Iz Skoplja u Zagreb – novi grad i novi početak

Razgovarali smo s Ivanom Milchevskom koja se iz Skoplja preselila  u Zagreb i krenula u novu životnu i poslovnu avanturu. Ivana je članica Međunarodne mreže poslovnih žena, bavi se digitalnim marketingom i svoju budućnost vidi upravo u tome. 

Razgovarala: Ivana Radić

Iz Skoplja u Zagreb? Kako se to dogodilo?/ Bila si predavačica iz poduzetništvau Skoplju, kakav je interes Makedonki za Poduzetništvo?/ Radila si u i nevladinoj udruzi? O čemu je riječ?

Prije 4 godina moj suprug je dobio posao u Zagrebu što nam je bila prilika da, kao obitelj, odemo u novi grad o krenemo u novu avanturu.
Prije dolaska radila sam kao viši predavač iz poduzetništva u Skoplju, na Integrated Business Faculty. To mi je bilo vrlo lijepo i jako korisno iskustvo.

Rad s mladim ljudima daje nam inspiraciju i osjećaj korisnosti jer to što mi znamo i radimo služi da ih naučimo kako bi se razvijali poslovno i osobno.
Zato je uloga predavača jako bitna u jednom društvu.

Kroz mojih, skoro 12 godina radnog iskustva, imala sam prilike raditi i na projektima koji su bili financirani od raznih donatora.
Ponekad su to bili projekti vezani za razvoj lokalne samouprave, ponekad obuke za profesore u srednjoj školi te pisanje case study-ja u regiji te na drugim projektima koje smo, kao organizacija, smatrali da su dobri za nas – fondaciju New Business Education. Ovo je samo doprinijelo da svaki predavač radi na svojim vještinama i da se upozna sa nevladinim sektorom.

Postoji veliki interes za poduzetništvom u Makedoniji, i poduzetnički duh se potiče već u obrazovnim srednjoškolskim institucijama, a kasnije i na Sveučilištima.
Žene i inače imaju prirodne karakteristike da se bave sa SMEs, pa tako i u mojoj zemlji ima jako puno žena koje se uspješne u onome što rade.

Jako pozitivno za žene i poduzetništvo u Makedoniji je da trenutna ministrica za gospodarstvo dolazi iz privatnog sektora, te je suosnivač e-commerce tvrtke.

Što ti najviše nedostaje kada pomisliš na Skoplje?

Prijatelji i moj ritam. Tada sam radila full time, što sam ovih nekoliko godina malo odložila zbog obitelji, ali sada polako i sigurno to mijenjam.

Opiši nam svoj poslovni put sada u Zagrebu?

Počela sa raditi u digitalnom svijetu. Oduvijek sam željela raditi na takav način, i sad mislim da je pravi trenutak. Bila sam na obuci za “Specijalist internet oglašavanja ” u jednom visokom učilištu. To je bio početak s kojim sam zaronila u digitalni svijet.
Još sam na početku, ali učim, radim neke web stranice. Želim steći iskustvo i samopouzdanje i krenuti raditi veće projekte.

Jesi li zadovoljna životom u Zagrebu? Što ti se sviđa a što ti je neobično?

Zadovoljna sam, u biti Zagreb i Skoplje su jako slični, tako da promjena nije bila prevelika. Ne mogu reći da mi je baš nešto posebno neobično ovdje. Zagreb me jako podsjeća na Skoplje od prije nekoliko godina, na mjesto gdje sam odrastala. Danas Skoplje ima drugačije lice, ali i dalje je moj grad. U Zagrebu smo već 4 godine i smatram da je Zagreb već moja druga domovina :).

Gdje se vidiš za 5 godina i kako ti Mreža žena može pomoći u ostvarenju tvojih ciljeva ?

Za 5 godina vidim se kao žena koja je ostvarila svoj cilj, a to je da radi ono što voli i bude uspješna u tome.
Postala sam dio Mreže žena, zato što mi se svidjela ideja umreženih žena, žena koji znaju što i kako treba da bi se snašle u business zajednici.

Kontaktirala sam vas prije 2.5 godine. Još tada sam se informirala o vašem radu, ali sam zbog trudnoće svoj profesionalni razvoj stavila sa strane.
Mislim da je jako dobro što članice imaju mogućnost družiti se jednom u mjesecu tako da se mogu upoznati i popričati i možda pomoći u ostvarivanju ciljeva.
Nadam se da će ova praksa druženja ostati u budućnost. Vidim da se Mreža širi što je jako dobro, i nadam se da će tako i ostati.