Iva Babić -Žene u poduzetništvo ulaze nakon pomnog promišljanja i planiranja

 

Iva Babić je odvjetnica u Petrić & Kajić odvjetničkom društvu d.o.o. i u svom poslu se susreće s ljudima koji žele pokrenuti svoj biznis. Za žene kaže da se na poduzetništvo ne odlučuju naglo, već nakon pomnog promišljanja i planiranja. Kakvi su njeni savjeti za žene i koji su najveći strahovi kod žena početnica pročitajte u intervjuu koji je dala za Mrežu žena čija je članica.

Razgovarala:Ivana Radić

Iva koliko dugo radiš kao odvjetnica?

U odvjetništvu sam nešto više od pet godina, od čega sam od početka 2018. godine dio tima Petrić & Kajić odvjetničkog društva d.o.o.

Što je tvoje područje rada i što te najviše zanima, u čemu se pronalaziš?

Bavim se uslugama savjetovanja i zastupanja domaćih i inozemnih klijenata u području prava društava, parničnim postupcima, u sporovima iz trgovačkog i građanskog prava, radnog prava te naplate potraživanja.

Veliki dio mog područja rada odnosi se na pružanje podrške fizičkim i pravnim osobama prilikom osnivanja društava ili proširenja poslovanja. Također sam medijator, kao i ostali odvjetnici u društvu, te nam je tendencija upoznavanje stranaka s alternativnim načinom rješavanja sporova kroz medijaciju.

Imaš li kakvih doticaja sa ženama koje kreću u poduzetništvo i koje su njihovi najveći strahovi?

Često pružam podršku fizičkim i pravnim osobama koje tek pokreću poslovanje, osnivaju trgovačka društva, mijenjaju pravni oblik kroz koji posluju ili proširuju poslovanje. Veliki je broj žena koje se odlučuju na poduzetništvo. Prema mom dosadašnjem iskustvu, žene u poduzetništvo kreću nakon što su sve vrlo podrobno isplanirale, napravile poslovni plan i projekcije budućih nekoliko godina.

Žene se ne odlučuju za poduzetništvo naglo, nego kao i u većini ostalih situacija u životu donose odluku nakon pomnog promišljanja i planiranja. Mislim da se najveći strahovi žena prilikom ulaska u poduzetništvo ne razlikuju puno od strahova muškaraca odnosno da je svim poduzetnicima najveći strah i teret neizvjesnost koju poduzetništvo donosi. Kod žena se javljaju dodatni strahovi povezani uz balansiranje privatnog i poslovnog / poduzetničkog života s obzirom da se poduzetništvo živi 0-24.

Što bi poručila ženama koje kreću u poduzetničke vode?

Poručila bih im da budu hrabre i odvažne te da ne odustaju nakon kratkog vremena unatoč preprekama ili neuspjehu koji se svakome može dogoditi i koji je sastavni dio poduzetničkog života. Svakako bi preporučila da se prije pokretanja poslovanja i izbora pravnog oblika kroz koji će poslovati posavjetuju sa za to specijaliziranim osobama.

Zašto je važno imati dobrog odvjetnika pri sastavljanju društvenog ugovora?

Društveni ugovor je pravni temelj prilikom osnivanja trgovačkog društva odnosno pokretanja poslovanja te se zaključuje kada trgovačko društvo (d.o.o. ili j.d.o.o.) ima dva ili više osnivača / vlasnika. Uvijek naglašavam koliko je važno da se društveni ugovor ne radi po „špranci“ već da se obrati posebna pozornost na prava i obveze suvlasnika prilikom sastavljanja istog.

Naime, iako vam se prilikom osnivanja d.o.o.-a možda ne čini da ćete sa svojim suvlasnicima odnosno partnerima u poslovanju imati problema, često se u praksi pokaže da među suvlasnicima postanu sporne odredbe koje nisu uopće ili nisu dostatno ili pravilno definirane društvenim ugovorom.

Iz tog razloga, uvijek je bolje uložiti nešto više vremena i sredstava u sastavljanje kvalitetnog društvenog ugovora nego kasnije riskirati sudski postupak ili štetu koju bi pretrpjelo poslovanje.

Kako poduzetnicama savjetovati koji oblik društva je za njih najbolji?

Prilikom odabira oblika poslovanja, najčešće opcije pravnog oblika poslovanja koje poduzetnici biraju su d.o.o., j.d.o.o. i obrt. Međutim, da bi se ispravno određenom poduzetniku moglo savjetovati koji od ovih oblika bi za njega konkretno bio optimalan potrebno je uzeti u obzir cijeli niz faktora.

Tako primjerice, djelatnosti kojima će se poduzetnik baviti, koji su mu planirani prihodi i očekivani troškovi u prvoj godini poslovanja te u nekoliko godina od početka poslovanja, na koji način želi brendirati svoje poslovanje, tko će mu biti klijenti itd.

U svakom slučaju, teško je govoriti generalno jer će nekom poduzetniku biti isplativije uzimajući u obzir sve faktore odmah otvoriti d.o.o., dok netko drugi nema potrebe za osnivanjem d.o.o.-a već mu je dostatno poslovati kroz primjerice paušalni obrt.

Koliko angažman odvjetnika pri sastavljaju poslovnih ugovora može izbjeći velike štete u poslovanju?

Poduzetnicama koje vode vlastito poslovanje važno je da to poslovanje funkcionira i da se mogu baviti svojom djelatnošću odnosno onime zbog čega su i krenule u samostalno poduzetništvo. To će međutim biti teže ako se moraju opterećivati sa stvarima izvan njihove osnovne djelatnosti.

Naravno da većina poduzetnica ima široke poduzetničke vještine i znanja koja zadiru i u pravnu i u knjigovodstvenu domenu, ali smatram da nije dobro balansirati sa svim domenama poslovanja. Mi odvjetnici smo ovlašteni i specijalizirani pružati pravne usluge te će svakako poduzetniku biti lakše nama prepustiti jedan dio organizacije svog poslovanja koji se odnosi na pravni dio postavljanja i vođenja poslovanja.

Poslovni ugovori su poduzetnicima izuzetno važni jer su oni ti koji će se jednog dana čitati i tumačiti ako poduzetnik dođe u sukob sa svojim klijentom.

Dobar odvjetnik će poduzetniku dati savjet na što treba obratiti pozornost i pružiti kompletnu uslugu sastava takvih ugovora na način koji će štititi poduzetnika i njegovo poslovanje u slučaju da dođe do spora s klijentom.

I za kraj, što te ponukalo da se učlaniš u Mrežu žena?

Mrežu žena sam počela pratiti na društvenim mrežama i svidio mi se koncept funkcioniranja te aktivnosti koje poduzimate. S obzirom da veliki broj klijenata našeg Petrić & Kajić odvjetničkog društva d.o.o. čine upravo pravne osobe i poduzetnici, smatrala sam da sigurno mogu razmijeniti vrijedna iskustva s članicama Mreže žena koje su sve redom uspješne poduzetnice i poslovne žene.

Photo:Iva Babić, vlastita arhiva