Rad od kuće ne mora biti noćna mora

Piše:Ivana Radić

 

Pandemija korona virusa dovela nas je do toga da mnogi od nas moraju raditi od doma. Nas koje smo na to već navikle nije baš puno pogodilo, ali i mi imamo svojih izazova. No, najprije kako raditi od kuće?

Disciplina.

Ako radite od kuće prva stvar je da vaš radni dan neće izgledati isto kao i kada odlazite na posao. To je jasno. Što radite kada idete na posao? Ustajete se u određeno vrijeme, oblačite se, eventualno popijete kavu, spremite doručak i krenete na put do posla. Jedan dio sada ne morate. Nema šminkanja, oblačenja i putovanja, no sve ostalo ostaje isto. Vi sada sami sebe morate disciplinirati što znači ustajati se u određeno vrijeme, napraviti plan aktivnosti i držati se toga.


Prostor gdje ćete raditi.

Jako je važno imati jedna kutak gdje ćete imati mir kako biste mogle raditi. Osposobite jedan mali prostor, uzmite svoje računalo, ako imate slušalice, one mogu poomoći da se koncentrirate.

Kućanski poslovi.

Kada sam prije 5 godina krenula s radom od kuće isprva sam se bavila svim kućanskim poslovima od ranog jutra. Pospremanje, pranje rublja, kuhanje, čišćenje…i tako bi mi prošao da a da efektivno za posao nisam napravila puno ili gotovo ništa. Svi kućanski poslovi mogu čekati, osim što morate jesti. Moj radni dan kreće u 8 sati. Oko 12 napravim prvu veliku pauzu i spremim ručak ,a u 14 sati nastavljam s radom do 17 sati. Nakon toga slijedi „veliki odmor“ da bih opet oko 19 do 21 pisala, čitala ili se pripremala za sutrašnji dan. Kućanske poslove radim usput, što znači da kada se treba ustati sa stolice, protegnuti ili jednostavno napraviti stanku onda odradim jednostavne poslove poput ubacivanja rublja u perilicu, pospremanja ili slično. Ponekad ne radim ništa od toga, posebno ako su u pitanju rokovi koje moram ispoštovati. Kućanski poslovni su onda na čekanju. Osim toga uvijek možete uključiti djecu i supruga da i oni odrade nešto.

Vježbanje.

Ako ste stalno za računalom preporučam vam da odradite neke jednostavne vježbe. Iako sam ljubitelj teretane, zbog korona virusa ne mogu nigdje pa sam se snašla i kupila on-line program vježbanja te tako zadovoljavam svoju potrebu za vježbanjem. Uvijek radite kraće pauze, rastegnite se i protegnite, tijelo će vam biti zahvalno.
Priroda i šetnja. Još uvijek možete otići prošetati u manjoj skupini, sa svojim ukućanima. Možete i sami ako imate psa, to je svakako dobra prilika da se protegnete. Iskoristite priliku i prošetajte, ali slušajte upute Kriznog stožera. Potrebna je disciplina i smanjenje kontakta s ljudima. Mi kao pojedinci smo odgovorni, ponašajmo se tako.

I vaši ukućani su kod kuće. Što sada?

Trenutno više osoba u kućanstvu radi od kuće, a djeca su kod kuće i imalu virtualne učionice, prate TV program i uče od kuće.

Za rad od kuće je potrebna prilagodba, barem je meni trebala neko vrijeme, a sada se nalazimo u situacijida oba supružnika rade od kuće. I tu nastaje mala pomutnja.

Netko tko je radio u nekoj tvrtci i sada je primoran raditi od kuće tek treba razviti disciplinu i proći većinu gornjih koraka da bi bio u redu s tim.

Važno je da svatko ima svoj prostor, što ponekad može biti poprilično teško. Od nas troje svatko ima svoju sobu pa je situacija lakša, svi imamo svoj stol i ne smetamo si, osim kada glasno pričamo na telefon. Neke stvari jednostavno morate prihvatiti. Situacija je izvanredna pa su i aktivnosti izvanredne. Kao što sam napisala, ponekad mogu pomoći slušalice da se koncentrirate

Djeca, mala i ona malo veća

Ako imate više djece, to je tek poseban izazov. Bitno je svakome dati zadatke tako da se imaju čime baviti. Vaša organizacija vremena je ovdje ključna i morati ćete se prilagoditi novonastalim okolnostima. lakše je sa većom djecom koja se sama mogu organizirati, ali što ako imate malu djecu?

Naše kolegice iz Mreže žena imaju malu djecu i organizirale su se tako da rade kada djeca spavaju. Znači svatko treba svoj radni dan organizirati najbolje što može u danim okolnostima. Moj raspored ne vrijedi za nikoga osim za mene. svaka od nas se mora prilagodniti okolnostim au kojima se nalazi. Nema nam druge.

Više ništa neće biti kao prije

Prilagodba je nešto što sada treba prigrliti. Dopustite si da proširite svoje vidike, budite tolarantni i imajte razumijevanja.
Nakon ove pandemije, jedno je sigurno: Više ništa neće biti kao prije, pa ako to očekujete radije prihvatite da se stvari mijenjaju, da trebamo ponovno naučiti biti tolerantniji, s više empatije i razumijevanja, dati sve od sebe da pomognemo drugima.

Photo:Pexels.com