EMOTIVNO I NADAHNJUJUĆE – održana konferencija Uloga žena u politici i gospodarstvu

Održana je još jedna konferencija u organizaciji Međunarodne mreže poslovnih žena pod nazivom: Uloga žena u politici i gospodarstvu – Motiviraj. Poduzmi. Ostvari. Konferenciju je otvorila Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena koja je  istaknula kako je misao vodilja konferencije 2018.godine bila hrabrost dok je ove godine to motivacija te navela kako su hrabrost i motivacija presudne u poduzimanju AKTIVNOSTI od strane žena u društvu i politici.

“Ženama u Udruzi i ženama koje podučavamo, uvijek govorim da okolnosti nikada neće biti savršene, ali na nama je da od onoga što nije dobro napravimo bolje i budemo uzor! Samo tako ovo naše društvo može naprijed“, istaknula je Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.


„Poduzetnički put nije uzlazna putanja, preuzimanje odgovornosti dio je puta. Pametne ste, odlučne, sposobne, uporne. Iskoristite svoje talente i budite izvrsne u onome što radite!“ poručila je okupljenim poslovnim ženama i poduzetnicama.

 

KONSTANTNO ULAGANJE U ZNANJE

Ispred HGK prisutne je pozdravila gđa Vesna Torbarina, koordinatorica Europske Poduzetničke Mreže i voditeljica odjela za Europsku Uniju pri HGK.Stalno ulaganje u znanje i učenje presudan je faktor u poduzetničkom uspjehu, izjavila je gđa Torbarina te dodala kako je ponosna na izvrsne rezultate Male škole poduzetništva koju MMPŽ organizira uz potporu HGK. Također napominje kako je udio žena poduzetnica u Hrvatskoj u porastu.


G. Ivan Matanović u ime g. Holgara Haibacha iz njemačke zaklade Konrad Adenauer poručio je kako proces osnaživanja jednakopravnosti žena i muškaraca zahtjeva duboke društvene i ekonomske promjene no ishod je vrlo bitan. Ako uspijemo onda ćemo još više nego danas obogaćivati naše društvo novim idejama pristupima i vještinama koje donose žene.

Postizanje ravnopravnosti spolova na tržištu rada jedan je od Vladinih prioriteta

Svečano otvorenje svojim je govorom upriličila državna tajnica Nataša Mikuš Žigman (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te poručila kako je žensko poduzetništvo snažan pokretač gospodarstva. Žene poduzimaju, ostvaruju sebe i motiviraju. Potonje je, naglašava državna tajnica, posebna odlika žena u gospodarstvu, politici i poduzetništvu.

Žene imaju sposobnost stvoriti atmosferu u kojoj se njihovi kolege i zaposlenici osjećaju povezano i priznato, one poštuju tuđa mišljenja, znaju prepoznati potencijale svojih zaposlenika te kako iste iskoristiti. Mogućnost da pomogne kolektivu ostvariti puni potencijal smatra posebnom snagom žena poduzetnica i žena u upravljačkim strukturama.

Spomenula je kako je u Hrvatskoj 22% žena u upravi tvrtki dok ih je 19% u nadzornim odborima. Ti brojevi svakako trebaju rasti, a tome će pomoći otklanjanje predrasuda, stvaranje uvjeta u kojima će ženi biti omogućena koegzistencija privatnog i poslovnog, poticanje mladih žena na edukaciju i poduzetništvo te medijsko promicanje priča žena koje su uspjele.

VEĆE MOGUĆNOSTI ZA ŽENE U NJEMAČKOJ

Pozdravne govore završio je Sven Thorsten Pothoff predstavnik Njemačko-hrvatske komore ističući kako je u Hrvatskoj u odnosu na Njemačku više fakultetski obrazovanih žena i žena s doktoratima no kako one nemaju iste karijerne mogućnosti u odnosu na žene u Njemačkoj, posebice kad je riječ o ženama u poduzetništvu.

Ipak zaključio je kako prostor za poboljšanje položaja žena u gospodarstvu definitivno postoji u obje zemlje (primjerice u upravama poduzeća u Njemačkoj tek je 10% žena) te da je to pitanje koje stalno treba postavljati kako bi se društvo potaklo na promjene.

