Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava se svake godine 25. studenog, posvećen podizanju svijesti o globalnom problemu nasilja koje žene doživljavaju. Ovaj dan ne samo da ističe izazove s kojima se suočavaju žene diljem svijeta, već potiče i napore usmjerene prema suprotstavljanju i sprječavanju tog nasilja.

Povod za odabir 25. studenog kao Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama leži u tragičnom ubojstvu sestara Mirabal, poznatih kao “Las Mariposas”, u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Aktivistkinje koje su hrabro pružale otpor diktaturi Rafaela Trujilla postale su simbol hrabrosti i otpora žena nasilju.

Cilj ovog dana je podizanje svijesti o različitim oblicima nasilja koje žene doživljavaju, uključujući fizičko, emocionalno, seksualno i ekonomsko nasilje. Naglašava se i važnost prevencije, zaštite žrtava te kažnjavanja počinitelja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama potiče razgovor o ovom ozbiljnom pitanju i mobilizira zajedničke napore kako bi se stvorilo društvo u kojem nema mjesta nasilju.

Stanje u Hrvatskoj

Svake petnaest minuta, jedna žena u našoj zemlji doživi neki oblik nasilja. Ova uznemirujuća statistika postavlja nas pred izazov da zajedno radimo na stvaranju društva u kojem će svaka žena osjećati sigurnost i poštovanje. Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, važno je podići svijest o ovoj alarmantnoj stvarnosti.

Jedan od najuznemirujućih podataka koji izlazi iz ove statistike jest činjenica da je dom najnesigurnije mjesto za ženu. Najčešće su žene žrtve nasilja od strane svojih partnera ili članova obitelji. Ova spoznaja postavlja pitanje kako dalje unaprijediti sustav podrške žrtvama, ali i kako raditi na prevenciji nasilja u obiteljskom okruženju.

Uz podizanje svijesti, ključno je poticati otvoren dijalog o nasilju nad ženama te poticati aktivnu ulogu svih društvenih čimbenika u borbi protiv ove pošasti. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je da smo svi odgovorni za stvaranje društva u kojem nema mjesta nasilju, gdje svaka žena može živjeti slobodno i bez straha.

Svijet

Diljem svijeta, niz kampanja, događanja i aktivnosti organizira se s ciljem isticanja važnosti rješavanja problema nasilja nad ženama. Ove inicijative potiču suradnju među državama, organizacijama civilnog društva i pojedincima kako bi se ostvarila ravnopravnost spolova i zaštitila osnovna prava žena.

Uz prisjećanje na hrabre sestre Mirabal i mnoge žene u Hrvatskoj i regiji, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjeća nas na važnost kontinuirane borbe protiv nasilja i izgradnje društva u kojem svaka žena može živjeti bez straha, s poštovanjem i jednakim pravima.

#16DaysOfActivism #ZajednoProtivNasilja #MeđunarodniDanBorbeProtivNasiljaNadŽenama