Osobne i poslovne vrijednosti – zašto su one važne

 

Gordana MatkovićSvaka osoba posjeduje svoje unutarnje vrijednosti prema kojima nastoji živjeti. Ponekad te iste vrijednosti znaju olakšati život, ali ih i otežati. Vrijednosti su ono prema čemu stremite ili od čega bježite. One su poput kompasa koji usmjerava vaš život. Vrijednosti vas motiviraju, demotiviraju, ali i opravdavaju razna ponašanja. Naše vrijednosti odražavaju ono u što vjerujemo i vode nas u svemu što radimo. Razmislite, koje su to stvari u životu koje vas privlače, a koje izbjegavate? Što je ono čemu težite i što nastojite postići?

Vrijednosti bi trebale odrediti vaše prioritete te stoga predstavljaju mjere kojima se služite kako biste osvijestili živite li život kakav ste željeli. U moralnom smislu, vrijednost je ideal kojem pridajemo visok stupanj važnosti. One su moralni kodeks, orijentir prema kojem djelujemo, prema kojem formiramo naše stavove i prema kojem određujemo naše prioritete.

To su naši standardi ponašanja.

Razumijevanjem svojih vrijednosti zacrtavate dobar put za promjenu nabolje. To je razlog za postavljanje pitanja „Zašto nešto želimo?“, „Zašto smo s nečim OK, a s nečim nismo?“, „Zašto se s nečim ili nekim možemo identificirati, a s nečim ili nekim ne možemo?“ Ovo su pitanja koja će nam pomoći razumjeti što je to što nas motivira te pomoći u odabiru pravih ciljeva. Osobne vrijednosti pomažu nam u postizanju jasnoće – one su naš vodič pri odabiru i donošenju odluka.

Kad ih definirate, otkrivate što vas motivira i što vam je uistinu važno. Dobar način kako započeti taj proces jest osvrnuti se na svoj život, odnosno, prepoznati trenutak u kojem ste se osjećali stvarno dobro i bili sigurni kako ste donijeli ispravnu odluku.

Također, kretanjem kroz život, vaše se vrijednosti mogu mijenjati. Na primjer, kada započnete karijeru, uspjeh (mjeren novcem i statusom) mogao bi postati glavni prioritet. Ali nakon što ostvarite obiteljski, ravnoteža između poslovnog i privatnog života možda je ono čemu ćete više težiti i što ćete više cijeniti.

Pogledajte ljude, stvari i situacije u vašem životu. Upitajte se: podupire li ova stvar, osoba, situacija  moje vrijednosti? Potpuno si to pojasnite. Ako je odgovor “ne”, onda se upitajte može li vam ta stvar, osoba ili situacija služiti na neki način. Jesu li one u vašem životu zato da biste mogli iz njih učiti? Ako je tako, upitajte se koja je to lekcija i pokušajte je naučiti što je brže moguće.

Također pogledajte vaše ciljeve. Kada je neki cilj u skladu s vašim vrijednostima, imat ćete prirodni „momentum“ koji će vam omogućavati da poduzimate radnje bez napora. Dobro pogledajte svoje dugoročne ciljeve. Možda otkrijete kako ima ciljeva za koje mislite da biste ih “trebali” željeti. Otpustite ih. Krivnja povezana s činjenicom da ne radite na tim ciljevima je rasipanje energije koju možete iskoristiti kako biste dobili željene rezultate.

Živjeti život u “integritetu”

Živjeti život u “integritetu” znači kako su vaše riječi u skladu s vašim djelima, a vaša djela u skladu s vašim uvjerenjima. Svatko tko je autentičan i tko živi svoje vrijednosti potiče druge da učine isto, a pojašnjavanje onoga što je za vas zaista važno i spoznaja iza čega stojite, može biti vrlo oslobađajuća.

Do sada smo govorili o osobnim vrijednostima ne pitajući se kakva je povezanost osobne i organizacijske vrijednosti i zašto je to uopće važno. Posebno interesantno pitanje odnosi se na usklađenost osobnih i organizacijskih vrijednosti kao preduvjetu harmonije i odanosti organizaciji s konačnim ciljem povećanja osobnog zadovoljstva i uspjeha poduzeća.

Osobne i organizacijske vrijednosti

Ako su vaše osobne vrijednosti u raskoraku s organizacijskim vrijednostima možda je najbolje da potražite drugo radno okruženje jer će vas dugotrajniji rad u takvoj kompaniji neminovno dovesti do velike razine stresa.

Naime, okolnosti u kojima danas djeluju poslovne organizacije znatno utječu na njihovo poslovanje i stanje njihovih zaposlenika. Kako bi u ovim neizvjesnim okolnostima bile uspješne, primorane su konstantno analizirati vlastito poslovanje pri čemu analiza isključivo financijskih pokazatelja nije dovoljna. Stoga se u suvremenom poslovanju sve veći naglasak stavlja na vrijednosnu dimenziju poslovanja.

Upravo rukovođeni vrijednostima, vlasnici i zaposlenici će se i u doba krize i recesije zajedno boriti za opstanak organizacije na tržištu. Stoga bi poslodavci, kako bi utvrdili koji zaposlenik najbolje odgovara njihovoj organizaciji, trebali procijeniti osobne vrijednosti zaposlenika i utvrditi u kojoj su mjeri osobne vrijednosti pojedinca sukladne s vrijednostima organizacije.

Organizacijske vrijednosti zapravo su jedan od moćnijih alata ne samo za upravljanje zaposlenicima, već i za upravljanje cjelokupnim poslovanjem, te je od iznimne važnosti za organizaciju da dobro prepozna vlastite vrijednosti i da se njima adekvatno koristi u svakodnevnom poslovanju. Razina usklađenosti, odnosno s druge strane neusklađenosti osobnih i organizacijskih vrijednosti odražava se na razinu odanosti zaposlenika organizaciji.

I na samom kraju zaključila bih: čini li se nešto s cijelim svojim bićem, to nas ispunjava i hrani. Ako se postupa suprotno od naših vrijednosti postajemo nesretni, potišteni i prazni. Zbog toga, povezivanje s vlastitim vrijednostima za nas znači prepustiti se i otvoriti vrata smislenijem i potpunijem življenju.

 

Autorica Gordana Matković, Educamix d.o.o.