SANJA BURIĆ – Možeš dobro raditi ono što moraš ,ali ne jednako dobro kao i ono što voliš!

Razgovarala: Ivana Radić

Iako smo u sred krize s korona virusom, i to će proći, a nakon toga ćemo se okrenuti nekim ljepšim stvarima poput odlaska u prirodu, uživanju u svemu onome što nismo mogli u karanteni. Jedno od mjesta koje zasigurno treba posjetiti   je Lika, dolina Gacke koja je svojom ljepotom nadahnuće mnogim posjetiteljima. Iz doline Gacke, iz divnog grada Otočca dolazi nam svestrana Sanja Burić,  koja se između ostaloga bavi i turizmom. Sanja je bila i Miss Universe Hrvatske.

Sanja , dolaziš iz Otočca i prokuristica si u obiteljskoj firmi koja se bavi preradom drva?

Rođena sam i živim u Otočcu , zaposlena u obiteljskoj tvrtki punih 19 godina. Započela sam kao administrativni referent da bih nakon stručnih usavršavanja pri RRiF-u, London School of Public Relations, Sove, Visoke škole za sigurnost, Case, Svijet jezika, bila imenovana Prokuristom.

Bavimo se proizvodnjom proizvoda od drva i pluta, cestovnim prijevozom i trgovinom, na domaćem i inozemnom tržištu. Tvrtka uspješno posluje 23 godine ,te je dobitnik priznanja odnosno medalje Grada Otočca i HGK-Otočac. Takav rezultat možemo zahvaliti dugogodišnjem,predanom radu djelatnika naše tvrtke.


Zahvaljujući članstvu u Međunarodnoj mreži poslovnih žena, završila sam osnovni i napredni modul Male škole poduzetništva ,gdje sam dobila priliku usvojiti nova znanja i vještine,što mi je svakako dobrodošlo u poslovnom svijetu.

Sanja ti se baviš i turizmom? O čemu je riječ?

Aktivno se bavim turizmom punih 5 godina u smislu pružanja usluge smještaja u domaćinstvu.
„Apartments Queen” već je prepoznatljiv brend u Hrvatskoj i šire.  Spojivši jadranski i kontinentalni turizam obogatila sam svoju ponudu.  Imam pet registriranih smještajnih jedinica  koje iznajmljujem putem društvenih mreža ili po preporuci.

Suradnja s posredničkim agencijama za mene se nije pokazala pozitivnom iz mnogo razloga. U slobodnim terminima ,smještaj ponudim potpuno besplatno obitelji, bliskim prijateljima,osobama s financijskim poteškoćama, samohranim roditeljima ili dobitnicima naše nagradne igre . Rado ih ustupim i za potrebe snimanja spotova i raznih promocija u svrhu promidžbe Otočca i Novalje.


„ Apartments Queen“ nagrađeni su na 52. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu 2019. godine , velikom zlatnom medaljom za vrhunsku kvalitetu smještaja i gostoprimstva u obiteljskom domaćinstvu, od Međunarodne komisije Novosadskog sajma.

Ono što je mojim gostima pomalo čudno i neobično je to što ne očekuju mlađu ženu u ulozi domaćice, koja je dostupna 0-24h a posebno saznanje da im doručak poslužuje bivša
Mrs. Universe, što često bude istaknuto u knjizi dojmova ili recenzijama javno. Slikaju se s lentama, zbivaju šale , onako pomalo zanimljiva anegdota.

 

Još od malih nogu pokazivala sam veliki interes za gastronomiju, strane jezike i aeronautiku. Jedno od najljepših radnih mjesta bilo je definitivno u našoj zrakoplovnoj kompaniji. Znala sam oduvijek da je turizam ono u čemu se vidim u budućnosti ,stoga ne čudi što ovaj posao doista volim i radim srcem .

 Jesi li zadovoljna turističkom sezonom?

Zadovoljna sam svakom turističkom sezonom ,jer ovo nije posao od kojeg živim, već u kojem uživam. Radujem se svakom novom posjetu, svakom novom poznanstvu. S nekima sam sklopila zaista divno prijateljstvo i mislim da je to puno vrijednije od profita. Ne opterećujem se brojkama i statistikama. Ne želim da „Apartments Queen „ bude prolazna stanica,već dom koji će gost pamtiti.

Koja je razlika u odredištima, more-planine?  Jesu li turisti zainteresiraniji za prirodu, izvornu domaću hranu i brdovit krajolik?

Ako se ovo pitanje odnosi isključivo na „Apartments Queen“ , razlika je u tome što u Novalji mogu poslovati samo tri mjeseca a u Otočcu cijelu godinu. Razgovarajući s gostima, zaključila sam da ih se više dojmio Otočac.

Svježi zrak, cvrkut ptica, zelena polja i livade, pitka voda iz slavine i izuzetno ljubazan narod. Nema buke, nema stresa. Žele vidjeti nešto što nikad nisu , npr. izradu autohtone odjeće, obuće, sadnju povrća, žele brati voće, vidjeti kako se radi pekmez,sok ili rakija. Oduševljeni su našim stavom prema njima, povjerenjem, susretljivošću, čemu svjedoče i najviše moguće ocjene za područje Ličko-senjske županije,općenito.


Nerijetko vole zaviriti i u moju kuhinju u kojoj kušaju razne delicije od: pršuta, paštete od pastrve , škripavac, slaninu,hobotnicu, školjke, teletinu i janjetinu ispod peke, razne kolače i neizostavan domaći kruh ,koji su neke od gošći poželjele naučiti same zamijesiti,što im je bio pravi izazov i nešto što će pamtiti.

Budući da u Novalji nemam mogućnost gostima posvetiti svoje vrijeme, potrudim se da im ne manjka hrane i pića te da su informirani o svemu što ih zanima ali ih svakako dočekam i ispratim osobno.

