Dženita Zirdum – poduzetnički duh i nezaustavljiva energija ključ osebujne karijere

Dženita Zirdum novinarka i urednica, poduzetnica i predsjednica RAP-a Regionalne Asocijacije Poduzetnica – Poslovna žena – poduzetnički duh javio mi se prije punoljetnosti, a danas sve čime se bavim dalo bi sadržaja za tri života

Razgovarala: Tajana Knez

U razgovoru s Dženitom jednu njenu izjavu posebno sam zapamtila jer ona možda najsažetije opisuje Dženitu i njezinu šarolik poslovni put: Moju energiju teško je pratiti“.

Dženita je doista žena čiju energiju osjetite kada s lakoćom i dozom jednostavnosti opisuje svoju osebujnu karijeru. Kako sama kaže bavila se i bavi mnogim poslovima i raznim zanimanjima i to uvijek paralelno. Završila je Ekonomski fakultet, ali po zanimanju je novinarka i urednica dokumentarnoga programa na bosanskohercegovačkoj televiziji. Nakon uspješne emisije Recept za uspjeh trenutno radi na emisiji Identitet i serijalu dokumentarnih filmova o gradovima i u tome jako uživa.

MOJ NAČIN RADA ODUVIJEK  BIO VIŠE POSLOVA ODJEDNOM

Spomenutu energija očitava se već u njenom načinu rada odnosno potrebi da paralelno radi nekoliko doista različitih poslova. Tako uz svoj novinarski posao kao poduzetnica organizira i vodi svoju tvrtku za produkciju i PR, mnogo poslova odrađuje kao freelancer, a radila je i kao konzultant i projekt menadžer na europskim projektima za velike kompanije.

U zadnje vrijeme okupira je svijet ljepote i wellnesa, dakle rad na sebi no, ne samo vanjski, već i onaj unutarnji pa tako naglašava da samo kontinuiranom edukacijom i osvještavanjem možemo zaista kompletno raditi na sebi i napredovati.

Radi kao predavač poslovne edukacije, između ostalog predaje Umjetnost ravnoteže javnog nastupa prema posebnom programu koji podrazumijeva holistički pristup u rješavanju straha od javnog nastupa. Program rade Dženita i kolegica iz Beograda u čitavoj regiji i imaju izvrsne rezultate. Zanimljivo je da je program nekonvencionalan i kao takav ugodan i nenametljiv. Program započinju glazbenim bendom i pjevanjem kako bi se ljudi opustili, a to je već prvi korak u rješavanju grča i straha u javnom nastupu. Biti dobar u javnom nastupu je dio poslovnih vještina, a kao i svaka druga vještina razvija se vježbom.

ŽENSKO UDRUŽIVANJE KOJE REZULTIRA BROJIM AKCIJAMA HUMANITARNOG KARAKTERA

Pored svega nabrojanoga Dženita je i osnivačica Regionalne asocijacije poduzetnica – Poslovna ŽENA Bosne i Hercegovine. Zamolila sam je da nam kaže nešto više o njihovoj mreži s kojom je MMPŽ 2018 g potpisala sporazum o suradnji. Podsjetimo se, tada je potpisana i suradnja s Asocijacijom poslovnih žena Crne Gore.

RAP je projekt pokrenut prije par godina i on je nešto što me jako ispunjava. Uspješne žene udružuju snage i donose, predlažu i rade na raznim projektima koji unapređuju poslovnu atmosferu u BiH. RAP je i mjesto druženja za žene, mjesto razmjene ideja i informacija.

Istaknula bih kako smo ove godine organizirali prvi Summit ženskog liderskog poduzetništva za jugoistočnu Europu u Sarajevu. Summit je organiziran  u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH. Cilj summita bio je skrenuti pažnju na snagu žene koja je mnogo puta dokazana kroz povijest te osvijestiti potrebu za boljim ravnopravnim položajem žene u budućnosti u svim društvenim sferama. Summit je također snažno povezao regiju.

