Održan panel Žene u biznisu – moderni mit ili budućnost?

U organizaciji Međunarodne mreže poslovnih žena i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore održan je panel Žene u biznisu – moderni mit ili budućnost? Na penalu su govorile Mirsada Kudrić – Robert Bosch d.o.o., Sonja Popović -SAP Hrvatska, Medeja Lončar – Siemens Hrvatska i Slovenija, Jadranka Primorac – Specijalna bolnica Sv. Katarina i Gordana Tokić Špoljar –Zona – centar za refleksoterapiju.

Statistike nam ne idu u prilog

Na početku panela okupljenim ženama, njih 90, obratio se Sven Thorsten Pothoff, direktor Njemačke komore koji je istaknuo da su žene i dalje podzastupljene na visokim pozicijama i da to nije rezervirano samo za Hrvatsku nego da, unatoč tome što brojke koje se tiču obrazovanja idu u korist žena, situacija na tržištu je daleko od poželjne.

Žene su sposobnije, ali im nedostaje hrabrosti

Gđa Sonja Popović je istaknula da su žene daleko sposobnije i da imaju puno vrlina koje se tiču međuljudskih odnosa, rada  u timu i liderskih vještina i da ona smatra da svaka žena može uspjeti ako se odluči. Gđa Mirsada Kudrić je rekla da se ona zalaže za uvođenje kvota jer smatra da je proces dolaska žena na visoke pozicije, u politiku i institucije prilično spor te zbog toga smatra da moramo djelovati s onim čim možemo.

Predsjednica Uprave Siemensa, Medeja Lončar,  ispričala je kako je ona došla na poziciju uz pomoć žene koja joj je bila nadređena i uz hrabrost da se kandidira. Smatra da se žene trebaju izboriti za sebe, posebno u STEM području jer je ono trenutno vrlo traženo. Jadranka Primorac se osvrnula na balans privatnog i poslovnog rekavši da je to dosta zahtjevno za žene jer se žele, s jedne strane ostvariti na polju majčinstva, a s druge  u polju karijere.

Gordana Tokić Špoljar je ispričala svoje iskustvo rada u korporaciji i želju da pokrene svoj  posao što je prije tri godine i učinila te istaknula prednosti rada u korporaciji ali i prednosti rada za sebe.

Zaključno su se sve složile da žene imaju snage i sposobnosti za sve što žele, ali da je potrebno malo hrabrosti.

Ivana Radić- predsjednica udruge Međunarodne mreža poslovnih žena pozvala je žene da podupru jedna drugu, da budu podrška a ne prepreka jer mi nismo ovdje da bismo se borile protiv muškaraca nego da bismo se izborile za svoj glas i mjesto u „muškom svijetu“.