Intervju: Vesna Boinović-Grubić Članica Uprave društva iz Grupe Končar

Razgovarala: Ivana Radić

Razgovarali smo s Vesnom Boinović-Grubić, članicom Uprave iz Grupe Končar o uspjehu, ženama, vođenju i talentima. Osim što je u upravi uspješne hrvatske kompanije, Vesna je izdala nekoliko uspješnih zbirki poezije.

Kako je biti žena u muškom timu? Koji je Vaš savjet svim ženama koje žele doći na poziciju?

Nikad nisam gledala niti dijelila ljude po rodnoj pripadnosti, bitno je imati cilj i morate biti spremni puno uložiti. Mislim da i jedni i drugi moraju ulagati, to ima veze s onim koliko je čovjek predan i odgovoran u svom poslu.

Ne može se ništa površno napraviti, posebno u npr. velikoj organizaciji koja je dosta zahtjevna i ima svoja korporativna pravila i kulturu. Sklona sam reći da ima dosta žena u poslovnom svijetu koje su realizirane i dokazane, uostalom postoje djelatnosti u kojima su žene u većini.

U nekim branšama postoji veća zastupljenost žena, pa će se možda i žene uključiti u sve pore društvenog života i tako ostvariti veću prisutnost. Žene danas imaju potrebu za dokazivanjem, postoji sve više mogućnosti za žene.

U muško-ženskom timu su možda situacije prirodnije. Kad imate drive koji vas uzgoni svejedno je u kojem ste timu – bitno je vjerovati u svoju vrijednost.

Je li ženama teže?

Teško je svakom pojedincu koji se izdvoji iz skupine – onda postaje ranjiv. Što se više uspinjemo na ljestvici uspjeha, više smo sami. To moramo osvijestiti i s tim računati. Mislim da je pred ženama izazov – adrenalin i strast koje imamo doprinosi tome da mi možda ne shvaćamo koliko je nekog cilja zahtjevnoj teško doći.

Emancipacija je proces a procesi traju. Možda u budućnosti budemo govorili o nekim drugim vidovima emancipacije. Ono što je važno je uprava ta strast, koliko ćemo se nečemu posvetiti i koliko ćemo vremena uložiti. Sve ovisi o našim talentima.

Vi ste i umjetnička duša, ove ste godine izdali zbirku pjesma Istina – kako biste opisali ovu zbirku pjesama?

Od školskih dana me prati sklonost ka pisanju, pa nazovimo to umjetnošću. Dugo sam smatrala da u poslovnom svijetu umjetnost to ne ide zajedno jer je poslovni svijet uglavnom racio, a ovaj umjetnički je čista emocija.

Pisala sam i imala sam pripremljene zbirke poezije, mislila sam da će se to jednog dana objaviti. Tu je nastupila moja prijateljica, operna diva Antonella Malis koja mi je rekla da joj trebaju dobri tekstovi za pjesme pa sam joj ja pokazala svoju neobjavljenu zbirku i tako je to krenulo. Ovo je već treća zbirka pjesama, a neke pjesme su uglazbljene i dobile su prve nagrade stručnih žirija na glazbenim festivalima.

Objavila sam i tri ilustrirane slikovnice za djecu. Pisanje, ne troši puno mog vremena jer dolazi iz nutrine; jednostavno inspiracija se pojavu u nekom trenutku – tako nastaju stihovi.  Ako imate talent, onda se poruke prenose s lakoćom.

“PJESMOM SE IZRAŽAVAMO UNIVERZALNIM JEZIKOM, A POGLAVITO S UGLAZBLJENOM PJESMOM KOMUNICIRA SE NA SVIM RAZINAMA.”

Bavite se i humanitarnim radom, doveli ste i Bečki bal u Zagreb – što nam možete reći o svom humanitarnom radu – otkud toliko energije?

Doveli smo autentični Bečki bal u Zagreb te smo ga organizirali dva puta dosad. Nakon toga se pojavila korona pa trenutno više nije izgledno da ćemo raditi tako velike bajkovite skupove.
Ono što je važno je da radimo humanitarne stvari, osim toga to je bio i turistički doprinos ponudi grada Zagreba. Trenutno nema prigode za tim glamurom pa ćemo vidjeti što će se dogoditi sa socijalnim životom općenito.

Što smatrate da je najvažnije u privatnom i poslovnom životu?

Slobodu ZA a ne slobodu OD – to je poanta. Najvažnije je pomiriti sve sfere života, da su ravnopravne. To je najbitnije u početnom dijelu, dok se još tražimo, dok razvijamo svoju karijeru. Ti odnosi se kasnije fluidnije postave, sve se izravna. Najvažnije je da imate energiju i strast koja vas vuče. Bez strasti ne možete ništa, ona vas pokreće. Osjećaj zadovoljstva da ste nešto postigli i ostvarili na poslu i u privatnom dijelu je nagrada za sav trud.

Što biste poručili čitateljicama?
Prepustite se izazovima i živite svoje snove, uđite u borbu, trčite za svojim ciljem, radite i idite prema njemu. Najljepši dar je onaj urođeni dar, talenti koje imamo, to treba razvijati, nemojte to zatomljivati. Naravno, treba pomiriti privatno i poslovno. Na početku je to puno teže, ali kasnije se sve posloži. S vremenom to počinjemo raditi s lakoćom.

Foto: Vesna Boinović Grubić