Igor Jambrešić – Kupilek proizvodi jednostavno do vašeg praga

Igor Jambrešić najprepoznatljiviji je po svom kupinovom vinu koje je mnoge od nas već očaralo svojim okusom i mirisom. Kupilek vino je njegov prepoznatljiv brand, ali osim vina u ponudi ima: ekstra džem, voćni sirup i svježe cijeđeni sok. U novonastalim okolnostima, Igor se prilagodio te su njegovi proizvodi dostupni jednostavnom dostavom, a prisutnost na društvenim mrežama i virtualnim putem je sve veća.

Razgovarala: Ivana Radić

Kako ste došli na ideju da proizvodite kupinovo vino? Koliko dugo se bavite tim poslom.

Veliki postotak nastanka poduzetničkih ideja proizlazi iz pronalaska rješenja problema sa kojim se čovjek susreće u svakodnevnici. Tako, recimo, ako u kvartu u kojem živite nema frizera ili objekta gdje će te popiti kavu, otvorit ćete frizerski salon, odnosno kafić.

Naša priča ne započinje tako, no slično se u konačnici odigralo. Krajem 80tih moji su roditelji, na našem imanju u Klanjcu, zasadili malu brajdu kupina.

Kupine su prekrasno rasle i širile svoje grmove. Na nagovor prijatelja agronoma, 1990. zasadili smo prvu plantažu kupina u Klanjcu. Djed je bio jako ljut „ djeco, zašto sadite grmlje po livadi“?!!!

Kupine je trebala otkupljivati tadašnja DONA za sokove. No, dogodila se 1991. i mi smo se našli u problemu sa velikom količinom zrelih kupina. I tada nastupa dionica pretvaranja našeg problema u poduzetnički poduhvat. Kupine pretvaramo u kupinovo vino, kojem dajemo naziv KUPILEK.

2003.obranio sam  diplomsku radnju na stručnom studiju Ekonomije  na temu „ Poduzetnički plan proizvodnje ljekovitog  kupinovog vina“.  Mogu reći da sam jedna od sretnijih osoba koji se danas bavi poslom kojeg sam kao dijete zavolio a kasnije ga usavršio svojim školovanjem.

Što su najveće prepreke poduzetništvu prema vašem mišljenju?

Osim klasičnih prepreka: birokratskih, poreznih i dr. dodao bih, prema vlastitom mišljenju to su: financijsko  iscrpljivanje poduzetnika i nedostatak radne snage. Veliki su problemi i ako se u poduzetnički poduhvat ulazi nespremno, nedovoljno educirano, bez ikakvih ispitivanja tržišta i bez poduzetničkih vještina.

 

Je li teže muškarcima poduzetnicima ili ženama? Ili nema razlike?

Hm, u području mojeg poduzetničkog djelovanja, u poljoprivredi, nema razlike. Vjerujem da su vremena, kada su te razlike bile izraženije i u drugim djelatnostima, iza nas.

Naravno, profesionalni poduzetnički pristup, jasna i nedvosmislena konverzacija, odgovarajući dress code i sl., doprinijeti će umanjenju razlika u drugim djelatnostima ukoliko postoje ili ih učiniti nezamjetnima.

 

Što je potrebno da biste postali poduzetnik i opstali u poduzetničkom svijetu?

 

Veliki broj mojih prijatelja vrijedni su i marljivi ljudi. Moglo bi se reći da imaju zlatne ruke. Poneki od njih bi, siguran sam, bili i uspješni poduzetnici.

No, veliki broj njih nema hrabrosti pokrenuti vlastitu poduzetničku ideju, neki nemaju menadžerske sposobnosti upravljanja i rukovođenja, nisu svi timski igrači, ne bi se ili bi se presporo prilagođavali na novonastale tržišne situacije.

Ima i onih koji nisu spremni potegnuti i po dvije smjene u komadu, ne bi otišli na dodatnu edukaciju i uložili vrijeme u svoje osposobljavanje. Možda je ipak za te moje frendove bolje da ni ne pokreću vlastiti poduzetnički poduhvat.

 

Kako je ova kriza utjecala na Vaše poslovanje i jeste li uveli neke promjene  ili namjeravate transformirati svoje poslovanje u idućem razdoblju?

 

S obzirom da smo zatvorili svoja maloprodajna mjesta, jasno je da su nam priljevi novca, pa tako i prihod, značajno smanjeni. Prijašnjih godina, u mjesecu travnju započinjali smo sa punjenjem trgovina i hotela duž Jadrana našim proizvodima, što je ove godine izostalo u potpunosti.

No, ja sam poduzetnik  i kako sama riječ kaže bio sam prisiljen nešto „poduzeti“ kako bi se ublažili negativni efekti poslovanja na našu tvrtku.

U poslovanje smo uveli BESKONTAKTNU i BESPLATNU dostavu naših proizvoda diljem Republike Hrvatske.  Odlučili smo se za izrazito niske „minimalne iznose narudžbi“. Dostavu u Zagrebu i okolici  izvodimo sami, tj. djelatnici naše tvrtke. Za preostali dio HR, koristimo usluge kurirskih tvrtki.

Uključili smo se  u virtualni svijet trgovanja na društvenim mrežama i konstantno smo online!

 

Vjerujemo u skoru normalizaciju općeg stanja, pa tako i našeg poslovanja. No, sigurno  ćemo i dalje razvijati našu novu uslugu: „Jednostavna dostava Kupilek proizvoda na Vaš prag“!

 

KUPILEK

 

Photo:Igor Jambrešić