Projekt Rast(anak)

O životnim rastancima i promjenama koje donose

Nakon zagrebačke pretpremijere, a uoči premijere prve epizode web dokumentarnog serijala “Projekt Rast(anak)”, u nastavku vam donosimo detalje projekta koji će zasigurno imati utjecaja ne samo na mlađe populacije kojima je inicijalno namijenjen, već i šire.

Rastanak većinu ljudi prvo asocira na nešto teško, nešto traumatično i tužno… nešto što bismo svakako voljeli izbjeći. Rastanci su, složili se s time ili ne –  neizbježni, događaju se svakodnevno, a da toga vrlo često nismo svjesni.

No, mora li svaki rastanak biti tužan? Krije li se iz svakog tog rastanka nešto što ti pokaže da ipak u njemu ima i nečeg dobrog?

Bela Bračko-Milešević, redateljica i scenaristica foto: Rahela Poljak

“Projekt Rast(anak)” diplomski je projekt studentice 2. godine Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata na Akademiji dramske umjetnosti Laure Pribanić.

Čine ga 3 segmenta:

 1. dokumentarni web serijal
 2. audio podcast intervjui “grow!”
 3. zbirka tekstova “Neispričani rast(anci)”

Dokumentarni web serijal “Projekt Rast(anak)”

7 priča i 7 protagonista. Svi toliko različiti, a isti u jednom – doživjeli su značajan rastanak od nekoga/nečega, što je uvelike utjecalo na njihov život i potaknulo mnoge promjene u njima samima.

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja i promišljanja, odabrani su sljedeći protagonisti i njihovi rastanci:

 1. IVANČICA ĐUKEC KERO
 2. ANTONELA GOLOBIĆ
 3. TATJANA JURIĆ
 4. KARLA ZELIĆ
 5. IZABELA, DINKO I LENA PLEŠA
 6. ROBERT ŠENK
 7. MAJA I JAKOV POGAČIĆ

Tatjana Jurić i Laura Pribanić, Pretpremijera – Kinoteka, 9.10.2023., foto: Saskia Živković

Trailer najavu projekta pogledajte na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=-dcpuHJeL-4

S obzirom da su odlazak psihologu, psihoterapeutu, psihijatru i dalje stigmatizirani, cilj projekta je dokumentiranjem intimnih priča sedmero protagonista takve teme približiti društvu. Različitim pristupima i shvaćanjima riječi “rastanak” želja je normalizirati da on za svakog od nas zapravo ima drugačije značenje, a onda i težinu prihvaćanja istog. Formiranjem sadržaja i režiranjem na suptilan, nenametljiv, ali jasan i konkretan način, potencijalnoj publici daju se na izbor moguća rješenja i sugestije kako naučiti prihvaćati i nositi se s rastancima te kako ih na kraju krajeva prebroditi.

Mnogobrojan tim suradnika za jedan studentski rad, njih čak 90, sudjelovao je u realizaciji cjelokupnog projekta, od samih priprema do pretpremijere u Zagrebu koja je održana 9.10.2023. u kinu Kinoteka.

Protagonoisti i tim serijala, Pretpremijera – Kinoteka, 9.10.2023., foto: Rahela Poljak

Osim podrške profesionalaca u pojedinim sektorima, svakako treba istaknuti i velik broj međufakultetskih suradnji koji je ostvaren sa studentima VERN-a, Grafičkog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i s profesorima s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Autorski tim čine:

 • Autorica i producentica projekta: Laura Pribanić
 • Scenaristica i redateljica: Bela Bračko-Milešević
 • Direktor fotografije: Luka Jazić
 • Montažeri: Stella Roso, Antonija Markulin, Rudolf Ravbar
 • Asistent produkcije: Luka Pocrnja

 grow! podcast

Audio podcast intervjui naziva “grow! podcast” svojevrsni su nastavak glavnog dijela projekta. Stručnjaci iz raznih grana psihologije i sociologije, različitih smjerova psihoterapije i ostalih specifičnih područja progovorit će o podtemama rastanka svake epizode serijala iz psihološke, društvene i edukativno-informativne perspektive.

Voditeljice intervjua su magistrice psihologije s platforme ZAM.isli:

 • Zrinka Štetić Grubišić
 • Maria Paluh
 • Ana Žulec Ivanković

Voditeljice grow! podcasta, foto: Nika Ivanić

Ukupno vas očekuju 24 intervjua koji će biti objavljeni netom nakon izlaska epizode serijala uz koju su vezani.

Jasmina Hadela, grow! podcast, foto: Juraj Matej Ćurdo

Digitalna zbirka priča “Neispričani rast(anci)”

Digitalnu zbirku priča “Neispričani rast(anci)” kreirat ćete upravo vi! U želji da projekt bude i interaktivne prirode, ova kreativna mlada ekipa poziva vas da na web stranici (ili slanjem na mail projekt.rastanak.adu@gmail.com) podijelite priču o svom značajnom životnom rastanku i tako postanete dio projekta! Priče koje će pristići, bit će selektirane po kategorijama rastanaka i zajedno će činiti zbirku koja će zasigurno biti određeno mjesto utjehe, podrške, ali i inspiracije svima onima koji će ju pročitati!

Uspješnost projekta

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije i tvrtke Sinorec d.o.o. (Row Spirit), a podržalo ga je čak 29 sponzora i donatora.

PITCHADU

Vrijednost projekta i potencijal za uspješnost u budućnosti prepoznati su još u ranoj fazi produkcije. Na Akademijinom pitching natjecanju – PITCHADU – HRT projekt je nagradila uslugama kolor-korekcije slike i postprodukcije zvuka.

NEM ZAGREB 2022

Krajem prosinca 2022. godine održan je internacionalni TV market NEM Zagreb 2022 – najveći i najznačajniji TV market u CEE regiji – u sklopu kojeg se odvijao i TV writing contest. “Projekt Rast(anak)” odabran je među TOP 3 najbolja projekta u Unscripted category.

1. epizoda – IVANČICA, BTS sa seta, Foto: Rahela Poljak

Dok čekate prvu epizodu koja izlazi na webu 16.10.2023. u 20:00, pogledajte trailer najavu epizode – IVANČICA: https://www.youtube.com/watch?v=6iIbzX-HF7Y

Možete li pogoditi u kakvom je rastanku riječ?

Sve detalje, nove epizode serijala i podcasta, možete pratiti na web stranici https://rastanak.com/, ali i na društvenim mrežama (Instagram: https://www.instagram.com/rast.anak/, Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61550493533604 )