Slavonija ima fantastičnu priliku iskoristiti sredstva iz Europske unije za zelenu tranziciju i digitalizaciju

Hrvatske tvrtke ne prepoznaju prilike u vidu zelene tranzicije i digitalizacije jer nisu dovoljno informirane

Jučer, 9.6.2022.g. u Agenciji za održivi razvoj Općine Antunovac održana je konferencija o neiskorištenim potencijalima Slavonije koju je organizirala udruga Međunarodna mreža poslovnih žena i Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured Osijek.

U ime organizatora konferenciju su otvorili: Ivan Sarić, Direktor HUP Regionalnog ureda Osijek, Ivana Radić, Predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena, a sudionicima su se obratili: Ivana Katavić Milardović, Pročelnica Ureda za gospodarstvo Osječko-baranjske županije i Davor Tubanjski, Načelnik Općine Antunovac, i Maja Pofuk, Direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva.

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena je rekla:

“Ovo je fantastična tema za Slavoniju, ali i općenito za Hrvatsku jer će jako puno sredstava biti na raspolaganju. Digitalizacija i zelena tranzicija su nešto što nas čeka u budućnosti i bez čega ne možemo. Na to ne mogu zatvarati oči ni veliki ni mali poduzetnici jer bez toga neće biti konkurentni i to je nešto što će morati uvesti”.

Konferencija je u fokus stavila dvije glavne teme: zelenu tranziciju i digitalizaciju jer su to sve aktualnije teme na koje je i Europska komisija stavila naglasak u novom proračunskom razdoblju. U Hrvatskoj samo 15% poslovnih subjekata koristi zelenu tehnologiju a po stupnju digitalizacije i dalje zaostajemo. Hrvatske tvrtke su nedovoljno pripremljene i nisu dovoljno informirane.

Uvodna predavanja održali su doc.dr.sc. Alka Turalija, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek na temu: Zelena infrastruktura grada Osijeka i svjetski primjeri zelene tranzicije, te Milan Peterka, Centra za poduzetništvo Osijek na temu: EU natječaji za digitalizaciju I zelenu tranziciju, uslijedila je panel rasprava.

U panelu su sudjelovali: dr. sc. Blaženka Ćiško Anić, direktorica Instituta Saponije d.d. , članica uprave Apsolona Mirjana Samardžić Novoselec, direktor tvrtke Kanaan d.o.o. Zvonko Popović i Mario Salai direktor tvrtke PlantOn.

Kako je gđa Mirjana Samardžić Novoselec rekla: „Zelena tranzicija je strateška odluka svakog poduzeća i to je postupak koji zahtijeva dosta financijskih sredstava, ovisno o industriji o kojoj se radi. Ako govorimo na primjer o kemijskoj industriji ta sredstva mogu biti itekako značajna.“ Osvrnula se i na nedavna istraživanja kojima se bavi tvrtka Apsolon vezana uz digitalizaciju u kojima hrvatske tvrtke i dalje nedovoljno koriste digitalne tehnologije. „Korona je pogurala neke procese, ali i dalje nedovoljno.“

Ipak ima i dobrih primjera digitalizacije i zelene tranzicije među gospodarstvenicima u Hrvatskoj. Na konferenciji “Neiskorišteni potencijal Slavonije – što nam donose digitalizacija i zelena tranzicija?” je govorila i dr. sc. Blaženka Ćiško Anić, direktorica Instituta Saponije d.d. koja je rekla: „Saponija je odavno prepoznala potrebu za zelenom tranzicijom i za proizvodima koji su ekološki prihvatljivi.

U Saponiji se jako vodi računa o sirovinama koje se kupuju, o samom proizvodnom procesu i standardima.“ Saponija u narednom razdoblju planira uložiti 20 milijuna kuna u povećanje energetske učinkovitosti korištenjem zelene energije kroz ugradnju solarnih panela i energetsku obnovu 6 proizvodnih pogona i sjedišta kompanije. Time će ostvariti uštedu električne energije u dijelu proizvodnje plastične ambalaže za 40% i 63% energije za grijanje i hlađenje u proizvodnim pogonima do 30.6. 2023.“

U ime Olimpias Grupe predstavljen je njihov projekt Wasatex koji omogućava uštedu vode u procesu proizvodnje tkanina gdje se 70 posto vode ponovno koristi u proizvodnom procesu. Investicija je vrijedna 1,2 milijuna eura, a od toga je polovica dobivena iz EU fondova. Povrat investicije je 2 godine.

Zvonko Popović, direktor tvrtke Kanaan rekao je da je dio planiranih aktivnosti na zelenoj tranziciji tvrtka Kanaan već realizirala, a sljedeći je korak robotizacija: “Odradili smo možda najviše na poljoprivredi. Kupili smo softver kojim sada puno lakše kontroliramo stanje na poljima. Nova oprema koju smo kupili puno troši puno manje resursa, kako ljudskih tako i energetskih. Investirali smo gotovo 10 milijuna eura u robotizaciju što možda i nije najpopularnije, a cilj nam je u iduće dvije godine robotizirati sve pogone koje je moguće. Razlog je što nema dovoljno radne snage, a rad postaje sve skuplji i kvaliteta opada. Moram reći da je jedino što se isplati za budućnost je kupnja vrhunske tehnologije i imati adekvatne ljude koji će to pratiti”.

Direktor tvrtke PlantOn Mario Salai je objasnio kako njihova tvrtka pomaže poljoprivrednicima s jedne strane i kupcima  s druge jer im omogućuje da putem aplikacije njeguju svoj udaljeni vrt. “Bilo tko može ući u naš sustav, prijaviti se, dobije 40 kvadrata svoje parcele i na njemu se obrađuje ono što kupac želi. Iznenađuje možda što je među sadašnjim korisnicima najviše OPG-ova i tvrtki koje žele za sebe ili svoje zaposlenike proizvoditi ekološko i zdravo voće i povrće”, rekao je Salai.

Konferenciju je vodila Gordana Matković, članica Međunarodne mreže poslovnih žena i vlasnica Educamix d.o.o.

Fotografije: Mreža žena