Ružica Knežević – Svaka kriza je prilika

Ružica Knežević vlasnica je lanca frizerskih salona Kathare i 3 apartmana “Citylux apartments” u Zagrebu. Kada je 2009. krenula u poduzetničke vode, još smo se svi oporavljali od krize 2008.godine, no ona je i u tom vremenu prepoznala priliku za pokretanje posla koji uspješno vodi sve do danas. Kakva će biti situacija nakon korona krize i kakva su njena očekivanja pročitajte u intervjuu koji je dala za Mrežu žena.

Razgovarala: Ivana Radić

Ružice, ti si već dugi niz godina uspješna poduzetnica, kako vidiš ovu krizu u odnosu na 2008.? Stvori li kriza neke nove prilike?

Današnju krizu ne bi uspoređivala s krizom 2008. godine zbog toga što se do sada nije dogodila kriza u ovolikom razmjeru, koja je zadesila cijeli svijet. Smatram da se Hrvatska zbog svoje razvijenosti u današnje vrijeme puno bolje nosi s krizom nego tada.

Početak i razvoj mog poslovanja događao se upravo u vrijeme krize. Moja firma osnovana je u 2009.godini, a Hrvatska je već tada bila u dubokoj recesiji. To je bio odvažan potez u vremenu kada je naše gospodarstvo bilježilo ogroman pad.

Kada se prisjetim početka otvaranja prvog salona, drugog pa dalje do sadašnja četiri koja imam, mogu reći da su to bile prilike koje sam iskoristila i moje poduzeće dovela do uspjeha u vremenu recesije.
Kako se gospodarstvo oporavljalo, osim povećanja produktivnosti poslovanja koje je već bilo stabilno, promišljala sam kako u vremenu koje sam smatrala povoljnim za razvoj ući u jedan novi posao i sa svojim sinom sam pokrenula turistički smještaj i tako smo u 2018.godini otvorili 3 apartmana “Citylux apartments” u Zagrebu.

Ružica Knežević
Hoće li se što promijeniti u Vašoj djelatnosti i ako da, navedite što?

Promijenit će se sve. Ako je cijeli svijet stao, ako gospodarstvo bilježi ogromne gubitke i ako su predviđanja MMF-a da će pad BDP-a za Hrvatsku biti  9%, svi ćemo osjetiti negativan utjecaj pada gospodarstva, kako globalno tako i u Hrvatskoj.

Moja želja u ovoj krizi je zadržati sva radna mjesta i ne otpustiti djelatnike, više ne očekujem .

Također, moja procjena za poslovanje turističke djelatnosti je pad iznad 80%. Kada govorimo o turizmu mislimo uglavnom na ljetnu sezonu, međutim, Zagreb je turistička destinacija razvijena u velikoj mjeri kroz cijelu godinu.

Uspoređujući popunjenost “Citylux apartmana”, prošlu godinu smo bilježili popunjenost 365 dana, a sada ako se epidemiološka situacija popravi očekujem povratak 20% turista, stranih i domaćih.

Je li Vlada RH primjereno postavila mjere za poduzetnike, koliko mislite da su uspješne?

Predstavljajući paket mjera za pomoć gospodarstvu premijer Andrej Plenković je rekao: “Ovaj ožujak ćemo dugo pamtiti”.
Mislim da ćemo pamtiti svi, ne samo po mjerama koje su izvanredne nego i po promptnoj reakciji Vlade u donošenju i provođenju tih mjera.

Ovim potezom Vlada je pokazala spremnost da omogući podršku privatnom sektoru.
Država i Vlada povlače poteze kojima su stali iza radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najveći mogući način. Ja kao poduzetnica sam zadovoljna, da!

Koje su glavne prepreke poduzetništvu u Hrvatskoj?

Ja osobno nemam prepreka u poslovanju. Možda neke administrativne procedure ranije, ali sada  kompletno poslovanje obavljam online putem aplikacija Porezne uprave i Fine.
Manja stopa oporezivanja dobro bi došla svima, ali mislim da nam država u ovom momentu to ne može omogućiti, stoga ću zaključiti da sam ja zadovoljna poduzetnica.

http://www.salonikathare.com/index.html

Photo: Saloni Kathare