Nena Mrkonjić: “Poduzetništvo prije svega”

 

Nena Mrkonjić, poznata dizajnerica interijera svoju je kreativnu karijeru gradila u poznatoj internacionalnoj kompaniji L’Oreal Adria, a okušala se i u poduzetničkim vodama.

Kako je izgledao tvoj poslovni put? Što je najprije zaokupilo tvoju pažnju i potaknulo zanimanje?

Svoj put prema uspjehu odabrala sam u kombinaciji s više načina učenja…. Pučko Otvoreno Učilište, Visoka Škola za Menadžment. Najprije sam se educirala putem interneta, knjiga, časopisa i modnih događanja da bi 2006. otišla u Johannesburg na usavršavanje u Make Up School.

Nena Mrkonjić - Međunarodna mreža poslovnih žena
Moje iskustvo u Južnoafričkoj Republici me naučilo da bi svi ljudi trebali imati razumijevanja, ljudskosti te da bi svatko svoje znanje trebao dijeliti s onima koje zanima njihovo područje rada.

Oduvijek su me zanimale kreativne stvari pa sam se odlučila na školovanje za dizajnera interijera. Diplomu za dizajnera interijera dobila sam 2018. od Sveučilišta Centre of Excellence Manchester.

Poduzetništvo prije svega

Od početka svoje profesionalne karijere imala sam želju biti poduzetnica kako bih kroz svoj samostalan poduzetnički rad mogla ispoljiti svoju kreativnost iskoristiti u svom poslu. No svakako, dug je put od želje i vizije do realizacije takve ideje i razvoja poslovnog puta koji nije bio nimalo lagan. Kroz svoj profesionalni razvoj, između ostalog, radila sam i u tvrtki DOMUSplus, u suvlasništvu mog supruga gdje sam u suradnji s kolegama, imala priliku razvijati se i učiti od najboljih mladih arhitekata i inženjera punih ideja i entuzijazma. Kroz praćenje razvoja firme DOMUSplus, od jedne male firme u samim počecima, sve do značajnog igrača na domaćem i europskom tržištu niskoenergetskih objekta, u meni je sve više rasla želja za razvojem vlastite poduzetničke priče.

Želja za kreativnošću uvijek te gura naprijed; „Mreža žena u tome mi je puno pomogla“

Oduvijek je u meni tinjala želja za kreativnim postignućima, koja bi s jedne strane ispunila moje želje u mojem profesionalnom razvoju, a s druge strane da bi plodovi mog truda i rada pružali zadovoljstvo mojim klijentima. Spomenuti put je dugotrajan proces građenja karijere, koji se mora proći korak po korak, stepenicu po stepenicu. On sigurno uključuje uspone i padove, konstantno školovanje, educiranje, te stalno praćenje i osluškivanje trendova na tržištu te želje klijenata. Mreža žena mi je dala dodatnog znanja i vjetar u leđa da podignute glave hrabro krenem u poduzetničke izazove!

Koji su tvoji poslovni ciljevi za budućnost?

Jedan od sljedećih ciljeva je proširiti suradnju između DOMUSplus i LF Design, čime bi se na domaćem i stranom tržištu pojavio jedan unikatan novi proizvod. Investitori koji bi znali prepoznati takav proizvod mogli bi na jednom mjestu dogovoriti izgradnju svog obiteljskog doma, koji bi bio oplemenjen sinergijom kvalitete jake tvrtke za niskoenergetske montažne objekte s jedne strane te educirane i perspektivne ekipe za unutrašnja uređenja i dizajn s druge. Proizvod koji bi dobili bio bi unikatan, samo njihov, a put dolaska do takvog proizvoda za njih bi značio veselo i zabavno putovanje, a ne muku s građevinskim tvrtkama kakvu svaki prosječni investitor koji je gradio svoj dom do sada poznaje.

Suradnja poslovnih žena slične energije i vizije je recept za uspjeh

Iako još uvijek na samim počecima, entuzijazam, znanje, iskustvo i inovativnost suradnika u ovom zajedničkom projektu daju mi za pravo vjerovati da će ova suradnja uroditi lijepim projektima, ali i na samome kraju, zadovoljnim investitorima, koje će moći izjaviti da su njihove želje ne samo ispunjene, nego i premašene, gledajući finalni proizvod. Dubokog sam uvjerenja da je suradnja kolegice Livije Macinić i mene savršena kombinacija uspješnog poslovanja dviju poslovnih žena različitih razvojnih putova, ali slične energije i vizije.