Piše: Ivana Fakin

Pred nama je još jedan međunarodni Dan žena. Dan kojim obilježavamo socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena u cijelom svijetu.

No, cijeli svijet ne obilježava ovaj dan. Dok je Međunarodni dan žena negdje državni praznik, negdje se uvelike ignorira, a negdje je čak i kritiziran kao pokušaj žena da šire svoju mržnju spram muškog roda. U današnje vrijeme, ovo može zvučati smiješno, no nažalost, vrlo je istinito kako se žene svugdje u svijetu i dan danas bore s raznim predrasudama, problemima, pa i zlostavljanjem i iskorištavanjem na radnim mjestima, kako je još uvijek vrlo aktualan #metoo pokret nedavno pokazao.  Malo je time reći – čeka nas još puno posla.

A upravo na akciju poziva i službena ovogodišnja tema Međunarodnog dana žena #BalanceforBetter. Zamišljena kao cjelogodišnja, #BalanceforBetter kampanja za cilj ima staviti naglasak na ravnopravnost spolova kao ključni faktor za napredak gospodarstva i zajednica svugdje u svijetu. Ravnopravnost spolova u smislu balansa u omjeru muškaraca i žena na ključnim pozicijama – u vladi, korporacijama, udrugama, u svijetu medija, među zaposlenima…

 

Foto: Avel Shah / EyeEm, izvor: Internationalwomensday.com

 

Brojne promjene i podizanje svjesnosti o ravnopravnosti spolova posljednjih godina pokazuju napredak, no razne činjenice kao što su odabir određenih, seksistički nastrojenih ličnosti na vodećim političkim pozicijama ne rade tome u prilog te nas i dalje tjeraju na razmišljanje – mora li proći još 100 godina, da bi se stvari zaista promijenile u našu korist? I koliko zaista moramo balansirati dok se ne postigne željeni balans?

“The story of women’s struggle for equality belongs to no single feminist nor to any one organisation but to the collective efforts of all who care about human rights.”

– Gloria Steinem

Udruga Međunarodna mreža poslovnih žena ove godine Dan žena obilježit će digitalnim facebook eventom tijekom kojeg će članice udruge 8.3.2019. na svom Facebook profilu pod status napisati jednu promjenu koju bi voljele da se dogodi u 2019. godini za dobrobit žena u Hrvatskoj uz hashtag oznake #mrezazena i #WD2019.

Cilj ove inicijative je skrenuti pozornost na probleme žena u Hrvatskoj te motivirati žene u našem digitalnom i stvarnom okruženju da svojim aktivnostima pridonesu njihovoj, odnosno našoj boljoj budućnosti.

Dan žena - znate li