Održana konferencija za Dan žena – “Ženska strana biznisa”

Prošli tjedan, na Dan žena održali smo konferenciju “Ženska strana biznisa”, u organizaciji Međunarodne mreže poslovnih žena, Razvojne agencije grada Velika Gorica i Centra za kulturu dijaloga.

Uvodno predavanje o važnosti networkinga održala nam je Aleksandra Carvalho, direktorica računovostvene tvrtke Mereor d.o.o. Istaknula je kako je svako umrežavanje je ulaganje u budućnost poslovanja. Iako važno za sve nas, za poduzetnice je posebno važno jer usput nauče kako se bolje predstaviti i reći što nude. Kontakti koje steknu možda neće odmah polučiti uspjeh, ali kao i u svemu drugome potrebno je vrijeme.

Na prvom panelu koji je vodila Ivana Radić, Predsjednica udruge Međunarodna mreža poslovnih žena i vl. i dir. tvrtke PResent Communications d.o.o., bavili smo se iskoracima na međunarodna tržišta, a  o svojim iskustvima života i rada u stranim zemljama i sa strancima, migrantima i azilantima pričale su: Mirela Senica, EMEA Head of Procurement for Client relations and Sourcing, Diversity Ambassador, IBM Hrvatska, Aleksandra Carvalho, Vlasnica i direktorica, Mereor d.o.o., Mateja Kalisar, Ravnateljica Razvojne agencije grada Velika Gorica (VE-GO-RA), Nejra Kadić Meškić, Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga i Fatemeh Reihani, Vlasnica salona ljepote Samane.

Sve panelistice se slažu da multikulturalan tim ima svoje prednosti i da u vrijeme nedostatka radne snage na tržištu rada, strance koji dolaze iz raznih zemalja, treba što bolje integrirati u naše okruženje. Određenih izazova ima, ali to najviše treba promatrati na individualnoj razini te izbjeći predrasude i stereotipe. Hrvatska je po mnogočemu iza mnogih razvijenih zemalja, posebice po poreznom zakonu, ali kvaliteta života u Hrvatskoj  je ipak bolja nego u nekim drugim razvijenijim zemljama.

Mateja Kalisar je ispričala kako VEGORA pomaže poduzetnicima u njihovim prvim koracima u poslovanju pisanjem prijava za samozapošljavanje i kako su zahvaljujući drugim projektima koje VEGORA provodi, mnogi poduzetnici dobili pomoć u raznim fazama poslovanja. Osim na taj način, djelatnici agencije pomažu poduzetnicima jačanjem samopouzdanja i davanjem podrške.

Nejra Kadić Meškić je naglasila kako Centar za kulturu dijaloga provodi projekt integracije migranata i azilanata u hrvatsko društvo pod nazivom Novi susjedi. Smatra da ima prostora s obje strane da se olakša integracija i pomogne strancima koji su došli u Hrvatsku iz raznih razloga da si stvore dobar život.

Fatemeh Reihani je u Hrvatsku došla iz Irana nakon teškog puta s troje djece. Od tada je prošlo nekoliko godina, a ona je danas u Zagrebu otvorila svoj frizerski salon Samane, naučila je hrvatski, a djeca se školuju. Svakom strancu je teško kada se nađe u drugoj zemlji, posebno kad je jezik nepoznat, ali uz podršku i upornost, prepreke se mogu savladati.

Gđa Senica također je istaknula važnost umrežavanja, jer kako kaže; ženama omogućava upoznavanje s ljudima iz drugih industrija koje inače ne bi sreli u vlastitom poslovnom okruženju.

Predavanje o strahu i kako ga pobijediti održala nam je Sandra Šćurović, psihologinja. Tema je uvijek aktualna, posebno ako govorimo o ženama koje su krenule  poduzetničke vode. Istaknula je kako puno toga ovisi o našem vlastitim uvjerenjima na kojima treba raditi, kako nedostatke ne treba prikirvati nego savladati te kako treba učiti iz grešaka.

Drugi panel, koji je vodila Gordana Matković, Vlasnica i direktorica tvrtke Educamix d.o.o., bavio se stresom i utjecajem istog na naše zdravlje. U panelu smo ugostili; Ivanu Radić, poduzetnicu i predsjednicu Međunarodne mreže poslovnih žena, doc.dr.sc. Danijela Bursaća, dr.med., Specijalista ginekologije i opstetricije, Dr. med. subspecc. Anu Dimovu, užu Specijalisticu digestivne/abdominalne kirurgije, Dr. sc. Leu Galunić Bilić, dr. med., Specijalisticu radioterapije i onkologije i Snježanu Cenić Stojaković, Doktorandicu nutricionizma.

Svi naši gosti složili su se da je prevencija pola zdravlja i da se žene trebaju bolje upoznati s mjerama prevencije kao što su određena dostupna cjepiva te ići na preventivne preglede, odmarati se u skladu s poslom, godinama i aktivnostima.

Svaka žena iznad 30 godina trebala bi jednom godišnje ići na preventivne preglede, jer rano otkrivanje bilo koje bolesti dovodi do uspješnijeg izlječenja.

Neke od panelistica i same su se susrele s ozbiljnijim dijagnozama i liječenjem te su istaknule kako je u takvim slučajevima odnos koji pacijent razvije s liječnikom vrlo važan jer povjerenje pacijenta olakšava pristup cjelokupnom liječenju.

U panelu je također istaknuto kako hrana može biti i otrov i lijek, ovisno o našem organizmu, jer ne reagira svačiji probavni sustav jednako. Važno je “slušati” vlastiti organizam i unositi redovito obroke. Dijete mogu imati ozbiljne negativne učinke na zdravlje pa naša gošća, gđa Stojaković ne bi preporučila provođenje dijeta već da više razmišljamo o nutritivnim vrijednostima hrane koju konzumiramo.

Najvažnija poruka je da moramo slušati svoje tijelo jer ono kaže kada je dosta, samo što mi prečesto ne slušamo signale već propustimo preglede i ne preveniramo bolesti.

Zanimljiv je podatak koji je iznijela doktorica Ana Dimova, jedina kirurginja proktologica  u Hrvatskoj, da je oboljenje od raka debelog crijeva u Hrvatskoj u zadnjih 15 godina poraslo za 800 posto.

dr. Galunić Bilić je rekla da se žene uglavnom bolje nose s bolešću i da pozitivnije pristupaju liječenju.

Po završetku konferencije družili smo se uz hranu i piće u prostorijama hotela, a svi sudionici i posjetitelji konferencije prigodno su dobili vrećicu s poklonima. Za vrijeme druženja, svi su imali priliku upoznati se i s proizvodima i uslugama naših članica, kojima promoviraju zdrav pristup životu. Izlagali su: Be Healthy by Nature, Art Express studio Elizabeta Alković, Zen Zone by Vanja, Prirodno je najbolje, Ljiljana Kelihar – homeopatkinja, praktičarka Bach kapi i trenerica PEAT metode te Power Team by Ela Breški.

Hvala svim našim panelistima i gostima na dolasku, našim suorganizatorima Centar za kulturu dijaloga i Razvojna agencija grada Velika Gorica na podršci te našim sponzorima – Kozmetički salon Dora 98 i ICC za trgovinu i usluge.

Do sljedeće konferencije srdačan pozdrav,

Mreža žena

Fotografije: Arhiva Mreža žena