Panel Politika. Gospodarstvo. Mediji. Pogled na biznis iz ženskog kuta 

U doista zanimljivoj i aktualnoj temi prvog panela  sudjelovalo je 5 sugovornica, a prvi osvrt na temu dala je saborska zastupnica Sanja Putica (HDZ) navodeći kako biti ženom u politici u Hrvatskoj nije lako no, ukoliko želimo promjenu moramo krenuti od sebe. Navela je koliko je bitno podržati rad ženskih udruga i svojim primjerom poticati žene na uključivanje u gospodarstvo i politiku.

S njom se složila i saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP) ističući kako je u politici problem nedostatka ženske solidarnosti odnosno podrške žene ženi te da su zbog toga najugroženije pozicije mladih žena u politici koje onda ni ne ulaze u politiku. Opomenula je kako je upravo sada na ženama u politici odgovornost da to mijenjaju i da probijaju put za žene koje tek dolaze.

Politika utječe na poduzetništvo, a zakonima se može puno pridonijeti položaju žena u gospodarstvu i politici zaključile su obje i pozvale sve prisutne poslovne žene i poduzetnice u Sabor da slobodno iznesu svoje prijedloge.

STANJE U SUSJEDNOJ BOSNI I HERCEGOVINI

Olivera Radić iz Privredne komore Republike Srpske ponosno je istakla kako je u Bosni i Hercegovini u Banja Luci, (Republika Srpska) 11.460 žena poduzetnica te kako je jedan od ciljeva Komore pojačanje konkurentnosti žena i ženskih poduzeća na tržištu, a taj cilj ostvaruju kroz različite edukacije sa svrhom unapređenja znanja, sposobnosti i vještina žena. Smatra da je dužnost visokoobrazovanih žena prenijeti svoja znanja iskustva i vještine drugim ženama.
U Bosni i Hercegovini, tumači Dženita Zirdum media expert, najveći neprijatelj probitačnosti žena je mentalitet Balkana i patrijarhata. Pojašnjava kako žene premalo istupaju u javnost, premalo govore u sebi i zato su uspješne priče uspješnih žena slabo zastupljene u medijima.

Tome krivac nije isključivo povučenost i nenametljivost žena kao dio našeg mentaliteta već i iskustvo onih koje su istupile pa bile obasipane „javnim linčem“ u smislu komentara ženskog izgleda, odjeće, kose, make-upa i sl.Mediji imaju svoju snagu i zato ih treba koristiti i prekinuti šutnju kako navodi gđa. Zirdum. Treba raditi paralelno na osnaživanju žena kako bi što više istupile u javnost te zabranjivanju zloupotrebe ženskog tijela u medijima odnosno poticati da se „gleda sadržaj žene, a ne pakiranje“.

MUŠKI KLUB U  MEDIJIMA

Zastupljenost žena u medijima također je komentirala Mladenka Šarić novinarka i autorica emisija „One nastupaju“ i „Ljudi čine razliku“ otvoreno govoreći kako u medijima postoji „muški klub“ s 20 muškaraca na najvišim upravljačkim pozicijama te imaju velik utjecaj na kreiranje medijskih politika.

S druge strane slaže se sa sugovornicama kako zajednice žena u političkim strankama nisu svjesne svoje snage i odgovornosti te kako žene na važnim društvenim pozicijama (od predsjednice države do premijerke koju smo imali, preko žena predsjednica stranaka) moraju shvatiti da upravo one imaju odgovornost za položaj žene u društvu.
Također dodaje kako je bitno da mlade žene danas osvijeste svoju snagu u ranim godinama, a odgovornost je na starijim ženama da im u tome pomognu.


Za kraj Dženita Zirdum poručila je ženama da budu snažne uporne i odvažne, a Olivera Radić da rade na sebi i na samopromociji. Mladenka Šarić je poručila da se moramo osloboditi nametnutog mišljenja da u društvu vlada pesimizam i hrabro istupiti sa svojim pozitivnim pričama u javnost, a naše saborske zastupnice još jednom su poručile poduzetnicama da su ima vrata Sabora otvorena.


                           Air France -zrakoplovna kompanija koja je omogućila  prvu pauzu za kavu

Life.Balance.Money.

Uvodna predavanja za drugi panel Life.Balance.Money. održali su Marin Mlinarić iz tvrtke Phillip Morris Hrvatska i dr. Marko Krmpotić iz poliklinike IMED.

