SHIREEN PLESNA ŠKOLA/ORIENTAL FUSION STARS FESTIVAL

Razgovarala: Tajana Knez

S našom članicom Irenom Sertić vlasnicom plesne škole Shireen razgovarali smo o njenom poduzetničkom putovanju, ljubavi prema orijentalnom plesu te festivalu plesa kojeg organizira već po treći put u Hrvatskoj.Ljubav prema plesu razvila se vrlo rano. Od vaše šeste godine plesali ste folklor, a fasciniranost orijentalnim plesom dogodila se 2010. godine. Od tada ste se usavršavali u brojim školama te učili od poznatih plesača i umjetnika kako domaćih tako i svjetskih.

Kada ste se odlučili osnovati svoj plesni studio?
Rekla bih da je osnivanje studija došlo kao posljednje, dakle na mom putu sve se odvijalo obrnutim redoslijedom. Prvo je postojala ideja da želim napraviti nešto novo. S velikom motivacijom i vjerom da to mogu upustila sam se u realizaciju moje ideje – organizaciju festivala orijentalnih fuzija kao jedinstvenog projekta na našem tržištu.
Iako orijentalni ples nije dovoljno zastupljen, a orijentalne fuzije do nedavno relativno nepoznat pojam našoj publici, festival je ipak uspio pokrenuti zanimanje brojnih stranih i domaćih plesača i grupa. Taj interes i povratne informacije kako plesnog svijeta tako i publike, inspiriralo me je da idem dalje i dam sve od sebe. U konačnici, prvi festival koji je održan 2016 g. bio je vrlo uspješan i to me motiviralo da pokrenem plesne tečajeve koji su kasnije doveli do osnivanja plesnog studija Shireen.

Možete li nam pojasniti što su to orijentalne fuzije i kako su nastale?

Orijentalne fuzije su kombinacija više plesnih stilova s orijentalnim plesom kao bazom. Fuzije su posljednjih godina postale, kako se danas kaže, IN, i drago mi je da sam jedna od onih koja ih pleše i izučava, jer plesno se uvijek nadograđujete i rastete. Ono što fuzije čini interesantnima je kreativnost i egzotika. Naime na plesaču ili grupi je da izabere stil koji će u fuziji kombinirati. To može biti salsa, tango, balet, suvremeni ples, hip-hop, jazz dance, romski ples… Zbog toga fuzisti moraju imati široku plesnu edukaciju i moraju jako dobro poznavati orijentalni ples, ali isto tako imati znanje iz drugih plesova te koreografska znanja kako bi sve to mogli povezati u tehnički točnu i zanimljivu izvedbu na pozornici.


Iza vas su dva uspješno odrađena Oriental Fusion Stars Festivala. Treći po redu održat će se ove jeseni u Kulturnom centru Travno u terminu 09.11.-11.11. Što posjetitelji mogu ove godine očekivati?

Ove godine očekuje nas još opsežniji program nego prethodne dvije. Izvođači nam dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Irske. A imamo i jedno veliko iznenađenje za kraj gala večeri.
Posjetitelje očekuju kulturne večeri i edukativne radionice. Imati ćemo 5 radionica; radionica orijentalne i tribal tehnike, zatim bollywood radionica, radionica suvremeni oriental, radionica iraqi plesa te bellynesian radionica tj. fuzija orijentalnog i polinezijskog plesa, koju sama plešem i čiju ću radionicu održati.
10.11. održati će se Gala večer kada će na pozornicu izaći izvođači iz raznih zemalja. Pozornica tada doslovno zabljesne od egzotike plesa, kostima i scenografije. Za posjetitelje smo pripremili nagradnu igru te iznenađenja koja ne smijemo otkriti.
Voditelj festivala biti će stand up komičar, voditelj i glumac Dino Tremens. Kao što vidite pazimo na svaki detalj i želimo publici priuštiti zabavu, toplu atmosferu, ali i mogućnost da vide nešto novo i egzotično te doživljaj koji će ponijeti kući. plesačima fuzija t

Možemo zaključiti da je organizacija Festivala bila prekretnica u vašoj karijeri koja vas je uz svakodnevni posao navela i na poduzetnički put. Koji su vas problemi na tom putu najviše pritiskali?Najteži dio bio je prikupljanje sponzorstava i dokazivanje da moj rad, odnosno festival „vrijedi“. Kao i uvijek, najviše su mi pomogli prijatelji i „mali ljudi“. Kako kažu, svaki početak je težak i to je zaista tako. Ipak veseli me što mogu reći da rastemo te smo sve interesantniji medijima i sponzorima. Tako je primjerice medijski pokrovitelj festivala ove godine Večernji list, a jedan od sponzora i tvrtka Oriflame. Čvrsto vjerujemo da će ih nakon ovog festivala biti i više.

Na što ste najviše ponosni?

Veliko mi je zadovoljstvo što kroz svoj rad imam priliku pomagati drugim poduzetnicima koji su na početku. Primjerice, za moje nastupe neizostavna je posebna egzotična odjeća te isto takav nakit. Noseći nakit i odjeću žena poduzetnica koje mi svoje proizvode ponude, ja ih promoviram i to ima utjecaj na njihovu prodaju. Na taj način pomažemo jedni drugima. To me ispunjava više od zarade te slobodno mogu reći da za mene pokazatelj uspjeha nije sama zarada. Biti u mogućnosti nekome pomoći da krene prema ostvarenju svojih snova velika je stvar.

Osim što vodite plesni studio, organizirate festival vi imate i uredski posao 9 -17 te kćer o kojoj sama brinete. Što je po vama ključ uspjeha poslovne žene?
Strast prema onome što radim i stvaram, vjera u sebe, upornost i nadasve dobra organizacija dnevnih aktivnosti. Zbog ljubavi prema plesu nalazim vremena za plesnu školu, oduvijek sam dobro organizirana, ali ima nešto i u tome što na spavanje odlazim zaista kasno. (Želja mi je dobro se naspavati!)

Zašto bi Oriental Fusion Stars Festival trebali posjetiti svi bez obzira da li je ples dio naših života?
Obzirom da ne postoji uvriježena platforma na kojoj bi se ovaj plesne fuzije izvodile, festival je jedino mjesto gdje ćete vidjeti spojeve naizgled nespojivih plesnih stilova, nešto potpuno novo što dosad niste vidjeli. Kao takav, festival je svojevrsno slavlje kreativnosti i multikulturalnosti. Garantiramo dobru zabavu, a možda vas ili vaše dijete zainteresiramo za ples kao hobi ili pak životni poziv. Naše edukativne radionice namijenjene su svima, plesačima i građanstvu, odraslima i djeci bez obzira na plesno predznanje.
Prošle godine imali smo dječju plesnu točku u kojoj su djeca izvodila hip-hop, trbušni ples i tribal. Bili su pravo osvježenje na sceni i to je ispalo super. Bez obzira što je grupa bila formirana od vrtićke djece i osnovnoškolaca koji nisu bili profesionalni plesači, dobili su najveće simpatije publike, a ono meni najbitnije je da smo nekima usadili ljubav prema plesu.

Možemo li zaključiti da je vaša misija širenje ljubavi prema plesu?
Apsolutno da. Ne samo prema plesu već ljubav i tolerancija prama svim kulturama.

Za kraj recite nam što za vas predstavlja ples?
Ples je za mene život.