Moja energičnost zapalila je poduzetničku iskru u meni koja i dalje tinja

 

Razgovarala: Tajana Knez

Razgovarali smo s našom članicom Željkom Bučec iz tvrtke Schneider Electric. Diplomirani ekonomist, ovlašteni računovođa, voditelj računovodstva i financija za Hrvatsku, BiH i Sloveniju u tvrtki Schneider Electric koja je koji je predvodnik  u području digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacijom:

„U poslu me motivira činjenica da radim za tvrtku koja razvoj novih tehnologije koristi za unaprjeđenje kvalitete života budućih generacija i očuvanje okoliša. Mogu reći da se temeljne vrijednosti koje u životu cijenim poklapaju s vizijom tvrtke u kojoj radim. To je zaista inspirirajuće.“

 

KAKO JE POČEO MOJ POSLOVNI PUT U BRANŠI ENERGETIKE

Moj poslovni put počeo je u Splitu. Iako sam iz Zagreba htjela sam otići studirati van svog grada, van svoje zone komfora. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta na Sveučilištu u Splitu zaposlila sam se u knjigovodstvenom servisu gdje sam ispekla zanat i gdje su vladali korektni poslovni odnosi do momenta kada sam ostala u drugom stanju. Petnaest dana pred porod uručen mi je otkaz. Kao mladoj ženi  to mi je bio veliki udarac. Nakon jednog šoka uslijedio je i drugi. Imala sam doista težak porod i posljedice tog poroda manifestirale su se kroz određene, srećom privremene, motoričke  teškoće u prvim godinama života moga sina. Ti događaji primorali su me da brže odrastem i ojačam. Tako to obično biva, negativna iskustva na kraju nas učine snažnijima.

Nezaposlenost me natjerala da prije završetka porodiljnog potražim novi posao kojeg sam ubrzo pronašla u jednoj internacionalnoj kompaniji, lidera na području industrijske tehnologije. Tako je započeo moj poslovni put u energetskoj branši gde sam provela osam godina radeći na različitim pozicijama u financijama, sve dok se nije otvorila zanimljiva pozicija u Schneider Electricu.

Željka Bučec intervju

MOJA ENERGIČNOST ZAPALILA JE PODUZETNIČKU ISKRU U MENI KOJA I DALJE TINJA

Osim što voliš svoj posao i u njemu si uspješna i zadovoljna okušala si se i u poduzetničkim vodama. Ispričaj nam o tom poduhvatu.

Zajedno s prijateljicom otvorila sam studio za oblikovanje tijela i zdravo mršavljenje naziva Tri Gracije. Investirale smo u salon i aparaturu te imale zaposlenu osobu. Obje smo to radile uz svoje poslove.  Salon smo otvorile nedugo nakon početka recesije kada se zbog smanjenog interesa za takvim uslugama dogodio bum posebnih ponuda i velikih popusta kakve je primejrice davala tvrtka Crno jaje.  Poslovanje  nije išlo baš kako smo zamislile, no trudile smo se. Prvo smo salon imale u Sesvetama, a kasnije na Selskoj. Funkcionirali smo neko vrijeme, a onda su nam se putevi razišli. Prijateljica se preselila, a ja sam ostala ponovno u drugom stanju. Započinjala je nova faza života i meni i njoj. Salon smo na kraju prodale, ali ništa ne bih mijenjala. Svako iskustvo čovjeka izgradi i nečem poduči. Zajednički salon bila je naša ideja iz studentskih dana. Ostvarile smo tu ideju i na to sam ponosna.

Kažu da jednom zapaljena poduzetnička iskra stalno tinja. Da li poduzetnički duh i dalje živi u tebi i spremaš li možda neke nove ideje?

O da! Energična sam i temperamentna osoba. Višak energije moram nekamo usmjeriti i novi projekti me raduju. Jedan takav projekt je proizvodnja vina koju je samostalno pokrenuo moj brat u Iloku, a ja mu vodim financije i pomažem u poslovanju. Prije dvije godine kvaliteta njegovih vina je prepoznata i nagrađena srebrnom medaljom na 49. izložbi vina kontinentalne Hrvatske i ove godine zlatnom medaljom.

