Održan Webinar: PODUZETNICE U KRIZI – Što dalje?

Piše: Ivana Radić
U organizaciji Europskog doma Zagreb i Europski pokret Hrvatska te Međunarodne mreže poslovnih žena, 22.10..2020.godine  održan je webinar pod nazivom: Poduzetnice u krizi-Što dalje? 
Žensko poduzetništvo prepoznato je na svjetskoj razini kao važan element gospodarskog rasta. No ipak, u većini zemalja broj žena poduzetnica u velikoj mjeri zaostaje za brojem muškaraca. Najveći uzrok tome su razne prepreke s kojima se žene, u borbi za samostalnim poduzećem, moraju nositi.
Pandemija COVID-19 zaustavila je poslovanje gotovo petine tvrtki, a tako i tvrtki u vlasništvu poduzetnica, a posebno unutar djelatnosti na koje mjere socijalnog distanciranja imaju najveći negativni učinak te su im prvog mjeseca karantene prihodi pali za više od 90 posto.
🗣Panelistice webinara su bile :
🔹Vesna Torbarina – voditeljica Odjela za projektne programe i fondove EU, Hrvatska gospodarska komora
🔹Božena Gajica Uzelac – koordinatorica za ravnopravnost spolova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
🔹Snježana Turalija – vlasnica, GREENiKA
🔹Nevenka Vidmar – ovlaštena arhitektica, Dizajn interijera Vidmar
🔹Gordana Matković – vlasnica, Educamix
🎤Moderatorica webinara je Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena i direktorica Present communications d.o.o
Božena Gajica Uzelac nam je ispričala kako je Strategija razvoja ženskog poduzetništva doprinijela vidljivosti žena a veći postotak žena poduzetnica se vidi kroz godine. Očito su žene prepoznale trenutak i krenule na poduzetnički put. Ipak, i dalje je dosta velik izazov balans privatnog i poslovnog života i  poduzetnička klima na kojoj i dalje treba raditi.
Vesna Torbarina iznijela je podatke vezane za istraživanje u kojem su žene u vrijeme pandemije ipak preuzele više kućanskih poslova u odnosu na vrijeme prije pandemije. Naglasila je da Hrvatska gospodarska komora i Europska poduzetnička mreža već dvije godine rade intenzivno na osposobljavanju žena za poduzetničke vode. Europska poduzetnička mreža na raspolaganju je svima koji žele internacionalizirati svoje poslovanje i pronaći adekvatne partnere.
Snježana Turalija se osvrnula na zelenu gradnju. Unatoč pandemiji, građevinari i arhitektonski studiji rade dobro, ali je problem ako npr. želite certificirati svoju građevinu i ishoditi odgovarajući zeleni certifikat jako je teško pozvati stručne ljude izvan Hrvatske jer je otežano povezivanje, putovanje. Naglasila je da je trend zelenoga u svim politkama i strategijama i da se može primijeniti u svim industrijama od održivih evenata do održive gradnje.
Gordana Matković je istaknula da se moramo okrenuti sebi odnosno krenuti od sebe, preispitati svoju potrebu i potrebe svojih klijenata te osmisliti nešto novo i inovativno te ponuditi tržištu ono što je potrebno s obzirom na okolnosti. Jedino fleksibilnošću možemo prevladati ovu krizu.
Nevenka Vidmar je rekla da joj je najteže digitalna komunikacija jer je lišena onog fizičkog kontakta, svega onoga što je ustvari puno jednostavnije i lakše uživo. Ona se prilagodila svojim klijentima upotrebom digitalnih načina komunikacije ali ističe da to ne može zamijeniti fizički kontakt. smatra da ćemo nakon pandemije zasigurno više koristiti digitalne alate jer će nam biti jednostavnije ali da to ne može zamijeniti klasičan način poslovanja i susreta.
foto: vlastita arhiva