G.Mlinarić je govorio o jednakim uvjetima za žene i muškarce koje su uveli u tvrtku i tako postali prva kompanija u Hrvatskoj koja plaća i muškarce i žene jednako s obzirom na poziciju i posao kojim se bave. Njihova želja je povećati broj žena na vodećim pozicijama barem do 40 % u iduće dvije godine. Zastupljenost žena u tvrtki Phillip Morris trenutno je 50:50.

Marko Krmpotić, ravnatelj Poliklinike IMED, već 13 godina vodi veliki stomatološki tim s više od 40 zaposlenih, kojeg čine uglavnom žene, njih 37. „Tko poznaje žene taj i vlada“ , rekao je Krmpotić koji je istaknuo da žene svoje vrijednosti poput povjerenja, lojalnosti i empatije vrlo uspješno prenose i na posao koji rade. To posebno cijene i naglašavaju pacijenti njihove stomatološke poliklinike.

Na drugom panelu su sudjelovali Aleksandra Carvalho (Mereor d.o.o.), Suzana Simović ( Sweety, Srbija), Michael Muller (predsjednik uprave Raiffeisen banke), dr. Krmpotić (poliklinika IMED), Ivna Medić (direktorica i partnerica u odvjetničkom društvu Kallay i partneri). Zaključak panela je da je balans privatnog i poslovnog dosta “skliska” tema i da tu nema pravila osim osobnih pravila. Svatko određuje svoju razinu balansa i ona je drugačija za svakog ponaosob.

                          Drugu pauzu za kavu omogućilo je odvjetničko društvo Kallay i partneri

 

Komunicirajmo digitalno – Vještine budućnosti

U treći panel nas je uveo Ilija Brajković s prezentacijom o današnjoj situaciji u medijima, promjenama koje se odgađaju i koje su neizbježne.
Sandra Novak- voditeljica LEAN odjela u tvrtki Tokić d.o.o. vodećoj tvrtki za rezervne dijelove automobila i rijetka žena na vodećoj poziciji u automobilskoj industriji, otvorila je posljednji 3. po redu panel naziva „Komunicirajmo digitalno- vještine budućnosti“. Sredinom 2016 g tvrtka Tokić se počela ozbiljnije baviti digitalnom transformacijom projektom automatskog nadopunjavanja zaliha robe prema poslovnicama. Navodi kako su krenuli s 1 poslovnicom, a sada tri godine kasnije sve 23 poslovnice.

Marina Ivandić iz tvrtke Jamnica d.d. je ustvrdila kako je nakon završetka fakulteta vrlo rano zaključila da je budućnost u digitalnoj industriji te se tome posvetila s obzirom da na fakultetu još nema kolegija koji se bave time. Jamnica je provela mnogo kampanja digitalnim putem i to smatraju najboljim načinom komunikacije s kupcima.

Natalija Crnički iz tvrtke Salonize d.o.o. osmislila je aplikaciju za salone i ugostiteljstvo kojoj se posvetila nakon 13 godina u školi. naime, ona je profesor fizike i kemije. Smatra da se svaki posao može naučiti i da je digitalizacija ustvari vrlo zanimljiva.

Na sljedećim portalima možete pročitati što je napisano o konferenciji.

http://she.hr/na-redu-su-zene-odrzana-konferencija-o-zenama-u-politici-i-gospodarstvu/

https://www.nacional.hr/odrzana-konferencija-o-zenama-u-politici-i-gospodarstvu/

https://zena.rtl.hr/clanak/ostalo/uloga_zena_u_politici_i_gospodarstvu_motiviraj_poduzmi_ostvari/28104

https://www.rba.hr/en/-/michael-myller-panelist-na-konferenciji-uloga-zena-u-politici-i-gospodarstvu-

http://stilueta.net/zanimljivi-zakljucci-i-inspirativni-govori-konferencija-uloga-zena-u-politici-i-gospodarstvu/

https://www.poslovni-savjetnik.com/aktualno/uloga-zena-u-politici-i-gospodarstvu-motiviraj-poduzmi-ostvari

https://www.nacionalno.hr/uloga-zena-u-politici-i-gospodarstvu-motiviraj-poduzmi-ostvari/

http://www.zivi.me/sada-su-na-redu-zene/