Osim poslovnih projekata neobični smo po brojnim humanitarnim akcijama koje smo pokrenuli. U tome nismo same, već rado udružujemo snage s muškim kolegama poduzetnicima kako bi pomogli. Pokrenuli smo humanitarne akcije za imigrante u izbjegličkom kampu u Salakovcu kod Mostara i imigrante u Bihaću, organizirali smo akcije za pomoć sigurnim kućama, stipendirali djecu iz nekoliko osnovnih škola te djecu iz ugroženih obitelji istočne Bosne.

Što vama znači prisustvovanje Konferenciji u organizaciji MMPŽ u Zagrebu?

Obzirom da smo Ivana Radić i ja startale otprilike u isto vrijeme Međunarodnu mrežu poslovnih žena smatram  sestrinskom asocijacijom, a tako se i ponašamo.

Konferencije nam omogućuje razmjenu informacija, razvijanje poslovnih ideja i zajedničkih projekata, prilika za regionalno umrežavanje i jačanje veza poslovnih žena. Osim toga ovakve konferencije mogu odaslati vrlo snažne i važne poruke u javnost.

USPJEH DOLAZI IZ UNUTARNJEG ZADOVOLJSTVA, A ZA TO JE POTREBNO VRIJEME KOJE ODVAJAMO ZA SEBE

 

Jedan od tema panela na konferenciji bila je Life balance – vrijeme zdravlje novac. Kako to izgleda u vašem životu, postoji li ravnoteža privatnog i poslovnog i kako je ostvarujete.

Kada radiš s ljubavlju onda to ne smatraš poslom već tvoj posao postaje tvoj stil života. Jako puno radim i moju je energiju teško pratiti, no ja u tome uživam. Evo na primjer dok razgovaram s vama meni je ugodno. Maloprije sam imala jedan poslovni sastanak no nisam ga percipirala kao radni sastanak već ugodno druženje iz kojeg se rode dobre ideje i suradnje.

Prednost mog posla je da ću tjedan dana raditi i po 15 sati dnevno no jedan dan ću se probuditi i odlučiti da je danas dan za odmor i dan kada se posvećujem sebi. Vrlo je važno prepoznati kada vam treba takav dan i kada ćete sve poslovne obaveze odgoditi jer ste vi na prvom mjestu. U suprotnom zašto radimo? Imam kolega i kolegica koji mi kažu da nisu bili na odmoru dvije godine. Meni je to doista strašno i smatram to dobrom temom za panel – koliko poduzetnici vremena ulažu u svoj godišnji odmor. S jedne strane kad te posao ispunjava tvoje baterije nisu istrošene kao kod onih kojima je posao težak. No, ipak godišnji odmor je vrijeme za sebe i obitelj i treba ga koristiti.

PROJEKTI ZA BUDUĆNOST

Koje projekte spremate u budućnosti?

U budućnosti se želim posvetiti prenošenju znanja odnosno edukaciji te pomoći mom sinu u njegovom poduzetničkom pothvatu.

Naime obzirom da imam 2 sina, Regionalna Asocijacija Žena kao jedan od mojih najdražih projekata ostati će novim generacijama žena, pomoći nekim drugim kćerkama.  Zbog toga me jako razveselilo da sam uspjela prenijeti poduzetnički duh i na sina koji inače studira diplomaciju i međunarodne odnose no sa svojih 20 g. krenuo je i u poduzetničke vode unutar beauty i wellnes sektora. Zadovoljstvo mi je gledati ga i zato mu želim biti podrška.

Što je za vas uspjeh?

Smijem se zato što to pitam svakog gosta moje emisije, a sada je netko to prvi puta upitao mene.

Ne postoji recept za uspjeh, uspjeh je individualan. Za mene to je unutarnje zadovoljstvo i sreća, a kad je čovjek sretan i zadovoljan onda se poslože i druge stvari.