Žene & Knjige – književni klub Mreže žena preporučuje:

Knjige kojima ćete se uvijek rado vraćati, u svako godišnje doba

 

Najtoplije godišnje doba je tu, a godišnji odmori i službeno su počeli. Ljetni mjeseci obično su vrijeme kad nekako najviše naginjemo čitanju. Plaža, šum mora, blagi povjetarac borova i miris aromatičnih obalnih grmova čine posebno divnu atmosferu za uživanje i opuštanje uz dobru knjigu.

Kako bi odmor bio potpun, uz samo tijelo, potrebno je opustiti i um, a upravo su knjige te koje imaju stimulirajuć, gotovo holistički učinak na naše umove. Ne čudi stoga da su omiljen izbor mnogih za opuštanje na godišnjem odmoru, tim više što magični svjetovi u koje nas uvuku, daju novu dimenziju iskustvu i pojmu odmora, onog svakodnevnog kao i onog godišnjeg. Znaju to dobro i naše članice – poduzetnice i ljubiteljice pisane riječi, neke i same autorice.

Evo koje knjige preporučuju kao one kojima ćete se uvijek rado vraćati. Bilo za opuštanje, inspiraciju ili motivaciju i to u svako godišnje doba, ne samo ljeti, one kažu – ovo su neke od knjiga koje ne smijete propustiti:

 1. Ponoćna knjižnica, Matt Haig – Zanimljiva fikcija koje nas motivira da svoj život pogledamo iz različitih kuteva. Ponoćna knjižnica međunarodni je bestseler i knjiga 2020. godine po izboru čitatelja.
 2. The Kind worth killing, Peter Swanson – Lagano ljetno štivo u obliku super napetog i zanimljivog krimića.
 3. Tu sam pred tobom, Jojo Moyes – Bestseler prodan u više od pet milijuna primjeraka po kojem je snimljen i filmski hit s Emilijom Clarke i Samom Claflinom u glavnim ulogama.
 4. Koliba, William P. Young – knjiga za koju kažu: “Odlučite li se ove godine pročitati samo jednu knjigu, nek to bude ova”.
 5. Protiv sjevernog vjetra, Daniel Glattauer – Postoji li u svakodnevicom zaposjednutoj stvarnosti zaštićenije mjesto za doživljavanje čežnje od virtualnoga prostora? Ova “Duhovita verzija epistolarnog romana u informatičko doba” kako je roman opisao Kulturspiegel, suvremeni je predstavnik klasičnog žanra romana pisama te poetičan pokazatelj toga kako ljudski duh i njegov najčišći oblik – ljubav, ostaju isti bez obzira na razvoj tehnologije i njezin sveprisutni utjecaj.
 6. Relikvija, Eça de Queiroz – Zanimljiva fabula koja se grana u više tijekova i nosi potpuno nepredvidljive završetke svakako je pridonijela velikoj popularnosti ovog romana kao najpoznatijeg i najprevođenijeg djela njenog autora. Eçino pripovijedanje je tečno, lepršavo i dojmljivo, a čitatelj je na kraju nagrađen čudesnim slikama, maštovitim jezičnim konstrukcijama i osjećam da je “dobra knjiga uistinu čovjekov najbolji prijatelj”.

Podjednako zanimljivim kao i fikcija koju mi žene obožavamo, mogu biti knjige koje će nas potaknuti na pozitivne promjene u našim životima i skrenuti nam pažnju na one aspekte života koje često u svojoj svakodnevici zanemarujemo:

 1. Kada tijelo kaže NE (cijena skrivenog stresa), Gabor Mate – Izvrsna knjiga koja opisuje zašto smo bolesni, koji su uzroci i kako se riješiti bolesti. Poučava nas da je sve “u našoj glavi”, a dok ne osvjestimo obrasce koje živimo, bolest je tu da nas nauči.
 2. Deset puta sretniji, Owen O’Kane – Kako jedna od naslovnica kaže, ovo je “knjiga koja će vas nepobitno promijeniti na bolje”. Njen sadržaj djelo je poznatog britanskog psihoterapeuta čije su knjige oduševile milijune ljudi, a ovom knjigom nas uči kako se osloboditi svega onoga što nas sputava u životu.
 3. Kako biti potpuno neuspješan u životu, poslu i u svemu, Steve McDermott – U 44i ½ koraka autor nas na gotovo zlobno duhovit način uči kako do trajnih i neizbježnih, ispodprosječnih ostvarenja. Kao izvrsni “protu-životni” priručnik, knjiga nam zapravo obrnutom psihologijom pokazuje kako postati izvanredno uspješan.
 4. Kako (P)ostati zdrav, Bruno Šimleša – Moto knjige ovog poznatog domaćeg autora je “u zdravom duhu, zdravo tijelo”. Obrnuto poznatoj izreci, ova knjiga nas podsjeća na to kako sami utječemo na razvoj bolesti, ali i kako se suočiti i nositi s istom.
 5. Prehrana za koju smo stvoreni i Postom do zdravlja i dugovječnosti, Dalibor Petrinić – Knjiga o prehrani još jednog domaćeg autora, jedina je knjiga o prehrani koja ne nameće niti jedan način prehrane kao univerzalni, te koja izdvaja svjesno uživanje u hrani kao najbitniju stavku. Svojom knjigom o postu, autor objašnjava sve o postu i njegovoj učinkovitosti, što jesti prije, a što nakon posta, vježbanje prije posta, što to znači zdravo se hraniti, važnost emocija te mnoge druge stvari.
 6. Godinu starija, godinu bolja, Caroline de Maigret i Sophie Mas – Ovaj inspirativan osvrt dvaju autorica uči nas kako u nama žive različite dobi: dob koja nam je određena godinom rođenja i naša emocionalna dob. U isti mah dirljiv i urnebesno smiješan, ovaj divan vodič bez dlake na jeziku pronicljivo ilustrira što to znači biti punokrvna žena.
 7. Otrovne prijateljice, Susan Shapiro Barash – Ova knjiga otkriva tko su nam iskrene prijateljice, one za koje se vrijedi boriti i zadržati ih, ali i tko su one od kojih se treba odvojiti. Na potpuno nov i zabavan način Shapiro Barash razmatra veze (i okove) ženskih prijateljstava i zakoračivši u to još nedovoljno istraženo područje nastoji nam pomoći da prepoznamo i naučimo cijeniti prijateljice koje nam uistinu žele dobro – iskrene prijateljice za cijeli život!
 8. Buđenje boginje, Goga Balaban – Ova knjiga daje uvide i uputstva kako da postanemo razigranom, hrabrom, senzualnom i intuitivnom ženom. Podsjeća nas što je moć – ženska, sofisticirana, miroljubiva… ona koja pomjera planine i dovodi sve u balans. Ljeto je super vrijeme za jednu ovakvu temu i vlastitu introspektivu.
 9. Ovladajte vremenom iznutra prema van, Julie Morgenstern – Knjiga predstavlja cjeloviti sustav preuzimanja nadzora nad vlastitim vremenskim rasporedom i životom. Jednostavna, pitka, praktična knjiga i uvijek aktualna tema.
 10. Granice, Henry Cloud i John Townsend – Kada reći “DA”, kako reći “NE” i preuzeti nadzor nad vlastitim životom. Izvrsna knjiga prožeta citatima iz Biblije.

Većina ovih knjiga dostupna je u hrvatskim knjižarama, dok se ostale mogu naći na Amazonu te drugim online trgovinama.

Zahvaljujemo našim članicama što su s nama podijelile što je na njihovoj “reading listi” te na divnim i detaljnim preporukama.