Kakva je situacija u Otočcu po pitanju turizma?

Moram reći da sam izuzetno ponosna na Otočac, na svoje kolege domaćine , HGK-Otočac, TZ-Otočac kao i sve naše djelatnike u turizmu i općenito Gačane jer vjerujem da je svima u cilju da se Otočac predstavi kao jedna kvalitetna i zanimljiva sredina, kulturno bogate baštine, srdačnih i gostoljubivih ljudi.

Samim geografskim položajem Otočac je vrlo primamljiv domaćim i stranim gostima, pošto je udaljen samo 40km od mora,60km od Plitvičkih jezera,50km od Nacionalnog parka Velebit,15km od Utočišta za mlade medvjede,150km od Zagreba,140km od Zadra.

Rijeka Gacka ,koja izvire u Sincu druga je najčišća (pitka)rijeka Europe, poznata po potočnoj pastrvi (Salmo trutta) koju strastveni ribiči posjećuju svake godine. Postoje i oni koji više od 40 godina dolaze na Gacku kako kažu, jer je posebna, drugačija.

Za istinski doživljaj ljepote rijeke Gacke pobrinuo se i jedan ambiciozan i vrijedan sugrađanin (vlasnik turističke agencije) ponudom usluge kajakarenja prozirnim kajacima i mnogim drugim atraktivnim programima, kojima je postao poznat i izvan granica Lijepe naše,te je također dobitnik raznih ,vrijednih priznanja.

LJEPOTE GACKE DOLINE

Ljeto je bogato raznim kulturno-zabavnim sadržajima, pod pokroviteljstvom Grada Otočca, TZ,HGK, G.P.O.U-Otočac.

Ono što je vrijedno posjetiti su Vrila Gacke(izvor), gdje se mogu vidjeti i kupiti razni domaći proizvodi poput brašna s mlinica , rakije ,meda, coklji i ostalih suvenira,zatim Pećina u Lešću,gdje su arheološkim istraživanjima dokumentirani tragovi pougljenih kostiju divljih životinja iz vremena mezolitika, Utvrda Fortica iz 1619.godine,koja je služila za trajni boravak vojnika,spremište za streljivo, barut i hranu i mnoge druge znamenitost,i te Muzej u samom centru grada.

Na Danima Hrvatskog Turizma Otočac je proglašen dobitnikom priznanja kao finalist u kategoriji: „Najuspješnija destinacija ruralnog turizma“i to prethodne dvije godine za redom ,te posebnog priznanja „Simply the Best“ za tradicijsku manifestaciju „EKO ETNO „

Za prethodnu godinu bilježi 45.629 dolazaka i 59.818 noćenja a broj smještajnih kapaciteta porastao je za 8% u odnosu na 2018. godinu.

Predsjednica si Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za Liku i Karlovac –kako ocjenjuješ razvoj turizma u ovim područjima?

Prva godina mog mandata protekla je munjevitom brzinom. Redovito sudjelujem na sjednicama SZOT-a te skupštini i turističkom vijeću Ličko-senjske županije, posjećujem sajmove turizma i radionice . U kontaktu sam s pružateljima usluga smještaja putem društvenih mreža i privatno, nerijetko ću odgovoriti na njihova pitanja i ponuditi pomoć .

S obzirom da sam majka troje djece, za sve navedeno ne bih imala dovoljno vremena da nema mojih roditelja ,koji su oduvijek moja najveća podrška i pomoć u svemu što činim i na tome sam im neizmjerno zahvalna.


Ličko –senjska županija do kraja studenog 2019.godine bilježi 838.746 dolazaka i 3.432,701 noćenja. Prosječno zadržavanje domaćeg gosta je 8,41 dan a stranog 3,77.Već nekoliko godina za redom u suradnji s Ministarstvom turizma RH,Ličko-senjskom županijom, turističkim zajednicama nižeg ustroja te biciklističkim klubovima, sa područja Županije, radi se na razvoju cikloturizma a cilj je promocija Ličko-senjske županije i kontinuirani razvoj.

Promo film „ Visit Lika“ osvojio je prestižnu nagradu „ The Golden City Gate „ na turističkom sajmu ITB u Berlinu u kategoriji „ regionalni film“.

Za 2020. godinu donešen je plan i program rada, no s obzirom na trenutnu situaciju u državi i okolnim zemljama, teško je reći hoćemo li biti u mogućnosti realizirati planirano.

GRAD KARLOVAC

O svim događanjima vezano za grad Karlovac, redovito me informira moja zamjenica,gđa. Eva Magovac, koja se može pohvaliti zavidnim rezultatima za 2019. godinu. Naime,Grad na 4 rijeke bilježi 50.168 dolazaka i 82.839 noćenja. Ne čudi , s obzirom na kulturna i prirodna bogatstva Karlovca:Muzej domovinskog rata ,Stari grad Dubovac, Zvijezda,Crkva Presvetog Trojstva, Franjevački samostan,Parkovi, Fuginovo kupalište, te gradski muzej samo su neke od atrakcija.

Karlovac je povijesni lađarski grad, tako da su drveni čamci na rijekama uobičajeno prijevozno sredstvo. Postoji takozvani : „ Lađarski izlet“ gdje uz degustaciju domaćih likera i kolačića možete ploviti oko 90 min,slušajući priču o povijesti Pokuplja, karlovačkim sirenama, potopljenim lađama i mnogim drugim zanimljivostima.

Lika kao i Karlovac ,svojim rezultatima definitivno zaslužuju biti puno više medijski eksponirani kao poželjna turistička odredišta RH za domaće i inozemne goste i to je ono za što se upravo i sama najviše zalažem.

Photo:Vlastita arhiva.