Los Angeles – više od filma

 

Los Angeles je nesputani šampion zapadne obale SAD kada se govori o kulturi, značaju, privredi pa, na kraju krajeva, i turizmu. Najveći grad Kalifornije, poznat po industriji zabave, kilometrima plaža, suncu i glamuru privlači milijune turista godišnje.

Hollywood

Kao što i samom gradu postoje oprečna mišljenja (od razvikane trgovine snova do najboljeg mjesta za život), tako i njegova najpoznatija atrakcija izaziva polemike. Dok gomila posjetitelja Los Angelesa hrli slikati se s čuvenim znakom Hollywood u pozadini, drugi ga nazivaju najprecjenjenijom  turističkom atrakcijom na svijetu.

Da bi stigli do znaka trebate se dugo probijati kroz promet milijunskog grada grada, a zatim bar pola sata hodati kroz ne naročito zanimljiv krajolik da bi dobili iole pristojniju sliku. Bio precijenjen ili ne, ovaj znak je svakako jedan od najpoznatijih na svijetu, a nastao je ni manje ni više kao reklama za prodaju nekretnina u okolici.

Nekoliko puta je ovaj znak bio na korak od rušenja zbog očajnog stanja u kom se nalazio, a posljednji put ga je spasio ni manje ni više nego osnivač časopisa „Playboy“, Hugh Hafner, koji je 1978. organizirao prikupljanje sredstava za njegovu obnovu. Mnogi posjetitelji umjesto posjete znaku odluče otići u zabavni parku Universal Studios-a, koji je u cjelini posvećen filmskoj industriji, kazalištu Kodak (u kom se dodjeljuju Oscari) ili nekom od brojnih muzeja posvećenima filmu.

Osnutak Los Angelesa

Los Angeles su osnovali španjolski kolonisti i nazvali ga El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, ili Grad naše Gospe kraljice anđela, ali su do danas samo anđeli ostali u imenu. I danas gotovo 40% stanovnika Los Angelesa govori španjolski kao prvi jezik, a uz engleski i španjolski, na ulici se često mogu čuti i korejski, kineski, filipinski… Stanovnici ovog grada pričaju čak 224 različita jezika što Los Angeles čini jednim od lingvistički najraznovrsnijih gradova.

Ukoliko ne pričate isključivo eskimski ili baskijski vjerojatno ćete se lako snaći u Los Angelesu. Jedna od najpoznatijih četvrti u gradu je kineska (China Town) i svakako je vrijedi posjetiti, htjeli vježbati kineski ili ne.

Promet Los Angelesa

Promet u Los Angelesu je posebna priča, a veličina grada vam ne omogućava da ga izbjegnete, ukoliko želite igdje stići. Izbor koji imate je preskupi taksi (koji morate unaprijed rezervirati), iznajmljivanje automobila i upuštanje u izuzetno kaotičan promet ili vožnja javnim prijevozom, koji je opisan kao je nepouzdan, neudoban, nefunkcionalan, jednom riječju užasan.

Ako već trebate negdje zaglaviti, neka to bude u tunelima čuvene „Posljednje knjižare“, trgovine knjiga poznate po nevjerojatnim skulpturama napravljenima od knjiga. Reklo bi se idealan način da se Instagram generacija upozna s književnom produkcijom. Uz tunel u knjižari, možete se izgubiti i u tunelima ispod grada, kojima je nekad prolazio Metro. Danas vlakovi više ne voze njima, ali su postali izvor nevjerojatnih priča o mafijašima koji su tokom prohibicije tuda nosili alkohol da skrivenih pubova ili o policajcima koji ih koriste za nečasne aktivnosti… Svaki vodič zna bar jednu od ovih priča i rado će vam ih ispričati

Kada posjetiti Los Angeles?

U biti kad god vam odgovara, grad ima izvrsnu klimu, ljeta nisu previše vruća, a zime previše hladne. Jedina sezona koju treba izbjeći je sezona šumskih požara, koji se najčešće događaju krajem ljeta ili početkom jeseni.

A kako stići do Los Angelesa…

Zrakoplovne kompanije Air France i KLM ovoga siječnja nude svojim putnicima poseban popust na daleke destinacije poput Los Angelesa u svojim kampanjama Rendez Vous (Air France) i Real Deal Days (KLM).

Putnicima iz Zagreba ponuđene su jedinstvene cijene za povratne karte do brojnih destinacija širom svijeta. Promotivne kampanje traju od 5. do 25. siječnja, a karte se mogu iskoristiti do 30. lipnja 2023. godine.

Ponuda vrijedi za povratne karte, a u cijenu su uključene sve pristojbe.

Promocije pogledajte  OVDJE i na KLM Real Deal Days | KLM.com

Ponuda vrijedi za povratne karte, a u cijenu su uključene sve pristojbe.

Foto: Pexels.com AF, KLM.