Dubravka Lubina -Plan 360 – inovacije i kreativnost kao rješenje krize

 

Dubravka Lubina, strastvena putoholičarka, kreativka, inovatorica, vlasnica tvrtke Plan 360 d.o.o. spojila je naizgled nespojivo, kartografiju kao svoje primarno zanimanje i turizam te stvorila posebne turističke karte. O tome čime se zapravo bavi, kako to izgleda i što očekuje u budućnosti pročitajte u intervjuu koji je dala za Mrežu žena

Razgovarala: Ivana Radić

 

Kako si se počela baviti kartografijom i otkud ideja za turističke karte?

Volim putovati i često sam u ulozi turista pa je izrada turističkih karata zapravo odličan spoj mog obrazovanja i hobija. Završila sam Geodetski fakultet smjer Kartografije i fotogrametrije i pred kraj studija radila u tada najvećoj geodetskoj tvrtki u Hrvatskoj na projektima izrade vojnih karata. Svoje radno iskustvo koje je vezano za kartografiju i prostorno uređenje, te želje i potrebe turista koje uočavam na putovanjima, realiziram kroz turističke karte.

 

Kako se snalaziš u ovoj krizi i što očekuješ nakon krize?

 

Nakon prvotnog šoka i otkazanih poslova, shvatila sam da nema vremena za kukanje i oslanjanje na pomoći nego da, u duhu poduzetništva, moram nešto stvarno poduzeti .Tako da sam se, kako mi se sada čini, prilagodila ovoj situaciji i shvatila da ”kriza je uvijek i prilika” i nije klišej nego zapravo neki obrazac po kojem trebamo funkcionirati i uvijek imati u podsvijesti.

Obzirom da su otkazani neki dogovoreni projekti za drugu polovinu godine, ovaj period sam iskoristila za završavanje već započetih projekata i učenje novih stvari jer sada dolazi na red pravi test kreativnosti i inovativnosti.

Kako će kriza utjecati na tvoje poslovanje?

 

Kriza je ostavila posljedice na cjelokupno svjetsko gospodarstvo pa je tako i za očekivati da će posebno utjecati i na male i ‘mlade’ poduzetnike koji nisu još niti stvorili zalihe za dugoročnije poslovanje bez ili s manje prihoda.

Mislim da je vrijeme takvo da nije dovoljno biti najbolji u tome što radimo, nego moramo biti i fleksibilni i brzo se prilagoditi novim tržištima, novim uvjetima i potrebama.

Danas je to korona i potres, a već sutra može biti nešto drugo. I pri tome ne mislim samo na katastrofe nego na sve promjene koje donosi ovo doba, nove tehnologije i način života.

Što je ženama najvažnije u krizi? Je li država dobro reagirala s mjerama za poduzetnice i poduzetnike?

 

Država je brzo reagirala i pokušala s mjerama zaustaviti navalu nezaposlenosti. Koliko su te mjere uspješne, vidjet će se kroz neko vrijeme.

No, ono što mi je posebno bilo važno u reakciji države je bila ta brza digitalizacija i što se preko noći omogućilo da se puno toga može riješiti on-line.

Nažalost, taj dio se već zaboravio s popuštanjem mjera pa smo se vrlo brzo vratili na stari princip neizbježnih odlazaka na šalter, više se ne priznaju dokumenti dostavljeni mailom niti u digitalnom formatu.

Čini mi se da je ženama poduzetnicama, kao i svim poduzetnicima važno da u ovoj krizi imaju priliku ukazati na najveće probleme s kojima se susreću u poslovanju, a taj glas najdalje dopire kada nastupamo zajedno.

Kakve su tvoje prognoze što se tiče turizma?

 

U ovo neizvjesno vrijeme teško mi je prognozirati stanje u turizmu. Obzirom da neki projekti ovise o prihodima u turizmu, pratim informacije iz tog područja vezane i za Hrvatsku i okolne zemlje.

Tu svakako ima više faktora jer, osim cjelokupne epidemiološke situacije i globalne gospodarske krize, treba uzeti u obzir i jesu li ljudi spremni putovati u mjeri kao i prije. Tu polazim i od sebe jer, iako željna putovanja, svjesna sam da će se mijenjati moj način putovanja, želje i navike.

Hrvatska možda ima i dobru priliku za ovu turističku sezonu u odnosu na susjedne zemlje ako ne pustimo da nam se ona ‘dogodi’ nego budemo proaktivni i inovativni u ponudi i organizaciji.

Tom se idejom vodim u tvrtki te se tako okrećem planiranju realizacije novih kreativnih turističkih proizvoda koji su u domeni moje struke.

 

Plan 360

 

Foto: Artis/Jelena Rašić