Putovanje u Trst i Palmanovu uoči Dana žena

 

Članice Međunarodne mreže poslovnih žena i prijateljice otputovale su na dva dana u Trst i Palmanovu uoči Dana žena. Ovo je već 4 godina kada putujemo zajedno na neko odredište kako bismo se zabavile i bolje upoznale.

Putovanje od dva dana sigurno ćemo pamtiti ne samo po druženju nego i po prekrasnom Trstu koji je od lučkog grada postao prava turistička atrakcija. Grad svakako treba obilaziti za lijepoga vremena jer zaista ima što za ponuditi- od veličanstvenih pročelja, gradskih muzeja, bogate gastronomske scene, brojnih trgovina visokom modom, kafića i restorana do bogatog opernog programa i bogate povijesti koju bilježe brojni spomenici.

Kada ste u Trstu nemojte zaboraviti posjetiti prekrasan dvorac Miramare i veličanstveni botanički vrt kojim možete prošetati.  Dvorac je kao svoju rezidenciju graditi dao habsburški nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan. Najvećim dijelom je dovršen 1860. godine, kada je Maksimilijan ondje uselio sa svojom suprugom Charlottom od Belgije.

Maksimilijan je nekoliko godina kasnije postao meksički car te su supruga i on napustili Miramare te život nastavili tisućama kilometara daleko od Trsta. No, politička previranja dovela su do svrgavanja Maksimilijana i monarhista s vlasti, nakon čega je pogubljen od strane republikanaca.

Supruga Charlotta već se ranije zaputila u Europu po pomoć od europskih moćnika, no nije ju dobila. Nesretna zbog suprugove smrti odlazi u Belgiju, a u Miramare se nikada nije vratila.

Nakon tragične sudbine graditelja Miramarea, dvorski kompleks dugo se koristio za povremene boravke Habsburgovaca, prije svega popularne carice Sisi.  Od 1955. park i dvorski muzej otvoreni su za javnost.

Drugi dan putovanja bio je rezerviran za posjet gradiću Palmanova poznatom po svojem zvijezdastom tlocrtu, koji je za ono doba bio vrhunac fortifikacione arhitekture.

Nakon obilaska grada Palmanova i ispijanja talijanskog espressa zaputile smo se u shopping centar Pamanova.

Foto: Mreža žena