Pobjednici ne čekaju na prilike, oni ih stvaraju

Ako budete čekali priliku popustit ćete najvažniji dio – put do uspjeha. Uspješni lideri stvaraju prilike i ne ograničavaju se negativnim razmišljanjima. Oni imaju viziju i kreću prema njenom ostvarenju.

Prije svake edukacije koju provodim volim vidjeti kako stoji firma s čijim direktorom ili vlasnikom razgovaram. Poslovni pokazatelji su takvi kakvi jesu, neki računovođe kreativno razmišljaju pa su ti podaci malo bolji iako realno možda nisu tako sjajni. No, bilo kako bilo u razgovoru sa direktorima otkrijem puno toga. Onaj tko kaže da Hrvati nisu spremni i da ne volje pričati o svojim firmama nisu u pravu.

Bila sam na preko 100 razgovora s direktorima različitih djelatnosti i svaka od njih je posebna na svoj način. U početku i nije bilo toliko sjajno. Ja sam se htjela svidjeti njima da dođu na edukaciju pa sam znala pričati o tome kako to izgleda. Pitala bih ih o njihovom poslovanju i to bi trajalo i trajalo. Meni bi bilo jasno što treba korigirati pa bih se uvukla u dijeljenje savjeta. Mnogi od njih su zasigurno bili zadovoljni jer su dobili neke nove ideje. Ne krivim ih, i ja bih bila.

No to je sve proces u kojem naučiš što ćeš i kako ćeš dalje. Promijeniš taktiku, raširiš se po svim frontovima i nekako krene. U početku sramežljivo, ali sada se već traži mjesto više.

Nema instant rješenja

No, kao i u svakom procesu – nema instant rješenja. Koliko ste spremni uložiti sebe, svog vremena i energije toliki će biti i rezultati.

Posebno sam ponosna na one koji su mi dali povjerenje od početka jer njihovi rezultati govore samo za sebe. Povećanje prihoda, prodaje, novi klijenti, bolji timovi, bolje liderske sposobnosti, rješavanje konkretnih poslovnih situacija koje su ih mučile su samo neke od prednosti koje su rezultat dolazaka na grupni coaching za direktore.

Neki od polaznika kažu, da ali meni trebaju klijenti odmah sada. Super, izađi van i kucaj na vrata. To je najstarija tehnika prodaje no koliko ćete uspjeti  veliko je pitanje.

U današnjem digitalnom svijetu sve je moguće puno brže i puno lakše.

Slažem se da je teško naći vremena i da se nije lako mijenjati no to je jedina konstanta koja postoji- promjena, a što se vremena tiče – svatko ima izliku ako želi.

Ako želiš otrčati maraton trebaš se pripremati, ako želiš uspješnu firmu i liderske sposobnosti trebaš raditi na tome.

Ivana Radić, business therapist – program Terapija za vaše poduzeće