Napravite analizu svog poslovanja, ali radite i na sebi

 

Manuela Stamatović vlasnica je poduzeća Puzzle Consulting iz Beograda, za kraj 2020. s nama je podijelila neka svoja razmišljanja o nadolazećoj godini.

Manuela ističe da joj je u 2020. godini najteže pala uskraćenost da se vidi i druži s drugim ljudima, bilo poslovno ili privatno. Posebno se ovo ograničenje odrazilo u poslovnom smislu, jer konzultant treba stalan kontakt s drugim ljudima kao jedan od ključnih koraka za daljnji razvoj poslovanja. Nova poznanstva, razmjena iskustava, sudjelovanje na radionicama ili konferencijama su sve dijelovi posla koji ne samo da je koristan, nego je u isto vrijeme i užitak.

Unatoč svim izazovima ove godine je održala stabilno poslovanje svoje tvrtke, ali i uspostavila nove suradnje.

Uspostavljanje novih odnosa

Sljedeće godine će joj  fokus biti na ponovnom uspostavljanju kvalitetnih odnosa i stjecanju novih kontakata, daljnji razvoj suradnje s postojećim klijentima, kao i na akviziciji novih klijenata. Ono što bi voljela je da se u projektima razvoja poslovanja, koje radi za klijente, posebno skoncentrira na postavljanje strategija dugoročnog razvoja, uzimajući u obzir potencijalne krize i teške okolnosti za rad. Posebnu pažnju će staviti na pozitivnu komunikaciju – ne samo u međusobnoj komunikaciji i suradnji, nego i u komunikaciji i porukama koje šaljemo potrošačima i kupcima.

 

Preporuke za poduzetnice

„Ukoliko to već niste učinile tijekom ove godine, iskoristite naredne mjesece i napravite analizu i presjek stanja vašeg poslovanja. Utvrdite što su vam jake strane, koje aspekte vašeg biznisa je možda potrebno unaprijediti i što su vam potencijalne nove prilike za razvoj poslovanja u 2021. Možda vam je cijela ova situacija otvorila neka nova vrata, ili neke nove mogućnosti? Svakako ne treba ‘staviti glavu u pijesak’, nego idemo vidjeti kako možemo dalje rasti i razvijati se. Ukoliko ne možete sami, zatražite pomoć! Zajedničkim snagama se problemi mnogo lakše rješavaju.

Na osobnom planu, nastavite ulagati u osobni razvoj i edukaciju. Doživotno učenje je blagoslov i to će vam pomoći da ne samo napredujete na osobnom i poslovnom planu, nego će vas učiniti i samouvjerenijima u nastupu i pregovorima. Danas ima toliko mogućnosti i izbora, naročito kada je u pitanju online edukacija – samo je potrebno izabrati!“

Manuela se dosta bavila pitanjima što će se događati nakon krize i  kroz seminar Novo Normalno koji je održala  2 puta u toku 2020. godine i koji planira nastaviti 2021.g. čim se za to stvore uvjeti. Razni izazovi će i dalje biti tu, kao i ubrzan tehnološki razvoj koji će se nastaviti i u narednom razdoblju.

„U 2021.g.  ćemo biti i dalje oprezni, neki veći projekti će se odlagati dok ne budemo sigurni da je stanje stabilno. Naši kupci će i dalje najviše tražiti sigurnost, dom će i dalje biti naše mjesto za druženje, razonodu, učenje i vježbanje. Sve te činjenice treba imati u vidu kada planiramo i organiziramo naše poslovanje.  Važno je da ostanemo agilni, fleksibilni i da naš biznis prilagodimo potrebama i željama naših kupaca koliko je to moguće, da budemo tu za njih,  pokažemo razumjevanije za njihove potrebe i da ih podržimo kada možemo.“

Photo:vlastita arhiva i Pexels.com