Inženjer ili Inženjerka? – Žene u tehničkim strukama

Piše: Dubravka Lubina

 

Iako je granica između muških i ženskih zanimanja u zadnje vrijeme nešto slabije vidljiva, još uvijek je prisutna u nekim strukama, kao što su građevina, tehničke struke ili IT sektor. Neki jezici čak ni ne predviđaju žene u  zanimanjima kao što su piloti i vatrogasci. Tako se i geodezija nerijetko smatrala muškom strukom, ne samo kod nas nego i u svijetu. Moja percepcija geodezije bila je drugačija jer su iz obitelji za geodeziju bile vezane samo ženske članice.

No, jesu li inženjeri i inženjerke u tehničkim strukama u potpuno jednakoj poziciji? U razmišljanju o ovom pitanju, prisjetila sam se priča s kraja studija, kad su već neki iz društva počeli raditi. Jedna se kolegica zaposlila u tvrtki gdje je svaki dan išla na teren. Nama teren nije bio stran i vjerujem da većina kolegica i danas uživa i u tom dijelu posla. Nakon prepričavanja  njezinih prvih radnih dana, ozbiljno smo komentirale hoće li tako izgledati naši radni dani.

Na terenu je doživljavala omalovažavanja i kad smo ju pitali kako se nosi s tim, rekla je: ”Kako?! Pa ja ispričam svoje, što i kako se mora snimiti i onda odem u šumu plakati!”. Znalo je biti i komentara da bi kolega koji je odslužio vojsku bio bolji za neki zadatak.


Sjećam se i priče kolegice koja uz diplomu i iskustvo na terenu nije bila prihvaćena, a onaj presudni trenutak kad je postala – “gospođa inženjerka” došao je tek kad je naučila upravljati bagerom. Od kolegica ne čujem više ovakve priče, ali nije sve tako jednostavno. Tako je neophodno u dužem odsustvu, kao što je i porodiljni dopust, pohađati stručne konferencije i educirati se kako bi se zadržao status ovlaštenih inženjerki po povratku. Manje bitno, ali ipak primijećeno,
tiče se potvrde o završetku studija kao i pečata na kojima stoji stručno zvanje diplomirani inženjer geodezije.

Koliko je važno pitanje žena u geodetskoj struci, jasno je i po tome što je upravo pitanje žena u geodeziji ove godine i tema Europskog vijeća geodeta – Council of European Geodetic Surveyors: „Women in Surveying“.

Kad se vratim na početak, na onu granicu između muških i ženskih poslova, promijenim pogled i sjetim se što mi prođe kroz glavu kad vidim oglas za radno mjesto armirač/armiračica, zidar/zidarka. I koliko smo navikli na termin medicinska sestra pa je nezgodno u bolnici sresti medicinskog tehničara?

Na kraju mogu reći, iako rjeđe, ipak se još uvijek razlikuju tipično muški i tipično ženski poslovi. Ali baš zato, žene u muškim zanimanjima, jednako kao i muškarci u ženskim zanimanjima, koji se svakodnevno susreću sa svim izazovima koje nosi ta okolina, jedini mogu promijeniti tu pogrešnu sliku o takvoj podjeli poslova. Čak i kada to zahtjeva svladavanje dodatnih vještina kao što je upravljanje građevinskim radnim strojevima.

Jer ipak – znanje je najveći izvor moći.

Plan 360 d.o.o.

Foto:Pexels