 

MEĐUSOBNA PODRŠKA ŽENA IZNIMNO JE VAŽNA

Zašto si odabrala biti članicom Međunarodne mreže žena i koja su tvoja očekivanja?

Često se nama ženama dogodi da se izgubimo u ulogama koje nam život nosi. Odjednom kao da nam se mnogo toga sruši na leđa i onda kao da nesigurno važemo koliko sebe u koju ulogu moramo dati. Ni jedna uloga ne bi trebala umanjivati onu drugu. Posao ne smije umanjivati ulogu majke i obrnuto, majčinstvo ne bi trebalo umanjiti našu poslovnu vrijednost osim ako žena sama tako odluči.

Žene je stoga često potrebno podsjetiti na ono što žele ili su željele i isto tako podsjetiti ih da one to mogu i da su dovoljno vrijedne i snažne.

Upravo to vidim u Mreži žena. Skup žena iz poduzetničkog i korporativnog svijeta koje se međusobno inspiriraju svojim pričama, spremne su jedna drugu podržati i pomoći.  Neizmjerno me inspirira i različitost žena u mreži. Od svake članice naučim i primijenim nešto novo. Takva udruženja želim podržati svojim članstvom.

ODVOJITI KVALITETNO VRIJEME ZA OBITELJ VAŽAN JE DNEVNI RITUAL KOJEG NE PRESKAČEM

Majka si sina i kćeri. Mogu reći da vodiš jedan tim doma i drugi tim na poslu. Kako balansiraš majčinstvo i posao, kako izgleda jedan vaš dan?

Smatram sebe izuzetno organiziranom osobom, pa me to spašava i u balansiranju majčinstva i posla. Kao i većini, dan mi započinje spremanjem djece za školu, pripremanjem doručka, slijedi vožnja djece, a onda započinje poslovni dan, sastanci, mailovi,  rješavanje raznih situacija i sl. Dogode se i prekovremeni koji onda zahtijevaju koordinaciju sa suprugom koji mi je velika potpora i naravno neizostavnim „baka servisom“.

Važno je u obiteljskom životu imati rituale kojih se držimo i koji nas usidre u atmosferi koju želimo stvoriti. Ja svaki dan nastojim barem pola sata provesti s djecom u razgovoru i igri. To je naša obavezna rutina koje se ne preskače, bez obzira na to kakvog sam raspoloženja, kako je protekao moj dan i koje sve obveze do kraja dana očekuju sve nas ukućane.

Uživamo i u putovanjima koja volim organizirati. Trudim se da zajednički stvaramo uspomene i da im pokažem ljepote i različitosti koje svijet nudi.

 

SVAKI NOVI DAN NOVA JE PRILIKA ZA STVARANJE ŽIVOTA KAKVOG ŽELIMO

Što te inspirira i pokreće?

Činjenica da sa svakim novim danom imamo priliku nešto novo naučiti, doživjeti i učiniti jako me inspirira. Kad pogledam unatrag i sagledam sve događaje u mom životu, shvatim koliko su neki tada veliki problemi i velike borbe zapravo nevažni.

Naučila sam da mi ne možemo utjecati na događaje, ali možemo utjecati kako mi reagiramo na iste. Naše reakcije određuju snagu i razvoj događaja. Toga moramo biti svjesni.

Divno mi je to što pričaš. Svi smo tu negdje, paralelno razvijamo posao i gradimo sebe. I to je super jer onda možemo puno naučiti našu djecu. Koje su osnovne vrijednosti koje bi željela usaditi svojoj djeci?

Moralnost i poštenje prve mi padaju na pamet. Bitno mi je da nauče prihvaćati ljude i uvažavati njihove različitosti jer u tome je prava ljepota Svijeta.

Neke temeljne stvari možemo usaditi djeci, a neke moraju sami otkriti na njihovom putu, tako to ide.