Možete sve što zamislite, ako vjerujete u sebe!

 

Ljiljana Filipović polaznica je Male škole poduzetništva za žene kojoj se pridružila u jednom od naših prvih ciklusa. Zadovoljna svojom odlukom da nam se pridruži na predavanjima, kaže kako se osjećala vrlo inspirirano među drugim ženama na edukacijama, što nas je među ostalim motiviralo da podijelimo njezinu priču. Ljiljana danas već zasigurno i sama inspirira druge oko sebe svojim impresivnim školovanjem, te na temelju dosadašnjeg iskustva kaže kako je najvažnije ostati fokusiran na svoje ciljeve i znati da za svaki problem postoji rješenje.

 

Ljiljana možeš li nam se predstaviti?

Moje ime je Ljiljana Filipović. Imam 24 godine, studentica sam 2. godine diplomskog studija  Međunarodnog menadžmenta na National Research University Higher school of Economics u Moskvi. Riječ je o jednom od najboljih svjetskih sveučilišta. Program je namijenjen osposobljavanju stručnjaka na međunarodnoj razini.
Radim i dodatnu edukaciju na MBA studiju Menadžmenta na Zagrebačkoj školi Ekonomije i Menadžmenta (ZŠEM). Također studiram i na diplomskom studiju Novinarstva na Fakultetu Političkih Znanosti u Zagrebu, a završila sam i preddiplomski studij Međunarodnih odnosa na Sveučilištu Libertas.

Kako je došlo do tvog studija u Rusiji?

Tijekom studija Međunarodnih odnosa počela sam se sve više zanimati za gospodarske odnose i poslovanje s Rusijom. Kako bih upisala diplomski studij u Moskvi, prošla sam niz edukacija i konferencija u Hrvatskoj i inozemstvu te sam prijavivši se za stipendiju ruske vlade za studij u Rusiji postala studenticom na jednom od najprestižnijih ruskih i svjetskih sveučilišta.

Rusija ima posebno mjesto u mojem srcu, a Moskva je vjerujem jedno od najljepših mjesta na svijetu.

Koliko ti znači sudjelovanje na Maloj školi poduzetništva za žene?

Prilika sudjelovanja na Maloj školi poduzetništva za žene imala je veliko značenje za mene. Kao jedina studentica na ovom programu osjećala sam se vrlo inspirirano među svim tim uspješnim poslovnim ženama koje su već postavile i ostvarile svoje životne ciljeve.

Sjećam se još uvijek predavanja Mirjane Petković koja je naglašavala koliko je pozitivno razmišljanje važno te naša percepcija sebe i svega oko sebe. Na jednoj od radionica zamišljale smo da je naš cilj već ostvaren, i ja sam tada govorila sebi „Ja sam u Moskvi na studiju“ što se i ostvarilo par mjeseci nakon toga.
Izrazito sam zahvalna svim divnim ženama koje sam upoznala te dragoj Ivani Radić na svim savjetima i znanju koje sam dobila.

Što te posebno motivira i inspirira?

Motivira me svaki novi cilj i izazov koji si postavim. Kada mislite kako je nešto neostvarivo i nemoguće, pa se onda nasmijete sebi kad vidite da ste uspjeli i da možete sve što zamislite, naravno, ako vjerujete u sebe.

Inspirira me vidjeti ljude koji žive svoje snove. Sve one koji su se odvažili živjeti život kakav su željeli. Nadovezat ću se na poruku iz knjige „Bez problema do rješenja“, kako smo svi mi kreatori vlastitog života, i ako nekoga treba okriviti za svoj život, onda je to upravo ona osoba koju vidite kad pogledate u ogledalo.

 

Rekla si da te inspirirala knjiga Bez problema do rješenja – na koji način?

Osvojila sam je na nagradnoj igri na Mirjaninom Facebook profilu, slučajnost ili ne.. (ja vjerujem da je došla u pravo vrijeme i da sam je baš ja tada trebala pročitati). Uz nju je stigla snažna poruka napisana na koricama „Budi uvijek u sada i ovdje“.

Rekla bih kako je ovo razdoblje s početkom pandemije utjecalo na sve nas. Takozvani kaos i promjena svih planova utječu na to da ponekad najteže u svemu bude ostati fokusiran na svoje ciljeve i znati da za svaki problem postoji rješenje.

Ova knjiga koja je prožeta stvarnim životnim pričama od kojih svaka od njih ima svoju poruku, može se čitati i kao priručnik sa savjetima „onda kad zatreba“.

Posebno me dotakla poruka kako smo svi mi povezani i utječemo jedni na druge, kako se sve događa s razlogom i kako treba uvijek izvući nešto pozitivno iz svega.

Imaš li neki uzor u svom životu?

Rekla bih da mi je uzor svatko tko je svojom pojavom u mojem životu obogatio moj život, svatko tko je dovoljno hrabar i odvažan da ostvari i živi svoje snove, svi oni koji su bez obzira na prepreke pred sobom, uspjeli sve što su zamislili, a pri tome su ostali ono što jesu, ljudi koji zrače ljepotom svoje duše.

Koji su ti planovi za budućnost?

Za početak završiti studij, razmišljam upisati i doktorat te krenuti u poslovni svijet, voljela bih i sama jednog dana inspirirati nekoga te pomoći nekome da ostvari svoje snove, možda i napisati svoju knjigu.

Knjigu „Bez problema do rješenja“ možete kupiti narudžbom na mail: ivana@ivanaradic.com po cijeni od 99,00 kn plus troškovi poštarine.