Ružičasta vinska Hrvatska!

 

U subotu 18.03.2023. deset dana nakon obilježavanja praznika Međunarodnog dana žena, u opatijskom hotelu Ambasador, ožujak je dodatno obojan u ružičasto, vinskom radionicom autorice Brenda i koncepta WinEmotionbyKT na temu „Ružičasta vinska Hrvatska“.

Rosé vina prizivaju proljeće i dobro raspoloženje tijekom cijele godine.

Više od 60 sudionika iz Opatije, Rijeke, Pule, Zagreba, Zadra, Slovenije i Austrije, su osim impresivnih rosé vina iz svih vinskih regija Hrvatske, dobili zanimljiv sadržaj  o trendovima ružičastih vina u svijetu ali i onih na hrvatskom tržištu, koje zemlje participiraju na vodećim mjestima u proizvodnji i potrošnji rosé vina u svijetu, doznali su koja rosé vina ulaze u top 10 najpopularnijih svjetskih rosé vina te odgovore na pitanja, piju li rosé vina više žene ili muškarci, uživaju li se rosé vina samo ljeti ili ipak i tijekom cijele godine.

Objašnjene su i metode koje se primjenjuju u proizvodnji ružičastih vina, od koji sorti se najčešće rade, u kojim stilovima ih se stavlja na tržište, te naposlijetku kako rosé vina najbolje sljubiti s hranom.

Predstavljena su rosé vina iz svih vinskih regija Hrvatske:

 

  1. Vinska Kuća Pavlomir, Ružica Vinodola 2022 – Hrvatsko Primorje & Kvarner.
  2. Kozlović, Violetta 2022, Momjan – Hrvatska Istra, rosé vino ikone hrvatskog vinarstva obitelji Kozlović iz nove berbe 2022, specijalno su napunili za premijerno predstavljanje u ovoj radionici na poziciji za vino iz najdinamičnije vinske regije Hrvatske.
  3. Vinogradi Volarević, La Chic 2022– Komarna, najmlađe vinogorje Hrvatske iz vinske regije Dalmacija, koja je zapravo najstarija i po broju autohtonih sorti najbrojnija vinska regija Hrvatske.
  4. Vina Dvanajščak Kozol, Pinot Noir Rosé 2022 – Međimurje, Bregovita Hrvatska, najhladnija vinska regija spektakularnih zaobljenih, valovitih brežuljaka prekrivenih malim obiteljskim vinogradima.
  5. Galić, Rosé 2022 – Regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje – Riznica osunčanih vina, plodne zemlje i bogatog tradicijskog nasljeđa.
  6. Misal, Rosé MISAL 2018, odležani pjenušac klasične metode obitelji Peršurić, začetnika proizvodnje pjenušavih vina ove metode u Hrvatskoj.

WinYourEmotion – Call to action efekt nagradna igra

Kroz nagradnu igru WinYourEmotion na trećoj poziciji predstavljeno je rosé vino obitelji Perak iz kutjevačkog vinogorja, regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, na drugoj poziciji previđene za promociju izvornih autohtonih hrvatskih proizvoda, poklon paket ekstra djevičanskih, višestruko nagrađivanih maslinovih ulja obitelji Buršić iz Istre, te prva nagrada poklon bon za dvije osobe za posjet vinariji Kozlović, obitelji koja od vina i za vino živi od 1904. godine i koja u svakom smislu predstavlja tradicijsku, vizionarsku, istinsku i impresivnu ikonu hrvatskog vinskog stvaralaštva.

WinemotionbyKT „Meet the Winemaker wow efect!“

U ovoj radionici autorica i prva dama hrvatske vinske scene, Karmela Tancabel pripremila je i posebno iznenađenje mnogobrojnoj publici, nazočnost vinarki, sestara Katarine i Ane Peršurić, koje stoje iza jedinog  pjenušavog vina iz postave radionice na 6. poziciji, Rosé MISAL 2018, što nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Osim što su se osobno predstavile, publika je mogla u druženju nakon radionice uživati u njihovom društvu i dobroj atmosferi.

Napomenimo da je Ana Peršurić, nedavno doktorirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i to na temu pjenušavih vina. One su nastavile put 500 godina starog obiteljskog nasljeđa, a učile su od najboljeg životnog i vinskog mentora i savjetnika, svog oca pok.  Dr. sc. Đordana Peršurića, a koji je u svakom smislu ostavio puno toga u nasljeđe ne samo svojim divnim kćerkama Katarini i Ani, već i u trajno nasljeđe sadašnjim i budućim generacijama vinske Hrvatske kroz  bogati opus znanstvenih radova, dostignuća i ostvarenja, posvećenih unapređenju vinogradarstva i vinarstva, te  gospodarskih aspekata poljoprivredne proizvodnje i održivog razvitka ruralnog prostora Istre.

Ovaj projekt i suradnje s partnerima LRH i HTZ, ali i partnerima vinarima koji su ga podržali, potvrđuje da vino zaista može biti snažan motiv čijom se jačom integracijom u kreiranju turističkih proizvoda stvaraju nove vrijednosti za postizanje strateških ciljeva 365 strategije razvoja Hrvatskog turizma.

WinEmotionby platforma Karmela Tancabel osmislila je koncept svojih vinskih događanja, upravo težeći tom cilju, (WinE+motion), a koji izlazi iz uobičajenih formata vinskih događanja, promocija i ili radionica.

Sudionici svaki puta  otkrivaju dojmljiv sadržaj o svim vinskim regijama i vinarima koji predstavljaju pojedinu regiju na svakoj poziciji te kroz kušanje vina otkrivaju, osjećaju i uživaju u vinima iz teme koju autorica obrađuje.

Sve to Karmela radi s toliko iskustva, znanja i emocije jednako dojmljivo na hrvatskom, svom nativnom njemačkom ili engleskom jeziku, gdje tijekom trajanja radionice, zadržava koncentraciju na svega 6 vina i vinara iz svih glavnih regije.

Tancabel je prema matrici projekta obradila 10 autorskih tema koje koje su polivalentne – one koje se mogu spregnuti na nacionalni spektar ili onih koji obrađuju samo pojedinu regiju ili pojedinu sortu unutar regije,  ili vina u svim bojama jedne regije… te teme koje obrađuju posebno impresivna velika vina Hrvatske.

Zanimljivo, dojmljivo i zabavno! Otkrij, osjeti, uživaj!

 

Foto:KTMB Consulting d.o.o.