Progresso Consulting- izvršili smo financiranje projekata u vrijednosti od 780 milijuna kuna

Nela Medakov Blagić poduzetnica iz Rovinja i vlasnica obrta Progresso Consulting od 2018.godine. Uspješno je izvršila financiranje projekata u vrijednosti većoj od 780 milijuna kuna i samo ide dalje.

Razgovarala: Ivana Radić

 

Nela, čime se točno bavi tvoja tvrtka i koliko dugo si na tržištu? Gdje ste smješteni?

Obrt Progresso Consulting bavi se poslovnim savjetovanjem, točnije izradom ekonomsko financijske dokumentacije koja se odnosi na prijavu, provedbu i praćenje EU projekata, poslovne planove, investicijske studije, studije izvedivosti, analizu troškova i koristi, teesere, financiranje putem HAMAG-a i HBOR-a, stranih investicijskih fondova te edukacijama.

Poduzetnica početnica, Obrt posluje od 10. mjeseca 2018. godine, višegodišnje iskustvo u predmetnim uslugama, u svom portfoliju imam izrađeno više od stotinjak projekata u turizmu, poljoprivredi, drvnoj industriji, brodogradnji, zdravstvu, odgoju i obrazovanju te energetici u vrijednosti većoj od 780 mil kuna.

Smješteni smo u Istarskoj županiji, točnije u Gradu Rovinju.

Što sve nudite svojim klijentima?

Svojim klijentima nudimo korektan i pošten odnos uz uzajamno povjerenje,usluge poslovnog savjetovanja, kako za poduzetnike početnike tako i za poduzetnike koji već posluju.

Usmjereni smo na mikro i male poslovne subjekte.

 

Kako bi ocijenila situaciju u poduzetništvu?

Hrvatska ima nisku razinu poduzetničke aktivnosti. Za poduzetništvo odlučuje se tek svaki 12 građanin, dok se u svijetu za poduzetništvo odlučuje svaki 7. stanovnik. Hrvatska je u segmentu poduzetništva još uvijek značajno „muška“ zemlja.

U svako smislu postoji prostora za napredak za uspješnije poduzetništvo u RH.

 

Što bi se trebalo promijeniti da nam svima bude lakše poslovati u Hrvatskoj?

Država bi trebala usmjeriti sve snage i napore da utječe na pozitivne promjene na gospodarstvo i poduzetništvo kroz razne segmente politike djelovanja.

Poduzetnici su preopterećeni raznim nametima, troškovima radnika (doprinosima), porezima (porez na dodanu vrijednost te porez na dobit) te ostalim troškovima poslovanja.

Smatram da svakako postoje rješenja kojima se može djelovati na rasterećenje vezano za visinu izdataka u poduzetništvo, a to nisu  instant rješenja, već smislene analize, planovi i djelovanja.

Činjenica je da većina poduzetnika u Hrvatskoj ne stvara nove vrijednosti radi svakodnevne “borbe” za opstankom na tržištu.

 

Je li ženama teže nego muškarcima u poslovanju?

Ako je osoba dovoljno uporna i hrabra u određenom poslu,te ako teži postavljenim ciljevima bez obzira na okolinu, smatram da može uspjeti u svom naumu bez obzira na spol.

Razlike između ženskog i muškog poduzetništva odnose na pristupe i načine vođenja poduzeća. Činjenica je da je ženi poduzetnici potrebno puno više napora za postizanje jednakog cilja radi majčinstva i organiziranja obiteljskih obveza.

 

Što bi izdvojila kao najvažnije osobine koje poduzetnice trebaju imati da bi bile uspješne?

Kao najvažnije osobine koje poduzetnice trebaju imati da bi bile uspješne su slijedeće:

  • imati viziju, znati svoje vrijednosti
  • biti posvećene postavljenim ciljevima
  • znati planirati i upravljati vremenom
  • biti vješt u komunikaciji te djelovati svaki dan.

Nije važno biti najbolji, važno je dati najbolje od sebe. Mislim da ta poruka ima veliku snagu u sebi. Daj sve od sebe, isto će se odraziti na uspješnije poslovanje.

 

Koji su ti planovi za budućnost?  

Plan za budućnost je da Progresso Consulting postane jedna od vodećih poslovnih subjekata u Istarskoj županiji i šire po svojim kvalitetnim i stručnim pružanjem usluga na obostrano zadovoljstvo mene (nas) i naših klijenata.