati koristi od dentalnih turista.

Drugi problem je što dentalni turisti u Hrvatsku dolaze potaknuti isključivo niskom cijene usluge pa se u dentalni turizam uključuju sve više oni koji uz nisku cijenu nude i nisku kvalitetu usluge što je uzrokovalo srozavanje kvalitete cjelokupne usluge.

Kao poduzetnik stalno sam u doticaju s ponudama za sudjelovanje u dentalnom turizmu, no kao ravnatelj donio sam odluku da Poliklinika IMED neće ulazite u taj segment. Fokusirani smo na domaće tržište i domaće pacijente i ne želimo rušiti kvalitetu kako bismo cjenovno bili dostupni dentalnim turistima.

 

NAČELA POSLOVANJA I TRENUTNI TRENDOVI NA TRŽIŠTU OGLAŠAVANJA

 

Kojim kanalima oglašavanja dolazite do vaše ciljne skupine? Kako ste taj dio posložili unutar vaše Poliklinike, imate li vlastiti tim ili surađujete s agencijom?

Oglašavanje je naš veliki izazov. Surađujemo s agencijama za marketing i PR, a unutar kuće imamo i svog marketing koordinatora. Trenutno koristimo samo digitalne kanale oglašavanja, no osobno smatram da smo svi taoci društvenih mreža i kompanija koje iza toga stoje. Mišljenja sam da je ovakva „pompa“ na društvenim mrežama prolazna i da će se to jednoga dana utišati. Kada na kraju godine sve stavimo na papir, nažalost ne vidimo očekivane rezultate od takve vrste oglašavanja.

Za neke oblike agresivnog oglašavanja na društvenim mrežama i internetu smatram da nemaju mjesta u stomatološkoj i medicinskoj branši te sam na pragu da to ukinem i vratim se klasičnim oblicima PR i marketinga.

I dalje velik broj naših pacijenata dolazi po preporuci. Zato ću radije novac uložiti u kvalitetu usluge, zbog koje će me zadovoljni pacijent preporučiti dalje, nego u influencere koji će ustvrditi da je nešto dobro zato što im je netko platio da isto kaže svojim follower-ima.

Moja načela poslovanja kose se s trenutnim trendovima na tržištu oglašavanja te smatram da ih se moram držati jer na tim načelima počiva trinaest godina uspješnog poslovanja IMED-a.

 

ŽENE SU KVALITETNIJA POLOVICA SVIJETA

Uspješno vodite pretežno ženski tim, na tu temu održali ste predavanje na konferenciji Uloga žena u politici i gospodarstvu koje je organizirala Međunarodna mreža poslovnih žena. Što je to što žene čini izvrsnim zaposlenicama i koje su njihove kvalitete?

Činjenica je da žene u poslovanju doista imaju određene različitosti odnosno posebnosti u odnosu na muški svijet i ja sam vođenje mog tima prilagodio ženskom načinu.

Potpuno iskreno, žene su kvalitetnija polovica svijeta i kad bi žene vladale i radile sve ono što rade muškarci svijet bi izgledao bolje. Vjerujem u žensku snagu, njihove kvalitete i sposobnosti.

Ono što sam rekao na konferenciji ponavljam i sad, žene su same sebe najveća kočnica, gdje mislim na manjak samopouzdanja i prodornosti u borbi za sebe, svoj glas i svoje ideje. Svjestan toga trudim se svojim zaposlenicama otvoriti perspektivu i podržavati ih u njihovoj karijeri kako bi mogle dati svoj maksimum.

S jedne strane to je dobro za poslovanje IMED-a, a s druge strane veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kako se moji zaposlenici razvijaju i napreduju zajedno sa tvrtkom. Osobni i profesionalni razvoj mojih zaposlenika iznimno mi je bitan.

„Majčinstvo vrijedi više od svih naših muških karijera i dostignuća“ 

 

MIRAN SAN – INDIKATOR USPJEHA

Što za vas osobno znači uspjeh?

Kad navečer mirno zaspim. To mi je glavni indikator uspjeha.

Ipak dodati ću da je velikim dijelom za moj uspjeh zaslužna supruga koja je uz svoj posao privatne stomatološke ordinacije koju vodi, preuzela najveći dio brige o domaćinstvu i o našoj kćeri.  Po svom obrazovanju ona bi mogla imati jednake ambicije poput mene, no odabrala je poslovni put uz koji je lakše pomiriti i majčinstvo. Smatram da majčinstvo vrijedi više od svih naših muških karijera i dostignuća. 

Čime biste se bavili da niste stomatolog?

Ništa drugo ne bih znao raditi tako dobro kao implantate. Šalim se, imam puno interesa i vještina, no vjerojatno bih i u nekim drugim stvarima mogao biti uspješan. Ipak stomatologija i zubni implantati posebno, moj su profesionalni forte!

U slobodno vrijeme bavim se terenskim jahanjem. To je rijedak i pomalo ekstreman hobi koji me opušta i ispunjava. Tako da, da nisam stomatolog  vjerojatno bih uživao biti kauboj (smijeh).

RODNA RAVNOPRAVNOST NA RADNOM MJESTU

Što je za vas značilo biti dio konferencije Uloga žena u politici i gospodarstvu?

Za mene je to bila prilika da svoje iskustvo u vođenju ženskog tima i svoje saznanja o kvalitetama žena kao zaposlenica prenesem javno i time pridonesem širenju svijesti  o potrebi za ravnopravnijim rodnim odnosima na radnom mjestu. Također to je bila i prilika da ohrabrim mnoštvo okupljenih žena i da im poručim da imaju pravo, ali i dužnost zauzeti se za sebe jer na ta način stvaramo bolji svijet.