Helena Nađ – dobitnica nagrade za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije – težak je put od hobija do biznisa

 

Razgovarali smo s Helenom Nađ, članicom Međunarodne mreže poslovnih žena, majkom, magistrom procesnog inženjerstva, fitoaromaterapeutkinjom i vrlo svestranom mladom ženom koja silom prilika nije uspjela pronaći posao u struci pa je sama odlučila kreirati svoj posao. Helena je dobitnica ste nagrade za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije.

 

Helena je rodom iz Iloka, ali živi u Podgoraču. Kao mladu magistru procesnog inženjerstva koja je završila Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku, već na početku njenog poslovnog puta dočekale su raznorazne prepreke. Naime, za Helenu nema posla. U struci je provela ukupno 7 mjeseci. Da bi ipak radila, jer je vrijedna i želi raditi, završila je i Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku kako bih mogla raditi u školama gdje  je provela ukupno 2 godine iako je taj fakultet završila 2014.godine.

Sve joj je  teže bilo pronaći posao pa je, spontano je iz hobija, počela raditi sapune, meleme i kremice, dijelom iz znatiželje, a dijelom da si upotpuni slobodno vrijeme pored svojeg djeteta i razbije monotoniju života na selu kao domaćica. Cijela ideja oko proizvoda nastala je zbog njene kćeri Sofije pa je i dizajnerica napravila zaštitni logo na kozmetičkim proizvodima sa skicom njene kćeri.

Život žene u manjem mjestu nije baš glamurozan. U manjim mjestima nema vrtića pa će svaka žena koja želi raditi, a posebno pokrenuti svoj posao morati  skakati iz uloge u ulogu, od majke, supruge, domaćice,  tehnologa, radnika u proizvodnji, managera, skladištara, čistačice itd.

 

Početak je težak, a ako krenete s proizvodnjom – još i teži

Prije gotovo 4 godine počela je raditi sapune od kozjeg mlijeka. Najprije za sebe i svoju obitelj, no vrlo brzo  su i prijatelji i poznanici počeli kupovati njene proizvode. Uskoro su uslijedile poslovne ponude i suradnje. Tada je odlučila formalizirati svoj hobi.

Djelatnost proizvodnje kozmetike je vrlo specifična pa je, nakon što je odlučila pokrenuti svoj posao,  prvih 6 mjeseci preuređivala jedan dio stambenog prostora u prostor koji zadovoljava sve kriterije za proizvodnju kozmetike prema Dobroj proizvođačkoj praksi. Bilo je potrebno ispuniti vrlo visoke kriterije što se tiče tehničkih i sanitarnih uvjeta. Za samu proizvodnu djelatnost ulaganja su jako velika.  Certificiranje jako dugo traje i dosta je skupo pa iako već preko godinu dana ima svoju tvrtku tek je dio svojih proizvoda uspjela staviti na tržište. Na ruku joj ne ide ni to što trenutno nema sajmova, a i trgovine koje bi mogle plasirati moje proizvode boje se uzimati nove proizvode zbog trenutne situacije.

Budući da je jedan od rijetkih malih proizvođača koji ima svoj prostor za proizvodnju na području Slavonije, sa svom opremom i svim dozvolama, te i sama posjeduje mnoge edukacije i kvalifikacije, planira se baviti i uslužnom proizvodnjom kozmetičkih pripravaka za druge klijente (npr. neki OPG koji želi proširiti svoj asortiman ili obrtnik koji nema uvijete za svoj prostor).

Tvrdoglavost se ponekad isplati

Nakon dva neuspjela pokušaja dobivanja poticaja za samozapošljavanje, Helena je konačno sredinom 2020.g. dobila sredstva kojima je financirala kupnju opreme za proizvodni pogon,  za dobivanje svih potrebnih dozvola i atesta, te za certificiranje svojih proizvoda.

Ponuda proizvoda:

U svojoj ponudi ima 5 vrsta certificiranih proizvoda tj. sapuna od kozjeg mlijeka: klasičnog sapuna od kozjeg mlijeka,  detox sapuna od kozjeg mlijeka i zeolita, Teen sapuna od kozjeg mlijeka, aktivnog ugljena i čajevca (protiv akni), Kraljičinog sapuna od kozjeg mlijeka i meda ( za izrazito suhu kožu), te Baby sapuna od kozjeg mlijeka (za osobe s jako osjetljivom kožom – sensitive).

Proizvodi u pripremi:

U pripremi su još neki proizvodi koje namjerava certificirati poput:  dnevne i noćne krema od kozjeg mlijeka, AntiAcne kreme od kozjeg mlijeka, zeolita i čajevca, hijaluronske kreme od kozjeg mlijeka i smilja te DermaSkin kreme od kozjeg mlijeka za smirivanje crvenila i svrbeža (rozacea).

 

Prirodno je uvijek najbolji izbor

Oduvijek su ju zanimale prirodne stvari, najviše domaća hrana uzgojena na ekološki način. Kada je rodila, tražila je za svoju kćerku prirodne proizvode koje je bilo gotovo nemoguće naći.  Preparati za kupanje beba bez sulfata, parabena, SLS-a ili drugih štetnih tvari su bili nemoguća misija.  Helena je tada počela razmišljati o našim bakama koje su se nekada kupale sa sapunima koje su same izrađivale  i nitko nije imao kožnih problema. Istraživanjem je došla do informacija da je kozje mlijeko jedan od najboljih sastojaka za izradu sapuna namijenjenih njezi bebine izrazito osjetljive kože. Osim za njegu izrazito osjetljive kože, sapuni od kozjeg mlijeka se preporučuju za hidrataciju svih tipova kože, te za kožne ekceme (dermatitis, psorijaza i sl.)

Naše tržište nije još dovoljno osviješteno o razlikama između prirodne i konvencionalne kozmetike, kao ni o dobrobitima, no to se polako mijenja, jer ima sve više malih, lokalnih proizvođača koji svojim proizvodima i promocijom sve više osvještavaju ljude o dobrobitima upotrebe prirodne kozmetike. Ona je jedan od primjera.

Zajedno je lakše

U proizvodnji kozmetike glavna sirovina joj je domaće kozje mlijeko, koje nabavlja od jednog slavonskog OPG-a koji ima eko certifikat. Med koji koristi u proizvodnji, također je od jednog lokalnog OPG-a.

Helena namjerava ponuditi još neke proizvode koje sama osmišljava svojim kupcima, ali  i razne edukacije iz područja svog djelovanja . Tako je ovoga ljeta počela aktivno održavati edukacije o izradi prirodnih kozmetičkih proizvoda, te edukacije o utjecaju eteričnih ulja na  zdravlje. Također radi i edukacije i individualna savjetovanja kako pokrenuti proizvodnju kozmetike u Hrvatskoj. Edukacije i savjetovanja održava online ili uživo svim fizičkim osobama, članovima raznih udruga i pravnim osobama koje to zanima.

Ako želite podržati ovu vrijednu, educiranu, upornu Slavonku potražite ju ovdje: https://helena-prirodna-kozmetika.hr/

 

Fotografije: Helena Nađ, internet stranica